Hlavní obsah

Alzheimerova nemoc může zůstat dlouho skrytá, lidé s ní třeba i řídí firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Alzheimerova choroba je velice dlouhé onemocnění, léta o něm vůbec nemusíme vědět (ilustrační foto)

Reklama

Článek

Za necelých deset let stoupne počet nemocných s Alzheimerovou chorobou na dvojnásobek, říká profesor Jakub Hort, přední odborník na tento typ demence. Kdy můžeme očekávat nové léky? A kdy plošný screening, který odhalí nemoc v časném stadiu – nebo dokonce jen riziko, jako to známe u některých typů rakoviny?

Mantra dneška je, že Alzheimerova nemoc je daň za dlouhověkost. Populace stárne, chorob přibývá. Je to tak jednoduché? „Stárnutí je hlavní rizikový faktor. Jsou tady ale další. A vedle nich máme i ochranné faktory. Záleží na tom, jak se mezi sebou posčítají a vykrátí,“ říká neurolog Jakub Hort a v podcastu MUDr.ování vypočítává několik příkladů prevence Alzheimerovy choroby.

V rozhovoru se také dozvíte, že toto onemocnění je velice dlouhé, léta o něm vůbec nemusíme vědět. To je také důvod, proč se někteří lidé dostanou k léčbě pozdě. „Někdy se až divím, jak mohli zvládat zaměstnání, řídit firmu nebo komunikovat s ostatními,“ podotýká k některým diagnostikovaným případům profesor Hort.

Nová léčba na obzoru

Proč je tak důležité, aby byla nemoc odhalena včas, když na ni zatím nemáme účinný lék? „Pokud nasadíme v současnosti dostupnou léčbu co nejdříve, tak nemocný může ještě několik let zůstat na stejně dobré úrovni, a dokonce o několik let oddálit ta nejhorší stadia,“ vysvětluje důvody Jakub Hort, podle kterého se blýská na lepší časy v podobě nové biologické léčby, která bude ještě účinnější.

Je však třeba si říci, že ne každé opomenutí data narozenin blízkých je hned známka, že nám hrozí „alzheimer“, jak se název nemoci lidově zkracuje. Jaké známky vedou k důvodnému podezření, vysvětluje profesor Jakub Hort v podcastu MUDr.ování.

Host MUDr.ování: Jakub Hort

Prof. MUDr. Jakub Hort, Ph.D., je předseda Sekce kognitivní neurologie české neurologické společnosti ČLS JEP a vedoucí lékař Centra pro poruchy kognitivních funkcí při Neurologické klinice 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol. Současně působí jako národní koordinátor výzkumného programu Neuro 2 zaměřeného na Alzheimerovu chorobu při Mezinárodním centru klinického výzkumu (International Clinical Research Center – ICRC) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Foto: Proženy.cz

Jakub Hort

Kde hledat radu

Velmi dobře je rozvoj nemoci popsán ve filmu Tancuj, Matyldo, který měl premiéru vloni na podzim. Poradní hlas při natáčení tohoto snímku měl i Alzheimer nadační fond, kde v čele představenstva stojí právě profesor Jakub Hort.

Jakým způsobem může Alzheimerova nemoc zasáhnout do pracovního i rodinného života a jak leckdy až bizarně mohou vypadat její projevy, se můžete dočíst i v povídkové knize Sukničkářky. Odborné informace o nemoci a také praktické tipy, kam se obrátit o pomoc, najdete na stránkách Alzheimer nadačního fondu.

Celý podcast si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované