Hlavní obsah

Historky z divokých devadesátek. První Afričan v Praze se ztratil

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Bony Wilfried přirostl sparťanským fanouškům k srdci. Jeho přístup byl impozantní.

Reklama

Článek

Po týdnu jsou tu opět Nosiči vody, nový podcast Seznam Zpráv o dění v českém i světovém fotbale. Jeho protagonisté Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh se tentokrát věnují cizincům v českém fotbale.

V souvislosti s nedávným transferem Yiry Sora, nigerijského křídelníka, jenž se stěhoval z Baníku Ostrava do Slavie za 30 milionů korun, zavzpomínali kolegové Jaromír Bosák s Luďkem Mádlem na nejslavnější zahraniční posily, které se proháněly po českých trávnících.

„Na začátku 90. let přestoupil do Sparty Timothy Mwitwa. Jednalo se o vůbec prvního Afričana, který tehdy ještě v Československu pravidelně nastupoval. Bohužel v roce 1993 ho potkal krutý osud. Mwitwa tragicky zahynul při letecké havárii zambijské reprezentace u pobřeží Gabonu,“ vybavuje si Mádl.

Aklimatizační jednotka

Podle Jaromíra Bosáka existuje několik oblastí, ze kterých obecně cizinci proudí do západní Evropy. Těmi jsou Afrika, Jižní Amerika nebo oblast Balkánu.

„Za největší balkánskou hvězdu, která kdy okusila atmosféru české ligy, můžeme považovat Edina Džeka. Bosenský forvard v minulosti působil v Teplicích a Ústí nad Labem. Za jeho příchodem stál kouč Jiří Plíšek. Džeko od českého angažmá nastupoval za německý Wolfsburg, anglický Manchester City nebo italský AS Řím. Dnes patří ke stěžejním postavám Interu Milán, kde nahradil Lukaka,“ popsal Bosák.

„Cizinci občerstvují zdejší fotbalovou provincii. Přináší něco nového. Je zapotřebí uvést, že do Česka nechodí ta ‚A kvalita‘. Ta putuje do Anglie, Španělska, Itálie, Německa. K nám chodí spíš ti, kteří se nechytí ve vyspělejších zemích,“ uvědomuje si Bosák.

Podle Luďka Mádla dnes v Česku nejlépe funguje jako přestupní stanice pro cizince druholigové Táborsko, kam směřují zejména fotbalisté afrického původu. „Samotní Afričané vnímají takovou adresu jako jakousi aklimatizační jednotku. Když se prosadí v Česku, otevřou se jim dveře směrem na Západ. Přeskočit z Abidžanu do Londýna je přece jenom složitější. Během takového angažmá v Táborsku si zvyknou na evropskou kulturu, podnebí a fotbal,“ říká Mádl.

Klíčem je přizpůsobivost

Nosiči nezapomněli ani na Wilfrieda Bonyho, rodáka z Pobřeží slonoviny, jenž se od svého angažmá ve Spartě významně proslavil. Bony se ze Sparty vydal přes nizozemský Arnhem až do Manchesteru City.

„Tak jako Džeko i Bony byl vždy rychle adaptabilní. Naučil se česky, německy, italsky. Byl schopen okamžitě komunikovat, což mu přineslo výhody oproti jiným cizincům. Prospělo tomu jistě i to, že během působení v béčku bydlel přímo na Strahově s některými spoluhráči,“ vyzdvihuje útočníkův charakter Bosák.

Chcete se dozvědět, jakým sousedem byl Bony Wilfried? Bosák s Mádlem také rozebírají možnost využití některých rozhodčích z Polska a Německa v české Fortuna lize. V zahraniční části podcastu se Nosiči věnovali londýnskému derby mezi Chelsea a Tottenhamem a svůj prostor si vysloužil i West Ham. Bosák, Mádl a Tvaroh přichystali také německé a španělské okénko, které směřuje za největšími šlágry.

Celou aktuální epizodu nového fotbalového podcastu si poslechněte v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované