Hlavní obsah

Před zraněním dětské duše helma nepomůže. Kde hledat pomoc, když chybí?

Foto: Shutterstock.com

Duševní zdraví mladých se zhoršuje a odborné pomoci je zoufalý nedostatek.

Reklama

Článek

Když jedete s potomkem lyžovat, nasadíte mu helmu. Když ho bolí v krku, zajdete k pediatrovi. Pokud jde o tělo, máme prevenci i pomoc zmáknuté na jedničku. Ale co když onemocní dětská duše?

Duševní zdraví mladých se zhoršuje. Potýkají se s emoční nestabilitou, úzkostmi, výjimka není ani sebepoškozování. Někteří psychiatři v tomto případě mluví o sociální nákaze. Když to udělá jeden, ostatní to zkusí také. To ale rodič neřeší. On před sebou vidí potomka, který tímto způsobem volá o pomoc. Jenže té odborné je zoufalý nedostatek.

„Kapacity jsou omezené úplně všude. Často bezmoc prožíváme i my profesionálové, protože systém není nafukovací,“ říká v podcastu MUDr.ování primářka Oddělení klinické psychologie FN Motol Zuzana Kocábová, která se specializuje na těžce nemocné děti.

Host MUDr.ování: Zuzana Kocábová

Zuzana Kocábová vystudovala psychologii na Masarykově univerzitě v Brně a v roce 2008 získala atestaci z klinické psychologie. Jako klinická psycholožka působí mimo jiné na 2. lékařské fakultě UK a FN v Motole. Zde je také primářkou Oddělení klinické psychologie.

Foto: Proženy.cz

Klinická psycholožka Zuzana Kocábová.

„Podle mých kolegů úzkostnost u dětí v poslední době stoupá. Některé teorie mluví o vlivu covidu. Musím říci, že těžce nemocné děti zvládaly toto období paradoxně o něco lépe než ostatní děti. Pro ty nemocné jsou totiž roušky denní chleba, stejně jako třeba omezení pohybu,“ říká primářka Kocábová.

Dítě, které je hospitalizováno a potřebuje pomoc psychologa, ji dostane. Ty starší si podle odbornice o ni dokážou dokonce i samy říci. Ale co ty ostatní, které sužuje bolest duše a objednací termíny do psychologických či psychoterapeutických poraden jdou do měsíců? Kde hledat první pomoc? A mohou něco udělat rodiče? Několik řešení krizových situací Zuzana Kocábová v podcastu MUDr.ování nabízí.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Pokud jde o prevenci zranění dětské duše, helma nepomůže. Duševní zdraví závisí na zdraví celé rodiny. „Základní princip rodinné terapie je, že rodina funguje jako systém,“ připomíná primářka Kocábová. Prevencí před úzkostmi a podobně je proto duševní zdraví nás rodičů. „Pokud je v systému rodiny jeden nemocný, není to trabl jednotlivce, ale celého systému. Včetně dětí.“

Celý rozhovor s odbornicí o duševním stavu českých dětí si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v přehrávači v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované