Hlavní obsah

Ojedinělý brankář Čech. Na počátku byly peníze od řezníka

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Čech, brankářská legenda.

Reklama

František Plánička, Viliam Schrojf, Ivo Viktor. Český fotbal se vždy mohl pochlubit brankáři světové úrovně. Tvrdit, že všechny převýšil Petr Čech, je dosti troufalé, ale určitě se těmto legendám aspoň vyrovnal.

Článek

Rok 2002 je v kronice českého fotbalu zapsán zlatým písmem: reprezentační tým do 21 let se stal na turnaji ve Švýcarsku mistrem Evropy ve své kategorii. Úspěch, na který se marně snaží navázat další generace, teď se o to pokouší výběr trenéra Jana Suchopárka na šampionátu v Gruzii.

Tehdejší tým nabízel mnoho osobností, které v dalších letech oslňovaly celý starý kontinent: Milan Baroš, Zdeněk Grygera, David Rozehnal, Tomáš Hübschman, Martin Jiránek.

Největší se však stal brankář Petr Čech.

Peníze od řezníka

O tom, že ve Viktorii Plzeň vyrůstá brankář výjimečných kvalit, se vědělo. Nesporný talent prokázal na mistrovství Evropy hráčů do 16 let, které v roce 1999 hostila Česká republika, kde byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje a výrazně se podílel na konečné čtvrté příčce.

Před zahájením ligového ročníku 1999/2000 došlo u Čecha k překotnému zlomu. Odešel ze západočeské metropole do provinčního klubu FK Chmel Blšany. „Petrovi v Plzni nenabídli profesionální smlouvu, dostal přednost jiný odchovanec, o rok starší Martin Ticháček, s tím, že Petr počká,“ rozvíjí příběh Josef Vejmelka, tehdy výkonný ředitel blšanského klubu.

Fotbalové hvězdy 21

Seznam Zprávy k mistrovství Evropy hráčů do 21 let připravily sérii textů o hvězdách českého a československého fotbalu. Jak hrály a čím vynikaly, když jim bylo 21 let?

  1. Tomáš Rosický – proč malý Mozart není mistrem Evropy do 21 let
  2. Tomáš Řepka – jak Češi přišli o olympiádu 1996 v Atlantě
  3. Josef Bican – budoucí legenda – ve 20 letech na MS 1934
  4. Zdeněk Nehoda – ve 20 letech juniorským mistrem Evropy
  5. Jozef Adamec – nejmladší „Chilan“ na MS 1962
  6. Petr Čech – šampion Evropy z roku 2002
  7. Tomáš Skuhravý – v 18 letech vyřadil Real Madrid

Měl pod sebou velké znalce mládežnického fotbalu, sportovního manažera Jana Říčku, nyní agenta na vyhledávání posil anglického Manchesteru City, vítěze Ligy mistrů, a trenéra Miroslava Beránka, jenž v roce 2002 dovedl českou jednadvacítku k titulu mistrů Evropy.

Zadání bylo jasné – jednat. „Sekretář Zdeněk Kovář si okamžitě půjčil od jednoho řezníka ze Žatce 350 tisíc, které bylo třeba uhradit Plzni jako výchovné, a Petra Čecha jsme zaregistrovali,“ popisuje Vejmelka rychlou akci.

Blšany ulovily poklad. Za rok brankáře prodaly Spartě Praha za 22 milionů a tržily podíl i z dalších transferů.

Mistr Evropy

Trenér Beránek hrál v Čechově růstu zásadní roli. Jako kouč Blšan ho nejen do kádru chtěl, ale na podzim 1999 mu dal i první ligovou šanci. „Věděli jsme, že Aleš Chvalovský, syn majitele a předsedy svazu Františka, má nabídky z německé Bundesligy, potřebovali jsme Petra na ligu připravit,“ vysvětluje, proč novou posilu poslal do utkání se Spartou už v 18 letech.

Oba blšanští brankáři se sešli v roce 2002 na zlatém mistrovství Evropy do 21 let ve Švýcarsku, třetí byl další výrazný talent Jaroslav Drobný. Trenér Beránek po úvodní prohře s Francií 0:2, kdy chytal Chvalovský, dal přednost o tři roky mladšímu kolegovi.

Věděl, koho má v kádru. „Petr byl mezi brankáři naprosto výjimečný zjev, nepotřeboval dozrát jako jiní, byl oporou okamžitě,“ vysvětluje, proč se tak rozhodl.

Pro Wengera příliš mladý

Své přesvědčení Beránek nikdy nezměnil, navíc se v něm utvrzoval. „Už jako trenér A-týmu Slavie jsem byl v roce 2003 pozván na stáž do Tottenhamu Hotspur, londýnský klub stejně jako Slavii vlastnila britská společnost ENIC,“ vzpomíná.

Na jeden přípravný zápas populárních „Kohoutů“ se přišel podívat i charismatický kouč „Kanonýrů“, tedy Arsenalu, francouzský rodák Arsène Wenger. „Probírali jsme všechno a ptal se mě, zda nevím o nějakém brankáři,“ vybavuje si Beránek.

Zlomová léta – Petr Čech

  • Petr Čech (narozen 20. 5. 1982 v Plzni) je považován za výjimečný talent mezi brankáři, který se rodí jednou za sto let.
  • Ve Viktorii Plzeň začínal v útoku, v deseti letech se postavil do branky. Na mistrovství Evropy do 16 let v roce 1999, které hostilo Česko, byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje.
  • V nejvyšší soutěži debutoval v 17 letech 30. října 1999 v dresu FK Chmel Blšany proti Spartě Praha (1:3). V české soutěži nastoupil k 54 zápasům, vychytal 24 čistých kont, průměr 44,4 %.
  • V 18 letech v lednu 2001 přestoupil za 22 milionů korun do Sparty Praha, šlo o rekordní částku vydanou na českém trhu za brankáře. Na jaře zůstal na hostování v FK Chmel Blšany. V ročníku 2001/2002 už ve Spartě vytvořil rekord v neprůstřelnosti (903 minut).
  • Ve 20 letech se stal mistrem Evropy do 21 let na šampionátu ve Švýcarsku, ve finálovém penaltovém rozstřelu proti Francii ze čtyř pokusů inkasoval jen jednou, byl nejmladším hráčem základní sestavy.
  • V reprezentačním týmu debutoval 12. dubna 2002 na turnaji na Kypru proti Maďarsku (0:2) ve věku 19 let, celkově nasbíral 124 zápasů, na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku získal bronzovou medaili, účastník mistrovství světa 2006 v Německu.
  • V létě 2002 ve 20 letech přestoupil za 150 milionů korun do francouzského Stade Rennes, v lednu 2004 do anglické Chelsea FC za částku okolo půl miliardy korun.

Nemohl doporučit nikoho jiného než muže, který mu před rokem vychytal evropský titul juniorů. „Když Wenger zaslechl rok narození 1982, zatvářil se nejistě a řekl: příliš mladý,“ stál si na poznatku, že brankář musí mít odchytaná léta. „Já mu však odvětil: to je jeho největší přednost,“ nepochyboval o svém doporučení český odborník.

O rok později přešel Čech do konkurenční Chelsea FC, do Arsenalu přestoupil až v roce 2015, ve svých 33 letech, kdy ho v Chelsea posadil na lavičku náhradníků belgický zázrak Thibaut Courtois. Tedy jako velmi zkušený borec, který má za sebou už hodně zkušeností…

Vyhlédl si ho Mourinho

Mladý český brankář poměrně neznámého jména – zlato ze šampionátu juniorů je předpoklad výkonnosti, nikoli jistota – přestoupil v lednu 2004 do Chelsea. Pro fotbalový trh překvapení, pro znalce nikoli.

Chelsea je na vzestupu, ruský podnikatel Roman Abramovič do pokladny sype velké finanční prostředky. Mužstvo vede italský kouč Claudio Ranieri, na soupisce jsou do branky nachystáni dva jeho krajané Carlo Cudicini a Marco Ambrosio. Prostor pro českého legionáře téměř nulový.

Jenže v zákulisí se chystá převrat, od nového ročníku 2004/2005 má mužstvo převzít portugalský mág José Mourinho, jenž dosud seděl na lavičce FC Porto. A českého brankáře má na seznamu vyhlédnutých posil. „Petr zaujal Mourinha v Lize mistrů, když v brance Sparty Praha v ročníku 2001/2002 nedostal od Porta ani gól,“ připomíná tehdejší Čechův hráčský agent Pavel Zíka, jenž nyní působí ve společnosti Global Sports, výsledky 1:0 venku a 2:0 na Letné.

Český reprezentant přestupuje v lednu 2004 do anglického klubu za téměř půl miliardy korun a podepisuje pětiletý kontrakt, který následně prodlužuje.

Prožívá skvělou kariéru včetně vítězství v Lize mistrů, čtyř triumfů v anglické Premier League a pokoření mnoha brankářských rekordů. Několikrát byl vyhlášený i nejlepším brankářem světa.

Reklama

Doporučované