Hlavní obsah

Proč má Estonsko celý stát nahraný v cloudu? A jak se stát e-Estoncem?

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

I česká občanka má čip a různé funkce, ale co všechno vyřídí online Estonci?

Reklama

Článek

Možná v těchto dnech taky podáváte daňové přiznání. Nevím, jestli vyplňujete pověstný růžový papírový formulář s mnoha kolonkami, anebo to děláte na webu, ale ani v jednom případě to není příjemný zážitek. Přitom existuje země, kde celý tenhle proces obnáší jen pár kliknutí myší.

Vždyť přece všechna potřebná data už někde v nějakém počítačovém cloudu jsou. Ať už je to vaše výplata, nebo jiné příjmy, případně náklady a výdaje. V cloudu jsou informace o vás, včetně finančních, tedy výpisů z bankovních účtů. Tak proč si je stát sám nenajde a daně nespočítá za vás?

V té zemi, kde tohle stát umí (a kde mu jeho občané věří, že jejich soukromé údaje z cloudu nezneužije), si můžete klikáním myši taky otevřít bankovní účet, prodat nebo koupit dům, případně založit firmu. A taky volit ve volbách, bez ohledu na to, kde na zeměkouli zrovna jste. Podmínkou je, abyste měli internetové připojení. A nikoli, zatím se nemůžete bez fyzické účasti oženit. Ale i na tom se určitě pracuje.

Řeč je Estonsku, pokud ještě nevíte. Zemi, na kterou je právě teď upřena pozornost světa i kvůli velmi blízkému válečnému konfliktu. Velké Rusko je malému Estonsku blízkým a historicky velmi špatným sousedem. Možná i proto mají dnes Estonci celý svůj stát digitalizovaný a nahraný na serverech elektronického velvyslanectví v Lucembursku.

Povídal jsem si o tom s Jiřím Bulanem, který je jedním z padesáti tisíc lidí, kteří sice nejsou Estonci a v zemi nežijí, ale využili nabídky stát se jejím elektronickým občanem. Co to obnáší a jak se to dělá?

A s devětatřicetiletým podnikatelem jsme mluvil také o jeho firmě, která digitálně měří časy při běžeckých závodech, a o tom, jaká technologie podle jeho názoru nejvíc změnila svět.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované