Hlavní obsah

Dvojče legendárního Robbena. Česká reprezentace objevila novou hvězdu

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Václav Černý si v dresu Twente připsal 14 ligových tref. Navrch přidal 13 asistencí. Není divu, že se o jeho služby zajímají i bundesligové celky.

Reklama

Článek

Česká fotbalová reprezentace si o víkendu povinnou výhrou 3:0 na Faerských ostrovech upevnila vedení ve skupině. Kvalifikaci na Euro 2024 má výběr Jaroslava Šilhavého slibně rozjetou. A nadějně rozjetý je i střelec Václav Černý.

Český křídelník sestřelil Faeřany ve velkém stylu – dvěma zásahy. „Jako bych se díval na znovuzrozeného Arjena Robbena,“ glosoval výstavní trefy českého ofenzivního záložníka Jaromír Bosák.

Černého střely, takzvané „obalovačky“ zpoza vápna, totiž velmi nápadně připomínaly ikonické trefy nizozemské legendy. Levonohý perfekcionista Arjen Robben dovedl ve své největší fazoně zakončení levačkou na zadní tyč k naprosté dokonalosti. Šlo o jakousi jeho osobní ochrannou známku.

„Ještě snad i víc než výstavní góly à la Robben mě těší skutečnost, že Václav Černý dokázal svým výkonem v reprezentačním dresu zúročit mimořádnou formu – a tím navázal na perfektní sezonu, kterou prožil v klubových barvách,“ dodává Karel Tvaroh, bývalý fotbalový obránce.

Vzácné zboží jménem Černý

Václav Černý má za sebou svou nejlepší sezonu v dospělém fotbale. „V nizozemské lize v dresu Twente Enschede nasázel v uplynulém ročníku 14 branek a připsal si i 13 asistencí. Není divu, že o jeho služby už projevili zájem v bundesligovém Wolfsburgu, kam podle všeho v létě zamíří,“ říká fotbalový novinář Luděk Mádl.

Fotbalové hvězdy 21

Seznam Zprávy k mistrovství Evropy hráčů do 21 let připravily sérii textů o hvězdách českého a československého fotbalu. Jak hrály a čím vynikaly, když jim bylo 21 let?

  1. Tomáš Rosický – proč malý Mozart není mistrem Evropy do 21 let
  2. Tomáš Řepka – jak Češi přišli o olympiádu 1996 v Atlantě
  3. Josef Bican – budoucí legenda – ve 20 letech na MS 1934
  4. Zdeněk Nehoda – ve 20 letech juniorským mistrem Evropy
  5. Jozef Adamec – nejmladší „Chilan“ na MS 1962
  6. Petr Čech – šampion Evropy z roku 2002
  7. Tomáš Skuhravý – v 18 letech vyřadil Real Madrid

Nosiči vody v podcastu vzpomínají na samotné začátky Černého kariéry. Když coby 16letý kluk přestupoval z Příbrami do vyhlášené akademie Ajaxu Amsterdam (v sezoně 2013/14), přisuzovala se mu hvězdná budoucnost. „Jenže raketový rozlet talentovaného křídelníka neustále brzdila vážná zranění. Doufejme, že smůly si vybral dost,“ věří Luděk Mádl.

Naposledy šlo o koleno, se kterým Černý promarodil prakticky celý rok 2021. „Za celou kariéru si prošel několika náročnějšími obdobími. Naprosto klíčovým faktorem stojícím za jeho současným úspěchem je fakt, že si dokázal zachovat profesionální přístup. Ani v nepřízni osudu se od fotbalu neodvrátil zády a vytrval v poctivé práci,“ chválí Černého moderátor Jaromír Bosák.

Černý v české seniorské reprezentaci přitom ještě nenasbíral ani deset ostrých startů. Přesto by se snad za určité konstelace mohl stát i jedním z národních tahounů. Čím je hráč typu Černého pro českou fotbalovou reprezentaci natolik výjimečný? Co má společného s Patrikem Schickem nebo Christianem Frýdkem? Proč hledat inspiraci v Chorvatsku? A co by se mělo změnit ve výchově českých fotbalových nadějí, aby se diváci mohli těšit na kreativní podívanou? O tom všem diskutují nejnovější Nosiči vody.

Trpaslíci proti dovolené

V souvislosti s červnovým kvalifikačním termínem si Nosiči vody posvítili na současný herní systém, který podle Jaromíra Bosáka nejúspěšnější fotbalisty trestá zahuštěným kalendářem.

Jak to vnímají samotní fotbalisté, ví dobře Karel Tvaroh, který v podcastu prozradil, co všechno mu na téma kumulující se únavy přiznal současný kapitán Liverpoolu Jordan Henderson, se kterým mluvil před několika týdny.

Jak by se dalo efektivně vypořádat s nabitým programem? Zaslouží si hráči delší dovolené, nebo je v pořádku, že reprezentační výběry s nálepkou trpaslíků „obírají“ největší hvězdy o drahocenné chvíle volna? A jak je to s Ligou národů?

Nosiči vody nevynechali ani preview blížícího se Eura jednadvacítek, kterého se účastní také český výběr. O atraktivitu by se mělo postarat už to, že se talentovaní svěřenci Jana Suchopárka v Gruzii představí i proti dvěma největším favoritům – Anglii a Německu. Nejsou ovšem bez šancí. Proč se mladým Angličanům nedaří vyhrávat trofeje navzdory všeobecným předpokladům? A jakým stylem by se měla „lvíčata“ prezentovat? Nejen o tom uslyšíte v čerstvé epizodě Nosičů vody.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované