Hlavní obsah

Erotické sny jsou fajn. Pokud se do nich nevloudí šéf

Foto: Shutterstock.com

Nic, co se odehraje ve snu, bychom si neměli vyčítat, jakkoli se to může vymykat našemu systému hodnot. Sny jsou mimo naši kontrolu.

Reklama

Článek

Lidstvo řeší sny odjakživa, citovány jsou dokonce i v bibli. Ty věštecké hýbaly dějinami a inspirativní sny prý stojí za mnoha úžasnými vědeckými objevy. Zdají se nám dnes podobné příběhy jako lidem před pěti sty lety? A bere je v dnešním racionálním světě ještě vůbec někdo vážně?

Vzpomenete si, co se vám zdálo naposledy? Že to byl sen, na který byste raději zapomněli? Chápu, já jsem taky nestála o to, aby se mi pod peřinu dral můj nadřízený. Naštěstí ale nejde o vyslyšené přání, jak vysvětluje v nové epizodě podcastu MUDr.ování klinický psycholog Jan Kulhánek.

„Sny se mohou vymykat našemu systému hodnot. Takže sex nemusí znamenat akt jako takový, ale překročení nějakých hodnot, tabu, pravidel. Sen nás konfrontuje s tím, že i tohle jsme my. My jsme ti, kteří dokážou ve snu někomu ublížit, my jsme ti, kteří dokážou ve snu lhát, jako když tiskne,“ říká odborník a dodává, že bychom si nic, co se odehraje ve snu, neměli vyčítat. „To je mimo naše rozhodování stejně jako třeba to, jestli venku prší.“

Mgr. Jan Kulhánek

Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy.

Pracoval jako vedoucí psycholog a psychoterapeut v Denním psychoterapeutickém sanatoriu Ondřejov.

Dlouhodobě spolupracoval s Klubem duševního zdraví pro dospívající a dospělé psychiatrické pacienty při VFN Praha.

V současné době se věnuje privátní praxi.

Foto: Proženy.cz

Klinický psycholog Jan Kulhánek

Změnit svět. Nebo aspoň sebe

Jsou ovšem lidé, které právě fakt, že se jim v nitru odehrávají děje bez vědomé kontroly, značně irituje. „Někteří jdou na to tak, že pěstují dovednost lucidního snění, což je sen, který lze nějakým způsobem ovlivnit,“ říká Jan Kulhánek, který sny považuje za užitečnou „čističku“ duše.

„Věřím tomu, že v nevědomí se děje hodně věcí, o nichž nestihneme nebo nechceme přemýšlet, a že v noci probíhá jakýsi způsob úklidu.“ Kromě toho nás mohou noční příběhy upozornit na něco důležitého, případně nás inspirovat. „Proto si myslím, že má cenu si všímat snů, případně si je zapisovat. Mně se nejvíc osvědčuje nemít stručnou a rychlou odpověď, co konkrétní sen znamenal, ale nechat čas a rozjet myšlenky.“

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Možná vás při tom napadnou prapodivné asociace. Ale právě v tom je ten vtip, nekorigovat je, neodmítat s tím, že jde o hloupost. Pak nás mohou dovést třeba až k nápadu, kterým změníme svět. Nebo aspoň trochu vylepšíme svůj život. To se přece taky počítá.

Celý rozhovor s Janem Kulhánkem o tom, jak a proč jsou pro nás důležité sny a co znamenají ty, které se vracejí nejen nám samotným, ale i těm druhým, si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v přehrávači v samotném úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované