Hlavní obsah

Vetřelec v kabině. Za eskapádu Křetínského u sudích hrozí tresty

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Daniel Křetínský se pustil do velmi překvapivé eskapády. Nečekal snad, že se informace o ní dostane do zápisu a na veřejnost?

Reklama

Článek

Majitel Sparty Daniel Křetínský se podle oficiálního zápisu z ligového duelu mezi Spartou a Brnem vydal o poločasové pauze do kabiny rozhodčích. Neměl tam co dělat. A Nosiči vody řešili, proč tam šel a co dalšího to může vyvolat.

„O poločasové přestávce vstoupil do kabiny rozhodčích pan Daniel Křetínský v doprovodu hlavního pořadatele. Slušnou formou požádal o vysvětlení dvou herních situací a následně kabinu rozhodčích opustil,“ tak zní poznámka hlavního sudího Marka Radiny uvedená v zápisu o utkání Sparta–Brno.

Něco takového pochopitelně Soutěžní i Disciplinární řád přísně zapovídají. Do kabiny rozhodčích smí kromě nich jen delegát, vedoucí mužstev či dopingový komisař. Rozhodně by nemělo jít o korzo nebo diskuzní klub pro funkcionáře.

Nosiči vody sice v úvodu epizody konstatovali, že podobné případy už tu byly, v lize naposledy v případě Miroslava Pelty, nicméně zrovna v případě obvykle distingovaného právníka a byznysmena Daniela Křetínského šlo o jev překvapivý. „A směřující k jisté balkanizaci poměrů,“ zaznělo z úst Luďka Mádla, dlouholetého fotbalového novináře.

Co se v tomto ohledu dělo v ligovém zákulisí v 90. letech a co je běžné nyní? Proč se Křetínský vydal za sudími právě teď? Co říkají Nosiči vody na stanovisko komise rozhodčích? Proč uvolnili záznam z debaty mezi hlavním sudím a videorozhodčím poprvé právě teď? Nejen na to hledali Nosiči vody odpovědi v aktuální epizodě podcastu.

Za jeho nečekanou eskapádu hrozí Křetínskému i Spartě coby klubu celá škála trestů.

„Sparta může dostat pokutu až do výše pěti milionů korun. Nebo může hrát další zápasy bez diváků. Ke slovu asi přijde finanční trest. Podobně jako u doktora Křetínského, protože v jeho případě je zastavení činnosti ve fotbalové funkci, případně vykonávání fotbalově prospěšné činnosti, asi složitě představitelné, leda by snad někde trénoval žáčky. Jako jednotlivci mu hrozí za toto pochybení pokuta až 50 000 korun, což v jeho případě asi nemá cenu nijak dál rozebírat,“ poznamenal Luděk Mádl na miliardářovu adresu.

V souvislosti se jménem Daniela Křetínského ve studiu přirozeně padla i narážka na anglický West Ham, kde tento český byznysmen působí v roli menšinového akcionáře. U mikrofonu panovala shoda, že by si něco podobného ve světě Premier League jen tak nedovolil.

„Abych zkusil názorně srovnat oba světy, během nedělního zápasu v Newcastlu mi přišlo zvláštní, že vedle hlavního trenéra se na lavičce přehnaně angažoval jeho asistent, který se snažil na čtvrtém rozhodčím hlasitě vymodlit, co se dalo. Už jen takový menší přešlap byl anglickou optikou, řekněme, na hraně. V Česku se podle mě o drtivé většině pokusů o zákulisní ovlivňování ve finále ani nedozvíme. Těžko říct, co všechno se ven nikdy nedostane,“ přemítá Karel Tvaroh, bývalý fotbalový obránce.

Bohemka do pohárové Evropy?

Majitelé, trenéři a manažeři se prolínali celou nejnovější epizodou Nosičů vody. Letní přestávka by měla být bohatá na nejrůznější trenérské rošády. Jako předzvěst se nabízí turbulentní situace v Chelsea, kde se američtí investoři zbavili Grahama Pottera.

Kdo ho nahradí? Proč je podle Nosičů vody Chelsea FC momentálně pro potenciální manažery neatraktivní adresou? Nejen o tom uslyšíte v nové kapitole fotbalového podcastu.

Vzácný host epizody Jindřich Šídlo se spokojeně usmíval, když došlo na rozbor příčin senzační sezony v podání jeho milovaných Bohemians. Proč se „Klokanům“ momentálně daří? Jak reálnou mají šanci na kvalifikaci do pohárové Evropy?

A v neposlední řadě nechybí ani sázkařské okénko s Fortunou, které analyzuje šance Bohemky v MOL Cupu a formu Arsenalu před blížícím se výjezdem na liverpoolský Anfield.

Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované