Hlavní obsah

Bylo to ostré, přiznal Rakušan po debatě v karvinské hospodě

Hostem Ptám se já byl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Hnutí STAN naplno rozjelo předvolební kampaň. Vít Rakušan nejprve ve videu zkritizoval vlastní vládu a opřel se do koaličních partnerů, včera absolvoval první ze série debat s veřejností v Karviné. Co od takové kampaně čeká?

Hostem Ptám se já byl vicepremiér, ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Šéf Starostů a nezávislých odstartoval předvolební kampaň minulý týden. Video, ve kterém se nepřímo opřel do vládní koalice a premiéra Petra Fialy (ODS) a prohlásil, že „je třeba českou politiku přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správné“, vyvolalo rozruch.

Ke kampani už se kriticky vyjádřili někteří koaliční partneři, zejména z řad ODS, kteří Rakušana obvinili z toho, že není týmový hráč.

Ten zároveň rozjel sérii debat s veřejností v regionech s názvem Debaty bez cenzury. A hned první z nich byla opět poměrně vyhrocená. V přeplněné pivnici v Karviné si v pondělí večer Rakušan od místních vyslechl urážky, posměšky i volání po demisi.

Jak se kampaň Starostům vyplatí? Jaká jsou klíčová témata, u kterých hnutí nebude dělat kompromisy, jak slibuje? A jak se jeho kampaň odrazí na dalším fungování vlády?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak se vám včera líbilo v Karviné? Jak tu debatu hodnotíte? - Byla to debata, která určitě byla ostrá, ale já jsem asi s ničím jiným od začátku nepočítal. Lidí přišla spousta, 50 lidí ještě postávalo venku, ani se do té zvolené restaurace ne úplně všichni vešli. Strávili jsme tam dvě hodiny v celkem intenzivní debatě a diskuzi a já mám pocit, že lidé, kteří přišli, pokládali otázky, na které dostávali odpovědi. To, že jsme si ne vždycky rozuměli, nepovažuju za něco, co by mělo na tu debatu vrhat nějaké negativní světlo.

3:00 Jaký mají pro vás tyto debaty smysl? - Je to výjezd do těch regionů, na které se trochu zapomíná. Pro mě první poselství těch debat a možná i té včerejší je to, že jsme to měli dělat dávno. To je prostě asi první vzkaz, který tady je: měli jsme se té debatě věnovat intenzivněji už ty předchozí dva roky. Vybíráme si úmyslně v té první vlně debat regiony, kde naše výsledky nikdy nebývaly dobré a kde naopak výsledky opozice jsou silně republikově nadprůměrné. Setkávat se s lidmi mimo sociální bublinu, mimo fanouškovský klub, který každá strana, každé hnutí určitě k dispozici má, to je to primární.

4:00 Už jsem někde četl komentáře, že používáme nadbytečně slovo cenzura. Právě naopak. Já všem říkám, že žádná cenzura v České republice neexistuje dlouhodobě. Tenhle mýtus o nové totalitě vyvracím a provokativní název debaty je právě takový, aby se každý přesvědčil, že jedinou cenzurou, kterou v sobě máme, je nějaká míra autocenzury, ale nikoliv nějaká oficiální, státní a už vůbec ne ministerská.- Na to jsem se právě chtěla zeptat, jestli není velmi nešťastné a riskantní to, když v rámci názvu těch svých debat slovo cenzura používáte, jestli tím způsobem neposílíte jenom jednu z dalších dezinformací a jednu z dalších nepravd, která mezi lidmi koluje? - Nemyslím si, naopak ten včerejšek je pro mě důkazem, že je to důležité přesvědčovat lidi, že žádná cenzura neexistuje. (…) Mým hlavním přesvědčením je ukázat lidem, že žádným cenzorem nejsem a už vůbec se nebojím otázek. Ale zároveň je mi velmi nesympatické a musím i odmítnout, že automaticky, a to je možná to, co děláme všichni v té společnosti špatně, se okamžitě začnou objevovat nějaké výroky o tom, že tam byla nějaká lůza a podobně. Já se s tím nemůžu ztotožnit. Tam byla řada lidí, kteří prostě měli nějaký problém, přišli se zeptat a jakékoliv generalizování a nálepkování jakékoliv části společnosti, jedni lůza, druzí, co já vím, pravdoláskaři, to je prostě absolutně špatně. A je to něco, co ty příkopy vyhlubuje ještě hlouběji, než jsou v současné době.

7:00 Zazněla tam i řada dezinformací, není to mimochodem výsledek toho, že jste jako vláda selhali ve svém plánovaném boji s dezinformacemi? - Hlavně ta práce nemůže být u konce a nemůžeme se spokojit s tím, že ten současný stav je finální. Já za Ministerstvo vnitra říkám, že v oblasti vnitřní bezpečnosti jsme udělali velký kus práce. Policie se skutečně zaměřuje na agresivní chování, agresi, výzvy k násilí v online prostoru. Velmi dobře o tom informuje a využívá stávající legislativy a vyvozování odpovědnosti za to, že ano, názor nemůže být stíhán, ani samotná lež nemůže být stíhána, ale výzva k jakémukoliv násilí, agresi, buzení takových postojů a nálad ve společnosti už nějakou trestněprávní relevanci má.

15:00 Na jaké kompromisy ve vládě už nepřistoupíte? - Teď zrovna diskutujeme o euru, to je jedna typická otázka. Je zcela legitimní v nějaké debatě prohrát, to znamená pro náš návrh, který je dát jasné datum vstupu do ERM II (Exchange Rate Mechanism, pozn. red.), začít nějakým způsobem podnikat kroky, které se očekávají. - Omlouvám se, pane vicepremiére, ale premiér Petr Fiala úplně jednoznačně řekl, že o tom debata nebude. -  Tak to je třeba něco, kde my můžeme ale tu debatu vést jenom kvůli tomu, aby bylo vidět, že ty názory na toto v koalici jsou různé. Myslím, že i pro řadu voličů je důležité vidět, že na tohle máme názor rozdílný. A není to nic, co by destruovalo vládní koalici jako takovou.

16:00 Mimochodem, a co jste řekl tomu Fialovi, pane vicepremiére? - My jsme si povídali o tom, že aby vláda dokázala dovládnout, tak je potřeba, abychom si řekli, že na některé věci máme i rozdílné názory. A s Petrem Fialou jsme si slíbili, že tohle probereme v nějaké větší míře podrobnosti na nějakém společném setkání, společné večeři, kde si o tom popovídáme. Ale koalice běží dál.

17:00 Kolegové ze Seznam Zpráv včera upozornili na to, že premiér Petr Fiala neuvedl do svých majetkových přiznání podíl, který měl v jedné z družstevních záložen. Jednalo se o milion korun. Na tohle jste se ho už zeptal? - Já jsem s panem premiérem byl v kontaktu, protože pan premiér Fiala, a to je sympatické, dlouhodobě komunikuje tím způsobem, že takové věci říká a vysvětluje. A nejenom veřejnosti, což bych chtěl ocenit. Nebylo to žádné arogantní, vymlouvavé vysvětlování, bylo to prostě označeno za opomenutí něčeho v poměrně složitém podání, které dáváme. A okamžitě řekl, že je připraven ty následky, které z případného postihu budou plynout, samozřejmě nést jako kterýkoliv jiný občan v naší zemi. Takže naopak ten přístup bez nějakých výmluv, očerňování a mluvení o spiknutí, na což jsme tady dlouhá léta byli zvyklí, mně osobně byl sympatický. A já tady v téhle chvíli z informací, které mám k dispozici, nevidím nic jiného než prostě opomenutí, za které teď pan premiér ponese důsledky.

25:00 Prosadíte, aby studenti Erasmu a ti další, o kterých hovoříme, mohli volit korespondenčně? - Z mého pohledu je to lepší řešení, aby mohli volit i oni korespondenčně. Oni tedy by mohli, pokud by měli jasně doložené bydliště v téhle chvíli, ale je pravda, že ne všichni mají trvale zapsané bydliště v tu dobu v cizině, pokud tam pobývají. - Pojďte mi to říci jasně, přece nechcete dělat kompromisy, jak říkáte v tom svém videu, tak pojďte mi to říct jasně. - Ta moje odpověď byla velmi jasná. - Prosadíte to, nebo ne? Bude s tím souhlasit ODS? Jako vláda prosadíte to, aby tyhle skupiny měly možnost volit korespondenčně? - Jako zkušená novinářka víte, že definitivně vám mohu odpovědět až po hlasování. Teď vám mohu říci jenom to, že já osobně to určitě prosazovat budu a naši poslanci tomu určitě svoji podporu dají.

27:00 V neděli uplynul měsíc od střelby na Filozofické fakultě UK, vy byste chtěl prosadit předběžnou novelu zbraňového zákona, než za dva roky vstoupí v účinnost zákon nový. Posunulo se to nějak? - Už se sešla pracovní skupina, kterou jsme slíbili svolat, první zasedání měla včera a vypadá to, že se rýsuje shoda napříč Poslaneckou sněmovnou nad tím, že bychom mohli i tu legislativu, která bude platit do konce roku 2025, v několika konkrétních bodech, zpřísnit. Za prvé jednodušší povinné hlášení prodejců zbraní o jakémkoliv podezření, které indikují. Za druhé by to mohla být zpřísněná a vyjasněná metodika, která se týká právě praktických lékařů, aby mohli detekovat, kdy a jak dát psychologické nebo další rozšířené zdravotní vyšetření. A za třetí rychlejší zadržování zbraní. - Kdy to bude? - Zpřísněný návrh stávající legislativy by mohl v ideálním případě platit od 1. 7. letošního roku, je to ambiciózní. Nejdéle pak od 1. 1. 2025, ale já mám tu ambici prvního července.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované