Hlavní obsah

Ibuprofen vs. paracetamol: umíte je užívat správně?

Foto: Shutterstock.com

Analgetika pomohou od bolesti, při jejich užívání je však třeba dodržovat několik pravidel.

Reklama

Článek

Nejužívanějším analgetikem v České republice je paracetamol, druhým ibuprofen. Jaký je mezi nimi rozdíl a po kterém sáhnout, když máme chřipku, a když nás bolí záda?

Mezi analgetika, která jsou volně dostupná, patří kromě nejužívanějšího paracetamolu ještě ibuprofen, kyselina acetylsalicylová, diclofenac a naproxen. Všechny přitom spadají do kategorie neopiodní analgetika a jsou volně dostupná v lékárně.

A možná právě to, že k jejich užívání nepotřebuje pacient předpis od lékaře, může to někdy svádět k tomu, že jde o léky, které nemohou uškodit. Přitom i u analgetik je třeba dodržovat několik pravidel. V prvé řadě už jen zvolit si tu správnou účinnou látku. Pokud se bavíme o dvou nejčastěji užívaných analgetikách, ibuprofenu a paracetamolu, je třeba rozlišovat dvě jejich odlišné vlastnosti.

„Paracetamol je lék na bolest a teplotu, ale nemá protizánětlivý účinek. Přitom ibuprofen, stejně jako kyselina acetylsalicylová, diclofenac, naproxen ze skupin nesteroidních antiflogistik, mají účinek na bolest a jsou protizánětlivé,“ říká Michaela Bažantová, lékárnice a tisková mluvčí České lékárnické komory.

Foto: Proženy.cz

Michaela Bažantová.

Pokud při viróze trpíte i bolestmi hlavy či kloubů, je lepší ibuprofen, na horečku zase paracetamol. Léky lze i kombinovat, ovšem vždy je dobré se o tom poradit ať už s ošetřujícím lékařem, nebo s lékárníkem.

Obě skupiny mají i své kontraindikace. V případě protizánětlivých léků jsou to vředová a žaludeční choroba, problematické mohou být léky na ředění krve či na kardiovaskulární systém. V případě paralenu by se mu měli vyhnout všichni, kdo mají potíže s játry a zcela zapovězen je v kombinaci s alkoholem. „Je nutné se absolutně vyhnout užívání alkoholu, i zpětně. Když má někdo pocit, že ho po večírku bolí hlava, dejte si raději ibuprofen. Ale základ na bolest po večírku je hodně tekutin a doplnit minerály, protože tělo je dehydratované,“ upozorňuje Michaela Bažantová.

Důležité je také držet správné dávkování, a pozor u paracetamolu, který může být obsažen ve vícero lécích, a to včetně těch na předpis. Najdete ho také v tekutých lécích, a pokud si to člověk nespočte, je snadné tuto dávku, která činí čtyři gramy na den, překročit. Spolu s léčbou je však nutné vždy dodržovat i určitý klidový režim, bez kterého neodezní ani bolest, ani viróza.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

A v případě bolesti by člověk měl být vždy obezřetný, protože může být důležitým signálem těla, že něco není v pořádku. Proto pokud neodezní, navštivte svého lékaře. A nebojte se v lékárně konzultovat svůj stav s farmaceutickými pracovníky, kteří vám dokážou poradit tu nejlepší kombinaci, aby seděla vašemu zdravotnímu stavu.

O tom, co znamená stropový efekt u ibuprofenu a jak se dělí jednotlivé bolesti, si můžete poslechnout v novém dílu podcastu MUDr.ování v přehrávači v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované