Hlavní obsah

Ruský trh pro americký big tech zásadní není. Nejrozhodněji reagoval Apple

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Hostem podcastu Stopáž je byznysový novinář Luboš Kreč ze serveru CzechCrunch.

Reklama

Článek

Americké technologické firmy se více či méně klopotně snaží dát najevo, že s ruskou invazí na Ukrajinu nesouhlasí. „Ruský trh pro ně zásadní není, jeho ‚vypnutí‘ by se do účetních knih nepropsalo,“ říká novinář Luboš Kreč v podcastu Stopáž.

Google, Meta, Microsoft, Apple a další technologické firmy reagují na ruský vpád na Ukrajinu. Některým ale rozhodování, zda například zablokovat ruská státní média nebo vypnout reklamní systém, trvalo déle.

„Viditelně nejrozhodněji reagoval Apple, který v Rusku přestal prodávat svoje produkty ve svých obchodech a omezil také fungování Apple Pay. Zablokoval také aplikace oficiálních ruských médií. Hodně zajímavou roli sehrál Microsoft, o které se moc neví. Ve spolupráci s NSA, NATO, evropskými úřady a ukrajinskými kyberbezpečnostními silami se mu podařilo zlikvidovat velký kyberútok, který na začátku Rusové chystali,“ říká Luboš Kreč v podcastu Stopáž.

V posledních několika dnech se na sociálních sítích strhla vlna kritiky na Google.

„V reakci byl nejpomalejší, některé kroky byly nešťastné, ale spíš šlo o byrokratické chyby. Kde jsem neviděl silnější reakci, tak to je Amazon. Tam bych čekal, že jeho představitelé budou slyšet víc a dříve. Pokud se nepletu, tak přístup ke cloudovému systému AWS zatím neomezili,“ doplňuje byznysový novinář ze serveru CzechCrunch

Google ve čtvrtek večer vypnul v Rusku své reklamní systémy poté, co ruský národní regulátor po společnosti žádal, aby skryla reklamy, které obsahují „dezinformace“ o invazi na Ukrajinu.

„Hlasy, že by technologické firmy měly být ještě razantnější, sílí. Požadují, aby tyto firmy své služby vypnuly v Rusku úplně. Tlak uživatelů, ukrajinských představitelů i evropských sankčních pravidel je čím dál intenzivnější,“ říká novinář.

Většina platforem v návaznosti na sankce už v Evropě smazala kanály Russia Today a dalších ruských vládních médií. Co za blokování americkým technologickým firmám od Kremlu hrozí?

„Rusko se snaží platformy omezit, po Twitteru dnes výrazné zpomalení služeb hlásí i Meta. Jeho platformy Facebook a Instagram mají problémy, špatně se načítají, mají zpomalené připojení. Ruské úřady také nedávno začaly po firmách požadovat, aby měly v zemi své pobočky, zaměstnance, právní entitu. To může být pro Rusko cesta, jak si udržet rukojmí-zaměstnance v zemi, přes které bude moci velké firmy vydírat,“ doplňuje novinář.

A jaká je podle něj reakce českého byznysu? „Čeští technologičtí podnikatelé reagovali rychle a příkladně – vyhlásili ihned podporu Ukrajině, organizují sbírky a konkrétní pomoc. Američtí technologičtí titáni se od nich v tomto ohledu mají co učit,“ myslí si Kreč.

Jaký dopad mají sankce na ruské technologické firmy? Má Rusko vlastní infrastrukturu a sociální média podobně jako Čína? Dokážeme se bránit informační válce s Ruskem? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované