Hlavní obsah

Jakub Železný: Nevím, jestli se vrátím na obrazovku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prvním hostem Mediálního cirkusu byl moderátor ČT Jakub Železný.

Reklama

Článek

Moderátor Jakub Železný loni skončil na obrazovce České televize, když přestal moderovat Události, komentáře i hlavní zpravodajskou relaci. Teď se vrací. Ale netuší, zda na obrazovku, jak říká v novém podcastu Mediální cirkus.

V prosinci minulého roku si moderátor České televize (ČT) Jakub Železný vzal několikaměsíční zdravotní volno. A teď se do ní pomalu vrací.

„Nevím, jestli na obrazovku, ale určitě se blíží můj návrat do práce. Ještě v březnu mě čeká ne úplně příjemná věc v Motole, která, doufám, dopadne dobře. A pak už se asi budeme bavit o tom, jakým způsobem se vrátím,“ říká Železný v novém podcastu Mediální cirkus.

Byť ještě není jisté, co konkrétně v ČT bude dělat. „To zatím ještě nevím, to bych nechal otevřené. Ale věřím, že ČT si snad řekne: Jo, tak Jakub Železný by asi zase na té obrazovce za nějaký čas mohl být,“ dodává.

Až se vrátí, čeká ho ČT pod vedením nového generálního ředitele Jana Součka. Ten před svým nástupem v rozhovoru na Seznam Zprávách hodnotil bez uvedení jmen moderátory a zmiňoval i přílišnou angažovanost některých z nich.

Jakub Železný, který je nejen mezi novináři známý svou ráznou povahou a osobitým stylem moderování, byl za některé své výroky v minulosti kritizován. Mimo jiné i radními ČT. Po jeho odchodu z obrazovky se proto objevily spekulace, že to mohlo souviset i s příchodem nového generálního ředitele. Železný podotýká, že nikam neodešel a celou dobu byl a dále zůstává zaměstnancem ČT.

„Já jsem o tomhle slýchal posledních x let mnohokrát. Vždycky jsem na to odpovídal: Udělal-li jsem chybu, porušil-li jsem pravidla, nechť jsem za to sankcionován,“ reaguje.

Připomíná, že v takových případech ho může potrestat jen nadřízený: „Rozhodně ne Rada ČT, která nemá vůbec žádnou pravomoc zasahovat do chodu televize, podle zákona to dokonce nesmí dělat.“

Sám podle svých slov nemá problém říct pravdu, o které je přesvědčen. Například když se týká nedemokratických režimů. „Že se to někomu nelíbí, to mě fakt vůbec nezajímá. Že se někomu nelíbí, že o komunistické, totalitní Číně řeknu, že je komunistická a totalitní, když prostě je, je mi úplně jedno,“ dává příklad.

Někdo se možná lekne

Je kritika, například od radních ČT, něco, co ho samotného rozhodí? „Kdyby mě tohle mělo rozhodit tak, že se z toho úplně sesypu, tak to by přece tihle lidé vyhráli. Ne, to nemůžu připustit,“ stojí si moderátor za svým. I když přiznává, že ho podobná kritika nepotěší, ale záleží podle něj na silné osobní integritě.

„Nadřízení a kolegové se třeba mohou leknout a říct: Teď budeš řešený na té radě. Já nemám co být řešený na radě. Rada ČT o mně nemá vůbec co získávat jakékoliv informace, dokonce ani nesmí podle zákona. Rada České televize není místo, kde by o mně mohl kdokoliv cokoliv říkat,“ důrazně se ohrazuje Železný.

Během rozhovoru došla řeč i na politickou a veřejnou angažovanost novinářů z veřejnoprávních a soukromých médií. „My jsme instituce, jsme zřízeni zákonem, který nám říká, co máme a co nemáme, a to je základ všeho,“ připomíná roli ČT s tím, že kdyby veřejně hodnotil politiky, tak by porušil zákon o ČT, ale ne Listinu základních práv a svobod.

„To, že někdo řekne: Ale komunismus vlastně nebyl tak špatný, ne? Komunismus byl špatný a máme to napsáno v zákoně o protiprávnosti komunistického režimu a já ho ctím. Fakt si nemyslím, že bych se já někdy profiloval politicky nebo názorově. Hodnotově, to ano, a to je rozdíl,“ hájí se Železný.

Foto: Seznam Zprávy

Moderátorka Marie Bastlová a Jakub Železný během natáčení podcastu Mediální cirkus.

Podobně vidí i angažovanost novinářů, kteří byli nedávno kritizováni za to, že uváděli veřejné akce připomínající dva roky od ruského útoku na Ukrajinu: „Rusko, stát, který není demokratický, napadl sousední zemi, která nepochybně není dokonalá, nicméně je to země, která se snažila zastávat naše hodnoty. Vy jste se postavili na správnou stranu. Protože tady jsou dvě strany, přičemž jedna vraždí a znásilňuje a druhá se brání.“

Dotklo se to desetiletí mojí práce

S politiky se Jakub Železný potkával během deseti let moderování Událostí, komentářů téměř neustále. A řada diváků si jej pamatuje zejména díky mnoha emotivním scénám. Myslí si, že byl někdy za hranou?

„Dodneška mě mrzí, že když jsem panu (Patriku) Nacherovi položil papíry, aby si přečetl otázky, že jsem jasně nevysvětlil, proč jsem to udělal. Pan Nacher tehdy řekl, budu parafrázovat, že on dostává ostřejší otázky než zástupce vládní koalice. Přiznám se, to mě opravdu urazilo a dotklo se to desetiletí mojí práce,“ vzpomíná Železný.

Podle svých slov si před vysíláním vždy připraví stejný počet kritických otázek na obě strany. A baví ho dávat nepříjemné otázky politikům, kteří mají milejší pověst: „Za to se nedávají žádné ceny, za to vás pražská kavárna nesnáší. Ale mně to nevadí, protože to je naše profese. A mě se to tehdy strašně dotklo. Místo abych mu to rozporoval, tak jsem se zvedl a dal jsem mu tam ty otázky, aniž bych dopředu jasně vysvětlil, proč to dělám. To byla chyba.“

Proč nemoderoval akci na podporu Izraele? Proč u politiků používá oslovení „pane“? A o čem bude jeho nová kniha?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači v úvodu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Mediální cirkus

Foto: Seznam Zprávy

Moderátorka Marie Bastlová.

Podcast Marie Bastlové o dění na mediální scéně. Zajímá ji pohled do redakcí, za kulisy novinářské práce – s předními novináři i mediálními hráči.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #medialnicirkus nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované