Hlavní obsah

Trpišovský nakročí k roli českého Fergusona. Doma by ale neměl zkysnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jindřich Trpišovský je připraven spojit se Slavií i další roky své úspěšné trenérské kariéry.

Reklama

Článek

Slavia si služby trenéra Jindřicha Trpišovského, působícího v Edenu už pět a půl roku, zajistí i na příští tři sezony. Zda by měl kouč aspirovat na českého Fergusona, anebo spíš uchopit případnou výzvu z velké ligy, řeší i Nosiči vody.

Vnímáme-li ho doslovně, pak samozřejmě každé takové srovnání, zde navíc vedené mezi dvěma značně odlišnými fotbalovými světy, českým a anglickým, logicky nemůže nekulhat.

Nicméně užít v lehké nadsázce právě jména Alexe Fergusona coby metafory, popisující dlouholetou vytrvalou práci trenéra na jednom místě, tedy pořád ve stejném klubu a vlastně i ve stejné kabině, to už snad nikoho tolik nepohněvá. Alespoň doufejme.

V kontextu tuzemských zvyklostí nejen posledních let se Jindřich Trpišovský v mnohém výrazně vymyká už nyní.

Tři domácí tituly a navíc i pohár, účast ve skupině Ligy mistrů nebo tři čtvrtfinálové starty v Evropské či Konferenční lize, to jsou úspěchy, které dávají už teď dohromady velmi dobrý důvod, proč právě Trpišovského éru zařazovat mezi nejúspěšnější období historie červenobílého klubu. A proč jeho působení ve Slavii prodloužit.

Když Nosiči vody použili přízviska český Ferguson, měli přitom na paměti, že už nyní je Trpišovský s pěti a půl roky na slávistické lavičce ve statistikách výrazně mimo běžná měřítka. V pátek bude připraven upsat se Slavii na další tři sezony. A kdo ví, co se může dít dál.

Sir Alex Ferguson dovedl ve své éře tým Manchesteru United k zisku oslňujícího množství trofejí. A nejen to. Klíčovou měrou se podílel i na budování a rozvoji v té době patrně nejslavnějšího a nejlépe řízeného fotbalového klubu světa.

Spojení Manchesteru United a Alexe Fergusona se rozvíjelo v průběhu 27 sezon, v letech 1986–2013. Pak velký šéf odešel do penze. A rozloučil se samozřejmě stylově, ziskem dalšího mistrovského titulu.

Jindřich Trpišovský i klíčoví členové jeho stabilizovaného realizačního týmu mají ve Slavii kontrakt platný do 30. června letošního roku, obsahoval i dvouletou opci.

Slavia i trenér se rozhodli opci neuplatnit a stávající smlouvu tak neprodloužit. Ale to jen proto, aby uzavřeli kontrakt zcela nový, o jehož konkrétních podmínkách se toho zatím mnoho neví. Vyjma délky jeho platnosti – na příští tři sezony.

Smlouva bude slavnostně podepsána v pátek, zhruba 24 hodin před ligovým derby na Spartě. Je vyprodané, obě strany od něj mnohé očekávají.

Slavia věří, že zopakuje podzimní výhru a napraví tak ztráty z posledních čtyř výjezdů na hřiště soupeřů. Sparta zase věří v prodloužení své aktuální série devíti ligových výher bez přerušení. A v to, že se pak už nezastaví, dokud nedojede až k mistrovskému titulu. Opět po letech.

„Nerezignoval Jindřich Trpišovský tak trochu na případné zajímavé angažmá v Anglii nebo v Německu?“ ptá se moderátor Jaromír Bosák.

„S tím, že Trpišovský ještě ve Slavii setrvá, se všeobecně počítalo. Z mnoha důvodů: Slavia nevidí nikoho, na koho by se mohla spolehnout, že ho dokonale nahradí. Za ty roky už tým několikrát obměnil, je pořád silný, i když taková bomba jako kdysi ještě se Součkem či Coufalem v Lize mistrů to teď, přiznejme si, už přece jen není,“ poznamenává dlouholetý fotbalový novinář Luděk Mádl.

Může Trpišovský vést Slavii třeba patnáct let nebo ještě déle? A jak dlouho v klubu setrvá talentovaný Zafeiris? Proč v lize padá tak málo gólů z větší vzdálenosti, jako byl Rynešův čarokrásný zásah proti Brnu? A v čem spočívá kouzlo Vincenta Kompanyho, kouče Burnley, už jistého účastníka příští sezony Premier League? To všechno se dozvíte, když si pustíte novou epizodu podcastu Nosiči vody v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované