Hlavní obsah

Stopáž: Týden, kdy začala válka. Podle Ukrajinců měly sankce přijít dřív

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Před ruskou ambasádou v Praze se protestuje proti invazi na Ukrajinu.

Reklama

Článek

„Z pohledu Ukrajinců přišly sankce velmi pozdě – měly přijít dřív, aby měly odstrašující efekt. Nord Stream 2 berou jako obří chybu Německa,“ říká Filip Harzer v podcastu Stopáž.

Reportér zahraniční rubriky Seznam Zpráv byl v Kyjevě, v Charkově a okolí před třemi týdny. Ruská invaze byla podle něj očekávaná, ale překvapivý je její celostátní formát.

„Těch varování bylo hodně, ale člověk pořád doufal, že zprávy západních služeb jsou nějakou formou informační války, aby Putina odradily. Teď se ukazuje, že to byla pravda a v Kremlu se někdo rozhodl rozpoutat v Evropě válku,“ říká Harzer v podcastu Stopáž.

Zahájení „speciální vojenské operace“, jak Putin invazi označuje, ruský prezident obhajuje potřebou chránit se před ukrajinskými hrozbami a „demilitarizací a denacifikaci“ Ukrajiny.

„Nemyslím si, nebo doufám, že ruská společnost není extra na válku naladěná, ale to asi uvidíme později, jak se tento krok odrazí na vnímání Rusů, jejich ekonomické situaci, mezinárodním postavení. Kdo bude nejvíc trpět, to budou obyčejní Rusové,“ říká reportér.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Na Ukrajině probíhá široká mobilizace, i společenská. Prezident Zelenskyj se snaží předejít panice. „To může být součást státní propagandy, což je v současnosti pochopitelné. Ukrajinská armáda ale té ruské bez cizí pomoci zkrátka dlouho vzdorovat nedokáže, to je nereálné,“ vysvětluje Harzer.

Evropa, Spojené státy a Velká Británie chystají sankce, uvažuje se i o vyřazení Ruska z mezinárodního bankovního systému SWIFT.

„Z pohledu Ukrajinců přišly sankce velmi pozdě, měly sankce přijít dřív, aby měly nějaký odstrašující efekt. Nord Stream 2 berou jako obří chybu Německa, na což dlouhodobě upozorňovala hlavně Ukrajina i Polsko. Myslím si, že finální sankce budou zdrcující, ale uvidíme, v jaké formě se přijmou a jestli se budou týkat přímo Vladimira Putina. Myslím si, že už musí. Uvidíme, zda ustojí to, co sám vyvolal,“ dodává Harzer.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované