Hlavní obsah

Léky na hubnutí mohou vyvolat obrovskou chuť k jídlu

Foto: Shutterstock.com

Užívání léků na hubnutí musí jít vždy ruku v ruce s úpravou životního stylu.

Reklama

Článek

Mnoho lidí, kteří potřebují zhubnout, se dokáže dietních doporučení bez problému držet od pondělí do pátku. Pak přijde víkend a celá snaha je pryč. Lékařka Václava Kunová v podcastu MUDr.ování vysvětluje, že tomuto selhání dokážou léky na hubnutí svým účinkem na mozek zabránit. Při nesprávném užívání však mohou uškodit.

Představte si, že vám bude stačit jen třetina toho, co obvykle sníte, abyste se cítili sytí. Případně vás už nebudou přepadat stavy, kdy „zajídáte“ stres. I emoční jezení totiž dokážou farmaka potlačit.

„Rýsuje se dokonce i možnost pro léčbu některých poruch příjmu potravy v kontextu s psychoterapií,“ říká v rozhovoru odbornice na výživu, ale zároveň mluví o riziku nárůstu mentální anorexie, před kterým někteří lékaři v souvislosti s léky na hubnutí varují. Sice by se k nim neměl dostat nikdo bez předešlého důkladného vyšetření a lékařského předpisu, ale realita je často jiná. Zvlášť když jde o tak atraktivní lék.

Host MUDr.ování: Václava Kunová

MUDr. Václava Kunová vystudovala medicínu na 1. LF UK a paralelně se vzdělávala ve Společnosti pro výživu. Jako dietoložka se zúčastnila evropské výživové studie Diogenes, která zkoumala vliv výživy a genetiky na redukci váhy a následné udržení váhových úbytků.

Foto: Proženy.cz

Dietoložka Václava Kunová

Jo-jo efekt a hlad, jaký jste ještě nezažili

Při nesprávném užívání mohu mít léky na hubnutí řadu negativních účinků. „Protože jsou velmi drahé a špatně dostupné, snaží se je každý, kdo dosáhne svého cíle, rychle vysadit. Když to udělá ze dne na den, může nastat obrovský jo-jo efekt,“ říká Václava Kunová. „Lidé také někdy po prudkém vysazení popisují hlad, jaký nikdy v životě nezažili.“

Pokud někdo užívá léky na hubnutí, musí to jít vždycky ruku v ruce s úpravou životního stylu. Nelze předpokládat, že zůstanete u starých návyků, protože by se vám to podle lékařky velmi vymstilo. „Když někdo sní těstoviny s tučnou omáčkou, dojde k pocitům nevolnosti a zvracení.“

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

A co když nastane druhý extrém, kdy člověk bude jíst velmi málo, protože mu to léky na hubnutí umožní? Vyvolá to obrovské nežádoucí účinky, které v podcastu MUDr.ování lékařka podrobně rozebírá. Prozradíme jen, že tohle byste rozhodně nechtěli.

Léky na hubnutí rozhodně nejsou metodou první volby a nehodí se pro každého. Navíc ne všichni, kdo si myslí, že musí zhubnout, to skutečně potřebují. V podcastu MUDr.ování lékařka vysvětluje, kdo je kandidát na užívání léků na hubnutí a komu stačí jen drobné úpravy životního stylu.

Kolik by měl mít člověk v pase, aby o sobě mohl prohlásit, že je obézní? Dokážeme přecvičit ledničku? A jaké druhy léků na hubnutí jsou v současné době k dispozici? Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v přehrávači v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované