Hlavní obsah

Juráska jako kluka hnali ze stadionu. Teď je z něj superstar za stamiliony

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

V dresu reprezentačního A-týmu stihl zatím David Jurásek pouhé tři zápasy. Navzdory tomu už míří do velkoklubu, navíc za omračující sumu.

Reklama

Článek

Jeho fotbalová kariéra připomíná zářící kometu. Před dvěma lety byste Davida Juráska našli ještě v Prostějově, teď v Benfice Lisabon. A kasa pražské Slavie se zaplní mimořádně vysokým odstupným.

Tomáš Souček sice zůstane v hierarchii nejvýnosnějších slávistických přestupů i nadále nedostižným – West Ham za něj vysázel v součtu přes 20 milionů eur, nicméně Davidu Juráskovi už v tomto žebříčku patří číslo 2.

„Ne, 13 milionů eur to nebylo,“ řekl šéf Slavie Jaroslav Tvrdík portugalskému listu O Jogo o Juráskově transferní ceně. Naznačil tím, že za něj Benfica Lisabon zaplatila ještě větší sumu. Podle všeho půjde o 14 milionů eur, list A Bola navíc zmiňuje desetiprocentní podíl Slavie z navýšení transferní částky při případném dalším přestupu. David Jurásek každopádně podepsal v Lisabonu pětiletý kontrakt.

„Na twitteru jsem zahlédl zmínku, že za hráče připravované trenérem Trpišovským už Slavia na transferech zinkasovala v součtu více než 90 milionů eur,“ poznamenává moderátor podcastu Jaromír Bosák. David Jurásek už tedy výrazným způsobem načal druhou stovku.

Hrej si doma na vsi, synku

Koho by to napadlo u chlapce, kterého před jeho 15. narozeninami poslali z akademie Slovácka domů do Dolního Němčí, aby si do míče kopal tam, pokud v tom ještě sám vidí smysl. Ostatně žádnou velkou perspektivu v něm nespatřovali ani později ve Zbrojovce Brno.

Jenže v druholigovém Prostějově jako by se v Juráskovi zažehly raketové motory. Přes Mladou Boleslav vletěl do Slavie, nepobyl v ní ani rok a půl… A už je v Benfice.

Nosiči vody zkoušeli hledat odpověď na otázku, jak se z původně tak opomíjeného juniora mohla zčistajasna vylíhnout hvězda, která padla do oka nejednomu evropskému skautovi. A probrali i důvody toho, proč jsou ve fotbale tak ceněni levonozí hráči.

„Je jich prostě málo, i proto se za ty opravdu kvalitní platí zlatem,“ konstatoval Luděk Mádl, dlouholetý fotbalový novinář. „A ve hře jsou pak skutečně výrazní. Ono se to nezdá, ale s levonohým hráčem se vám na trávníku otevírá opravdu obrovská škála dalších herních možností,“ přitakal Karel Tvaroh, donedávna obránce sparťanské rezervy.

Podcasteři se pustili dokonce i do srovnání, zda je schopnost hrát levou nohou ve fotbale významnější výhodou než například levá ruka Rafaela Nadala třímající tenisovou raketu.

A Nosiče vody zaujala také otázka, jak bude Slavia Juráska nahrazovat. „Nejspíš nijak. Podle všeho levého obránce ze své strategie vypustí a upraví rozestavení na 3–4–3,“ míní Luděk Mádl.

Stojí Rice za rekordní sumu?

V nejnovější epizodě fotbalového podcastu Seznam Zpráv nechybí ani transferová rubrika, která se zaměřila na mohutné posilování londýnského Arsenalu. Vedle Kaie Havertze, Jurriena Timbera a nadějných navrátilců z hostování vstoupí do kabiny Gunners i Declan Rice, donedávna kapitána West Hamu United.

Rekordní suma, díky níž v žebříčku nejdražších přestupů anglických hráčů přeskočil Jacka Grealishe, vyvolala vášnivé diskuze o fotbalové inflaci i tzv. anglických přirážkách. Bude Riceův přínos opravdu odpovídat transferní sumě 105 milionů liber? „Vedle jeho herních kvalit si v něm Arsenal kupuje i nového lídra,“ říká v debatě Karel Tvaroh.

V podcastu neschází ani nejnovější zprávy o budoucnosti kapitána anglické fotbalové reprezentace Harryho Kanea, o jehož služby teď nejvýrazněji usilují v Bayernu Mnichov. „V Tottenhamu se dlouhodobě trápí, slušel by mu přestup do úspěšnějšího klubu, ideálně do Německa nebo Španělska,“ shodují se Nosiči vody.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované