Hlavní obsah

Debakl v Kišiněvě: Šilhavý nedokázal využít euforii ani formu náhradníků

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý musí mít po zápase v Moldavsku hlavu plnou výčitek.

Reklama

Článek

Česká fotbalová reprezentace má za sebou ostrý start do kvalifikace na Euro 2024. Nadšení z úvodní výhry s papírově silným Polskem zastínil tragický výkon na hřišti Moldavska, jednoho z nejhorších týmů v Evropě.

Vypadalo to, jako kdyby Češi odehráli v Moldavsku 90 minut jiného sportu než proti Polsku v Praze. Hru v Edenu zdobily svižné a efektivní kombinace, v Kišiněvě nebylo k vidění prakticky nic, co by připomínalo prvky moderního fotbalu.

Kontrast mezi oběma zápasy snad nemohl být větší. „Je to jako den a noc. Člověk si musel protírat oči, jestli je to stejný tým,“ konstatuje moderátor podcastu Jaromír Bosák.

Nosiči vody mají jasno: Zápas v Moldavsku se ukázal jako promarněná šance. Proč to Česku nevyšlo? Proč se svěřenci Jaroslava Šilhavého nedokázali kvalitativně přiblížit svému výkonu proti Polsku?

Hráčům na hřišti chyběla jiskra a nápaditost v kombinaci, realizačnímu týmu zase odvaha provádět změny. Podle Karla Tvaroha Češi navíc předváděli pomalou hru s míčem, ke které přispěla pasivita náběhů a nesourodá kombinace.

„Určitou daň si jistě vybral mizerný terén, který na fotbalové kráse rozhodně nepřidal. Češi chtěli hrát evidentně jednoduše, ale dlouhé nákopy po většinu zápasu nefungovaly,“ říká bývalý obránce Tvaroh. „Co se týče terénu, bylo to nedůstojné úrovni evropské kvalifikace,“ dodává Jaromír Bosák.

Jaké kroky by měla UEFA podniknout, aby se situace s trávníky celoplošně zlepšila? Proč duo Bosák–Tvaroh označilo Václava Černého jako nevyužitý ofenzivní klenot českého týmu? S jakou náladou může odjet fotbalista, který je ve špičkové formě a nedostane příležitost naskočit do zápasu, který by mohl rozhodnout? A jak se promítne do budoucna „moldavský efekt“? Dozvíte se v podcastu.

Nosiči vody se podívali i ke slovenským sousedům, kteří do kvalifikační skupiny vkročili bezbrankovou remízou s Lucemburskem. Řeč přišla na kompetence italského trenéra Francesca Calzona, který v roli hlavního kouče v minulosti vedl pouze amatérské mužstvo.

V podcastu se diskutovalo i o severských fotbalových reprezentacích. Řeč byla o střeleckém úspěchu „skorojmenovce“ Erlinga Haalanda, o ostrém zákroku Rodriho na Martina Ødegaarda či o návratu 41leté legendy Zlatana Ibrahimoviče. A jaké byly souboje kolegů z Arsenalu Bukaya Saky s Oleksandrem Zinčenkem?

V tradičním sázkařském okénku s Fortunou se Jaromír Bosák s Karlem Tvarohem vydali do Premier League i české ligy. Jak dopadne šlágr 29. kola anglické elitní soutěže mezi Manchesterem City a Liverpoolem a proč by ho mohl rozhodnout výkon brazilských brankářů? Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované