Hlavní obsah

Rada pro úspěšná lvíčata: Buď jako Čech! Případ Fenin naopak varuje

Foto: Shutterstock.com

Na seznamu velkých triumfů kariéry Petra Čecha neschází ani titul mistra Evropy v kategorii hráčů do 21 let. Najde své následovníky?

Reklama

Článek

Klubová sezona má pauzu, ale fanoušci se nenudí. Čeští reprezentanti do 21 let se na „malém Euru“ blýskli výhrou nad Němci a mohou dojít hodně daleko. Pro případ úspěchu jim Nosiči vody nabízejí důležitou radu: Nezbláznit se.

Zdá se, že trenér Jan Suchopárek našel ten nejlepší způsob, jak se na Mistrovství Evropy do 21 let, které spolupořádají Gruzie a Rumunsko, vypořádat s losem, který „lvíčata“ opravdu nešetřil.

Chcete-li uspět proti turnajovým favoritům, jako jsou Anglie s Němci, musíte na ně vymyslet něco speciálního. A hlavně to pak efektivně zrealizovat.

„Češi vsadili na vysoký presink a intenzivní napadání rozehrávky soupeře. Je to taktika velmi náročná na fyzický fond. Pokud se vám ale díky tomu daří protivníkovi balony takříkajíc krást, vytváříte si pak obvykle řadu brankových příležitostí. V souboji s Anglií ještě zůstaly všechny nevyužity, Češi podlehli 0:2, ale způsobem provedení svého taktického záměru zaujali,“ hodnotí dlouholetý fotbalový novinář Luděk Mádl v novém dílu podcastu Nosiči vody.

V utkání s Německem vycházeli Češi z podobného konceptu. A ukázali navíc, jak mistrně umí sehrát rychlý kolmý protiútok také po zisku balonu v hloubi vlastní poloviny hřiště.

„Musím říct, že akce, ze které padla první česká branka v utkání, to byla opravdu jedna velká paráda,“ pravil uznale Jindřich Šídlo, politický glosátor a zároveň velký fotbalový fanoušek. „Ta kolmice byla přímo odegaardovská,“ ocenil příměrem ke svému oblíbenci z kádru Arsenalu skvostnou přihrávku z kopačky Adama Karabce (vzývanou gólovou akci českého týmu, stejně jako další důležité momenty utkání, si můžete prohlédnout zde).

Shodou okolností na šampionátu zatím nejvíce zaujali další čeští mladíci, kteří se do popisované gólové akce zapojili, a to sparťani Martin Vitík a Václav Sejk spolu s Vasilem Kušejem. Změní jim případný úspěch na slibně rozehraném turnaji život a nastartuje naplno jejich kariéry? Budou zářit ve Spartě, nebo se etablují třeba v Bundeslize? I na to se Nosiči vody podívali pozorněji.

K postupu ze skupiny je zapotřebí uhrát v posledním utkání skupiny s Izraelem alespoň bod. Pokud to svěřenci trenéra Jana Suchopárka zvládnou, mohou se jim ve vyřazovací části otevřít i možnosti před šampionátem prakticky netušené.

„Současná jedenadvacítka má na co navazovat. V letech 2000 i 2002 se české výběry formované Karlem Brücknerem dostaly vždy až do finále celého šampionátu. To první s Italy v Bratislavě ‚lvíčata‘ prohrála, o dva roky později už ale ve Švýcarsku po finálovém penaltovém rozstřelu s Francií přišla zlatá radost,“ rekapituluje Jaromír Bosák, moderátor podcastu.

Na prvním či druhém turnaji se tehdy předvedla řada pozdějších opor A-týmu reprezentace: Baroš, Ujfaluši, Jankulovski, Rozehnal, Grygera a mnozí další.

Nejvzývanější hvězdou zlatého výběru byl tehdy brankář Petr Čech, který tím předznamenal velkou kariéru, kterou v Chelsea opentlil řadou rekordů a trofejí, včetně triumfu ve finále Ligy mistrů.

„K tomu, aby se velká fotbalová kariéra mohla odvinout opravdu dokonale, hráči šikovné nohy nestačí. Nutně je zapotřebí, aby měl všechny priority řádně poskládané i ve své hlavě. V tom ohledu je Petr Čech až čítankovým příkladem takového souladu,“ říká Jaromír Bosák.

Pro srovnání připomněli Nosiči vody stříbrný český tým ze světového šampionátu hráčů do 20 let v roce 2007. Navzdory očekáváním se ovšem z hráčů, jako byli Šimůnek, Kalouda či Střeštík, nestaly zdaleka takové ikony, jako byli jejich předchůdci z nedvědovské generace.

Někdo měl smůlu na zranění, někdo možná špatně zvolil zahraniční klub nebo se prostě ve správnou chvíli neocitl na správném místě. „Největším talentem z tohoto týmu byl asi Martin Fenin, který pak hattrickem velkolepě vstoupil i do Bundesligy. Ale rychlý úspěch psychicky neunesl a problémy s alkoholem ho postupně zdeptaly,“ konstatoval Jaromír Bosák.

Úspěchy na juniorských šampionátech a další osudy těch, kteří se na nich podíleli, byly hlavním tématem nové epizody Nosičů vody. Host Jindřich Šídlo se ale vrátil i ke svému nedávnému fotbalovému výletu do netradiční destinace, konkrétně na Faerské ostrovy. Zajímá vás, co tam zažil?

Poslechněte si celou epizodu podcastu! Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:
Martin Fenin

Doporučované