Hlavní obsah

Zimovu hrubku přebíjí větší problém trenéra Slavie. Postrádá obětavé lídry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

Jindřich Trpišovský řeší problém. Z kostry týmu se mu vytrácejí někdejší přirození lídři Slavie. I proto teď na Spartu ztrácí už čtyři body.

Reklama

Článek

Slavia v neděli šokovala domácí ztrátou s Olomoucí. Remízou 2:2 poslala na koně Spartu, která díky náskoku čtyř bodů půjde stejně jako loni do nadstavbové části Fortuna ligy z prvního místa. Nosiči vody řešili, v čem mají Letenští navrch.

Hanáky pustila k nečekanému výsledku i hrubka slávistického stopera Davida Zimy, která Pavlu Zifčákovi nabídla volný průchod až ke slávistické brance a vstřelení gólu na 0:2. Protagonisté podcastu Nosiči vody se však shodli, že do stresu by se Slavia vůbec nedostala, kdyby v úvodu utkání lépe vyladila svou koncovku.

„Domácím se úvodní půle herně povedla. Jenže když spálíte takové množství šancí, už si pak nemůžete dovolit vytvářet následně hrubky před vlastní brankou,“ konstatuje moderátor podcastu Jaromír Bosák.

Svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského spustili festival neproměněných šancí. Stejně jako před týdnem v Plzni i tentokrát Slavii v koncovce zradila špatná rozhodnutí jejích klíčových kanonýrů.

„Václav Jurečka postrádá herní formu už delší čas. Přesto pravidelně nastupuje,“ podotýká novinář Luděk Mádl. „Na rozdíl od Sparty se slávisté nemohou v těchto fázích sezony opřít o stabilní výkonnost ofenzivních opor. Birmančević nebo Haraslín skórují v lize díky svým individuálním kvalitám a hernímu sebevědomí v zásadě pravidelně. Naopak Slavia se teď na žádného svého střelce spolehnout nemůže,“ dodává Mádl jedním dechem.

„Zatímco Brian Priske se ve Spartě může opřít o individuality, které prokazují hlad po úspěchu a schopnost rozhodovat vyrovnané zápasy, Slavia právě v této charakteristice na svého rivala viditelně ztrácí. Současné Slavii chybí vůle udělat něco navíc. Dojít si pro výhru za každou cenu, i kdyby hráči měli na hřišti krvácet,“ míní Jaromír Bosák.

Trio Nosičů vody dále rozebírá, proč je nyní mix sparťanské sestavy o poznání vyváženější než ten červenobílý. Přemítá, proč trenér Trpišovský neochvějně drží v sestavě Václava Jurečku, a zdůrazňuje také, jak nepostradatelný je pro Slavii i nadále Jan Bořil. A proč vlastně.

Hodinky ve Španělsku nepípají

Nosiči vody se vydali i na malou evropskou inventuru technologií, jež sudím pomáhají nacházet správná rozhodnutí.

Nebo nepomáhají. V utkání Realu Madrid s Barcelonou by se tentokrát velmi hodila tzv. goal-line technology, která umí určit, zda balon celým objemem překročil brankovou čáru, a bylo tak dosaženo gólu, který lze uznat. Třeba v Anglii na znamení toho pípnou hlavnímu sudímu hodinky. A už ví, že gól platí. Nosiči vody hledali odpověď na otázku, proč ve Španělsku tuto vymoženost nepoužívají.

Nosiči vody také s úctou v hlase obdivovali, co všechno už Lamine Yamal v barcelonském dresu dokáže ve svých 16 letech. A uznání si vysloužil i o čtyři roky starší „mazák“ na druhé straně hřiště, démon rozhodujících okamžiků Jude Bellingham. Jakou roli mu asi chystá Gareth Southgate v anglické sestavě pro Euro?

Trio podcasterů se speciálně věnovalo aktuálnímu dění na adresách španělských gigantů. Zatímco Real Madrid zvládl čtvrtfinále Ligy mistrů s Manchesterem City, Barcelona se musela po červené kartě stopera Ronalda Araúja sklonit před útokem PSG.

Jak je možné, že je Laminu Yamalovi teprve 16 let? Co všechno momentálně stojí v cestě slavné Barceloně, která má před sebou další „léto pravdy“? A jak mimořádným fotbalistou je stále teprve 20letý tahoun Bílého baletu Jude Bellingham? To všechno a ještě mnohem víc uslyšíte v Nosičích vody. Pusťte si nové vydání v přehrávači v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované