Hlavní obsah

Nikdo do toho nechce praštit, říká Bartoš k dezinformacím

Hostem Ptám se já byl vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Česko má za sebou další, byť spíše symbolický pokrok v digitalizaci. Od poloviny ledna si totiž lidé mohou nahrát své občanské průkazy do mobilu, zatím to ale příliš nevyužijí. Postupuje digitalizace dost rychle?

Hostem Ptám se já byl vicepremiér pro digitalizaci, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Stát minulý týden spustil aplikaci eDoklady, která má lidem usnadnit prokazování totožnosti při návštěvě úřadů. Hned během prvního víkendu si aplikaci stáhlo asi 150 tisíc zájemců o elektronickou variantu občanského průkazu. Po velkém náporu uživatelů na Identitu občana (NIA) systém kolaboval a problémy ho provázely i v následujících dnech. Výpadky údajně zaznamenali i uživatelé eReceptu nebo systému pro vyřizování sociálních dávek Jenda.

„Stavíme na starší infrastruktuře, která – i když jsme ji posilovali – nedostačovala. Stále dodáváme další servery a celý systém dále optimalizujeme,“ vysvětloval počáteční potíže šéf Digitální a informační agentura (DIA) Martin Mesršmíd, jehož úřad systém spravuje. Podle DIA je v plánu zásadní posílení Identity občana, které ale bude vyžadovat peníze a čas. Pokud se něco nezmění, nebude to dříve než v příštím roce. Podle odborníků by tak mohly výpadky pokračovat.

S občankou v mobilu se mohou lidé prozatím prokázat na několika ústředních správních úřadech či ministerstvech, její širší využití plánuje stát umožnit postupně v příštích měsících.

Proč start elektronických dokladů opět provázel kolaps systémů? A stihne se včas digitalizace stavebního řízení?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Když jste 11. ledna vysvětloval v České televizi, proč eDoklady budou nabíhat postupně a zatím s minimálními funkcemi, tak jste řekl, že problém státu historicky byl, že se něco spustí, ten systém se zahltí a celý se vysype, něco s velkou pompou spustit a pak zjistit, že stát není připraven, je podle vás špatně. Jak jste spokojen s tím, jak odstartovaly eDoklady? – V tuto chvíli má tu aplikaci asi 250 tisíc lidí, mají v ní staženou občanku. A ten váš citát se pojil k tomu, že jsem byl dotazován, jak to, že to nenaskočí ve všech institucích, kdy vlastně v danou chvíli by již byl ten elektronický doklad jakýmsi ekvivalentem plastové kartičky kdekoliv v České republice. My jsme to původně otevřeli v zákonu asi pro 33 institucí, ale jak můžu sledovat teď třeba Kraj Vysočina, Moravskoslezský kraj, některé obce v České republice a další, včetně třeba notářů, už se zapojují do ověřování dokladů, ačkoliv ta povinnost pro ně není.

3:00 Jinými slovy jste s tím startem spokojen. – Ten systém byl v tu sobotu, neděli a ještě část pondělí přetížen. Ostatně když jsme přebírali tu digitalizaci a vznikala DIA na začátku minulého roku, tak jsme upozorňovali na dvě problematické oblasti státní správy. A to je NIA, centrum, kde se ověřují, autorizují přihlášení ke službám státu. A centrální registry jako takové. A my je postupně posilujeme, jsme první vláda, která to dělá. V minulém roce jsme zainvestovali 300 milionů do nákupu hardwaru, v letošním roce se bude pod ty centrální registry dávat. Ale i šéf DIA Martin Mesršmíd o tom hovoří velmi otevřeně. My musíme posilovat centrální systémy, protože každá další služba, ať už to bude oblast zdravotnictví, očkovací průkazy, vlastně klade nárok na ty centrální systémy státu. Ty problémy by tam nastávat neměly, nicméně je nelze nikdy při startu zcela vyloučit. Ten zájem byl skutečně obrovský.

5:00 Co nás čeká teď? Ustojí to systém s elektronickými přihláškami na střední školy? – Četl jsem některé články, podle kterých začíná závod o přihlášky na školy a až pak v textu je vysvětleno, že se to vlastně netýká těch systémů. Tak někdy mají i hraniční úroveň poplašné zprávy. My se bavíme o systému přihlášek, který realizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Cermat, začíná to 1. února, což už je velmi brzy. A celé to okno přihlášek běží až do 20. února. A na pořadí podání té přihlášky, v který den to podáte, jestli první, třetí, pátý, vůbec nezáleží. Očekáváme, že zhruba 120 tisíc rodičů nebo dětí podá ty přihlášky na střední školy elektronicky. Očekáváme, že ten nápor může být třeba 30, možná až 50 tisíc v těch prvních dnech. Nicméně bych chtěl ujistit občany, rodiče, že vložení té přihlášky, jestli to bude první, druhý, pátý den, vůbec nic nemění na finálním vyhodnocování přihlášek, kde se sejdou ty papírové a ty digitální.

11:30 Nakonec se i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) omluvil a tu zprávu, kterou vydal, stáhl. Nicméně zhruba jeden den běželo v médiích, že eDoklady rozbily vydávání léků na předpis, a to není pravda. SÚKL to stáhl. Já nepožaduju nějakou omluvu. My jsme reagovali a měli jsme na drátě jak jednotlivé lékárny, tak třeba i zástupce lékárenských řetězců a ty léky se normálně vydávaly.

13:00 Kdy přiskočí do eDokladů další doklad, který teď budeme moci používat a prokazovat se jím? – Žhavým adeptem není ani tak kartička pojišťovny, ale z mého pohledu bych chtěl, aby se nám podařilo na Portál občana, který je zdroj dat pro ty eDoklady, dostat potvrzení o studiu. Není naší ambicí do této platformy nyní nastrkat všechno možné, všechny možné průkazky, ale skutečně postupovat racionálně.

15:00 Jak jste tedy s postupem digitalizace spokojený? Nedávno v Ptám se já byla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a podle ní jsou s digitalizací problémy, TOP 09 se na to chce zaměřit. – Já už jsem naše snahy několikrát přirovnal k tomu, že obracíme parník pomocí pinzety, do těch centrálních řešení digitalizace nikdo nikdy neměl odvahu pořádně hrábnout, až teprve tahle vláda. Ať už je to zřízením DIA, nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí a digitalizace služeb, ta se teď teprve nějakým způsobem rozjíždí. Estonsko začalo digitalizaci na zelené louce, kdežto Česká republika si nese infrastrukturu a řešení, které jsou 20 let staré. Řada resortů má systémy dodávané před 20 nebo 30 lety, kterých se neumí zbavit, protože ty smlouvy jsou napsané tak, že prakticky uděláte krok a může vám spadnout nějaká důležitá agenda, třeba výplaty penzí. Není to úplně jednoduché. A možná Markéta Pekarová Adamová narážela na otázku digitalizace stavebního řízení. – Ale vy jste tedy spokojený? – V rámci toho, s jakými zdroji pracujeme a kolik lidí třeba i získala DIA, která začala fakticky fungovat v polovině roku, tak si myslím, že progres tam je daný. Spustily se eDoklady, což skutečně je revoluce prokazování v offline světě, už máme ty různé identitní prvky, chystáme registr plných mocí a zastoupení, což mimo jiné řeší třeba případ, kdy rodiče chtějí vystupovat za své děti. K eDokladům jsme se dostali skrze Sněmovnu, Senát, podpis prezidenta zhruba za tři měsíce. Myslím si, že se to akceleruje, ale vždy pracujete se zdroji, které máte.

20:00 Zmínil jste digitalizaci stavebního řízení, klíčový projekt, který váš resort chystá. Také jsou kolem něj obrovské pochyby, jestli ho stihnete včas. Bude to od 1. července fungovat? – Od 1. července skutečně naplníme zákonnou povinnost a bude existovat systém na digitalizaci stavebního řízení. I ten systém, kterým se dělá územní plánování, tak aby ten, kdo chce stavět skutečně v těch formátech daných vyhláškou, poskytl podklady nutné k zahájení řízení stavby. – Nemůže tu přípravu ještě nějakým způsobem zastavit nebo ohrozit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)? Protože zastavil výběrové řízení, které jste měli vypsané, pak jste museli sahat k tomu provizornímu řešení. – Nebudu tady komentovat jednání ÚOHS. Zastavení toho tendru, který jsme měli, mi nechala jako tikající bombu paní Dostálová, neboť vyhlásila ta výběrová řízení dva dny po volbách, když už věděli, že ANO nebude v té budoucí vládě. Já jsem postavil tým, který to řešil. Přesoutěžili jsme to, měli jsme dvě úspěšné nabídky. Napadla to firma, která někde dodává tiskárny. ÚOHS uznal, že její výhrady jsou legitimní. – Ta otázka byla, jestli vám tohle ještě nějak může zastavit ÚOHS? – Postupujeme vždycky v souladu se zákonem. Pro mě je zásadní dodat 1. července, byť ty podmínky jsou velmi obtížné, základní funkcionalitu pro stavební řízení a zároveň ten portál, kde se má tvořit územní plánování a mapové portály.

30:00 Prezident Petr Pavel včera v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že vaše vláda s dezinformacemi v podstatě nic nedělá, že jste v tom velmi zásadně selhali.

Já jsem byl na jednání s panem prezidentem a očekával jsem, že ty dezinformace budeme probírat. (…) Já bych chtěl dostat dezinformační weby do netmonitoringu. Bylo by vidět, odkud na ně přicházejí lidé a možná by se ukázalo, že i některé velké firmy jaksi nahánějí ty uživatele nějakým způsobem třeba ukazováním článku nebo algoritmy právě na ty dezinformační weby. (…) Ale musím říct, že i třeba to, jakým způsobem se realizoval potom ten plán pana zmocněnce pro dezinformace, mi přijde jako nedostatečný. Přijde mi, že vlastně do toho nikdo nechce pořádně praštit.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované