Hlavní obsah

Klouby že bolí ze zimy? Omyl, větší vliv má kouření

Foto: shutterstock.com

Opotřebení kloubů vlivem věku neboli osteoartróze se nevyhne nikdo. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Zima škodí, teplo pomáhá. Po generace zažitý názor na vliv počasí na pohybový aparát. Přijde tedy s prvními mrazy i první vrznutí v koleni? A jak souvisí zdraví kloubů s kouřením?

Kdo se bojí, že ze zimy „chytnete“ revma, může zůstat v klidu. Revma totiž není nemoc, ale laické pojmenování všech zánětlivých chorob postihujících pohybový aparát. A na otázku, zda nás opravdu mohou rozbolet kolena, když je dlouhodobě vystavíme chladu, odpovídá v podcastu MUDr.ování profesor Petr Němec, vedoucí lékař Revmatologické ambulance z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

„Nikdy nebyla prokázána kauzální souvislost mezi působením chladu a rozvojem rizika nemocí. Záleží na celkovém stavu člověka. Pro někoho, kdo se otužuje, to dokonce může být blahodárné. Lidem, kteří nejsou na zimu zvyklí, však může chladno přinést zvýšené riziko nachlazení. Ve svém důsledku to může vést k rozvoji kloubní infekce a následným potížím s klouby,“ vysvětluje lékař.

Revma na plicích

Opotřebení kloubů vlivem věku neboli osteoartróze se nevyhne nikdo z nás. Vedle neduhů souvisejících s věkem může ale bolest kloubů způsobit i revmatoidní artritida, nemoc, která nenapadá jen pohybový aparát, ale i jiné části těla.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Prof. MUDr. Petr Němec, PhD, je vedoucí lékař Revmatologické ambulance Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Kromě vědecké činnosti se věnuje pedagogické a publikační praxi.

„Je to systémová autoimunitní choroba, čili může mít projevy v jiných systémech. Poměrně častým projevem revmatoidní artritidy jsou oční záněty nebo se může projevovat poškozením plic,“ vysvětluje profesor Petr Němec. Jak ale dodává, aby nemoc u někoho propukla, musí se vedle genetického zatížení sejít víc faktorů. „Jedním z nejmarkantnějších je kouření.“

Doktor Němec v podcastu vysvětluje, že riziko se počítá na tak zvané krabičkoroky a objasňuje, proč právě kouření může revmatoidní artritidu spustit.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Příliš hlasité klouby

„My revmatologové pečujeme o dvě stě různých revmatických onemocnění. Na špici výskytu jsou mimokloubní revmatismy, protože pohybový aparát nejsou jen klouby, ale také měkké struktury jako vazy, šlachy, svaly a jejich úpony,“ vypočítává Petr Němec. Pokud jde čistě o klouby, nejčastější nemocí je osteoartróza, při níž postupně dochází k destrukci kloubní chrupavky a změně jejích mechanických vlastností.

Jestli se osteoartróza dá vyléčit a jak zmírňovat její příznaky, si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku. V rozhovoru se navíc dozvíte, kterými kloubními nemocemi trpěli naši předkové a proč se při tahání za prsty ozývají z kloubů nepříjemné zvuky. A také to, jaká prevence je nejlepší a jak se to má s mlsáním želatinových medvídků v rámci podpory kvality chrupavčitých tkání.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované