Hlavní obsah

Typicky ženská nehoda. Proč se mužů „učůrnutí“ ze stresu netýká?

Foto: Shutterstock.com

Situací, které mohou ženě přivodit takzvanou stresovou inkontinenci, je bezpočet. Ilustrační fotografie

Reklama

Článek

Proč se muži můžou bez obav smát, až se za břicho popadají? Nepropadají tak snadno záchvatům smíchu, navíc nejsou tolik emotivní ve svých výrocích. Je tu ale ještě jiné vysvětlení, založené na fyziologické odlišnosti.

Zvedání a nošení těžkých břemen, kašlání, smích, a dokonce i běh nebo skákání na trampolíně. To jsou situace, které mohou ženě přivodit takzvanou stresovou inkontinenci, kdy si, lidově řečeno, „učůrne“. Ale co muži? Jak to, že jim taková nehoda nehrozí?

„Jejich močová trubice je delší, takže stresová inkontinence je u nich výjimečná,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování Jan Kestřánek, primář gynekologicko-porodnického oddělení Oblastní nemocnice Trutnov.

Vysoká úspěšnost léčby

Specializací Jana Kestřánka je urogynekologie, proto je v rozhovoru řeč převážně o ženské močové inkontinenci. Není to marginální záležitost – kolem čtyřicítky trápí únik moči každou pátou ženu, kolem šedesátky už je to téměř každá druhá. Není to sice smrtelná nemoc, přesto jde o lapálii velmi nepříjemnou, ba někdy až život omezující. Málokomu se chce chodit do společnosti, když nikdy neví, kdy ho „to“ přepadne.

Vedle stresové totiž existuje ještě jeden typ inkontinence. „Při urgentní inkontinenci, kterou označujeme širším pojmem jako hyperaktivní močový měchýř, na ženu přijde náhlé a rychlé nucení na močení, kdy má pak třeba jen minutu na to, aby došla na toaletu. Tento takzvaný warning time se může zkracovat,“ říká primář Kestřánek, který v rozhovoru vysvětluje, jaké jsou důvody vzniku jednoho i druhého typu úniku moči.

MUDr. Jan Kestřánek

Pracuje v Oblastní nemocnici Trutnov jako primář gynekologicko-porodnického oddělení.

Působí též na Porodnické a gynekologické klinice Lékařské fakulty v Hradci Králové.

Jeho specializací je urogynekologie.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Jan Kestřánek je primářem gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Trutnově.

Kvůli odlišné patofyziologii může být odlišná i léčba, pomoc se však najde téměř pro každou ženu. Vezmete-li v potaz všechny metody, od fyzioterapie až po operaci, úspěšnost léčby je podle Jana Kestřánka až devadesát dva procent.

Závaží jako terapie

Ne každá žena, kterou trápí únik moči, musí nutně skončit na operačním sále. „Existují různé fyzioterapeutické pomůcky jako třeba závažíčka, která žena musí udržet v pochvě. Mám zkušenost, že ve dvaceti až třiceti procentech případů konzervativní metoda léčby vylepší stav ženy natolik, že pak už nechce operaci,“ vysvětluje primář Kestřánek a dodává, že u mladších žen se také coby terapeutická pomůcka osvědčil menstruační tampon. Podepře močovou trubici, čímž zmírní následky stresové inkontinence. Podobně může fungovat i pesar, který mají v oblibě pro změnu starší ženy.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Celý rozhovor na téma močová inkontinence žen si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku. Dozvíte se, proč únik moči trápí ženy po porodu, proč muži chodí na toaletu častěji než dámy a jaké novinky v léčbě inkontinence lékaři ženám nabízejí.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované