Hlavní obsah

Kulturní průvodce létem. Tipy od Šídla, Geislerové nebo Miss Petty

Foto: Profimedia.cz

Inspirujte se letními tipy na festivaly i jiné akce v novém vydání podcastu Kulturák.

Reklama

Článek

Co s letošním létem? Zkuste festivaly, které vás úplně nepřeválcují, dočtěte knihy, které jste nestihli. Nebo sáhněte po staré sci-fi klasice. V Kulturáku nabízíme letní kulturní tipy od nás i od řady osobností.

První tip nového vydání podcastu Kulturák? Metronome aneb Konečně dobrý hudební festival v Praze. Jeho dramaturgové letos do Prahy přivážejí nejen Nicka Cavea nebo taneční legendy Underworld, ale po dlouhých třiceti letech se do Česka vrací i americký písničkář Beck.

Toho proslavil devadesátkový hit Loser, legendou se stal ale hlavně díky tomu, jak trpělivě ohýbá žánrové definice a sám sebe pravidelně ponouká k novému hudebnímu slovníku. Beck vrátil outsiderství do kurzu.

Jste spíš fanoušky menších akcí a hlubších prožitků? Ve stejnou dobu jako Metronome, 23.–26. 6., se koná Luhovaný Vincent. „Ten festival je zajímavý v tom, jak skvěle splyne s lázeňským prostředím Luhačovic. Nemáš tu pocit stísněnosti jako na Colours, kde se vyhýbáš davům lidí. Vincent je daleko menší a skvěle pracuje s tím, co už ve městě má,“ říká o multižánrové akci Jonáš Zbořil v Kulturáku.

Komentátor Jindřich Šídlo se naladí na devadesátky

„Tohle léto je fantastické pro nostalgiky devadesátých let. Už tento týden v Praze v Paláci Akropolis vystoupí Iva Bittová s kapelou Dunaj, na Metronome si nenechám ujít Nicka Cavea a v srpnu se těším na Pixies, kteří vystupují ve Foru Karlín.“

Tvůrci přivážejí do Luhačovic výjimečné projekty, jež se přizpůsobují prostředí lázeňského města a nikde jinde je tedy nezažijete. „Je to udržitelný festival, ze kterého když odjedeš, tak ti není špatně. Neodjíždíš přehlcená, zato s hlubokými zážitky,“ dodává Zbořil.

Drag umělkyně Miss Petty láká na Beyoncé

„Na konci července budeme požehnáni novým albem od Beyoncé. Bude se jmenovat Renaissance, vychází po šesti letech od poslední desky, takže je to tak trochu comeback a já se na něj velmi těším.“

Do Varů na tělo

Kdo se neobjeví ve Varech, jako by nebyl. Vyrážíme na ně s Kulturákem v plné zbroji, v níž nechybí ani uklidňující léky a papírový sáček. Letošní festivalovou výzvou je totiž ve Varech zhlédnout bizarní dokument De Humani Corporis Fabrica.

„Podle ohlasů z Cannes z něj diváci odcházeli po pár desítkách minut, zvracející, v šoku a hyperventilující,“ říká Jana Patočková o filmu, který se celý odehrává uvnitř lidského těla.

Spisovatel Stanislav Biler zaleze do sklepa

„Léto bude, musím se s tím jako každý rok vyrovnat. Zalezu do podzemí, protože nesnáším vedro, budu se tam snažit dočíst knihy, které jsem rozečetl. Třeba Davida Diopa a jeho knihu V noci je každá krev černá o Senegalcích, kteří museli bojovat v první světové válce.“

A co si s sebou vzít za knihy v létě? „Já věnuju tyhle měsíce teorii,“ plánuje Jonáš Zbořil. „Rád bych dočetl Hudbu ohně od publicisty Karla Veselého, která popisuje dějiny černé hudby a její masivní vliv na současnou popkulturu.“

Jaký knižní tip na pláž nabízí Jana Patočková? Proč byste měli dát šanci i starým rozhlasovým adaptacím sci-fi klasiky? A jaké zážitky doporučuje umělkyně Ester Geislerová nebo spisovatelka Bianca Bellová?

Poslechněte si letní speciál Kulturáku v přehrávači v úvodu článku.

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Doporučované