Hlavní obsah

„Demisi, demisi!“ Rakušan zakusil v Karviné lekci, která se může hodit

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vicepremiér Vít Rakušan během emotivní diskuze s občany v Karviné.

Reklama

Šéf Starostů se pravděpodobně snaží oslovit nerozhodné a voliče hnutí ANO, kteří jako svou druhou volbu v průzkumech uvádějí právě Starosty.

Článek

Celý článek si můžete poslechnout v audioverzi.

Je hodina před startem debaty a pivnice Centrum v karvinské části Mizerov se v pondělí odpoledne plní štamgasty. A také rozzlobenými místními, kteří to chtějí vicepremiérovi Vítovi Rakušanovi všecko vytmavit.

„Přišel jsem se podívat, co tady ten Rakušan dělá. Nemáme ho vůbec rádi. Nemá tu co dělat, hlas mu tady žádný nedá,“ vypráví bývalý karvinský havíř. „Tu jsou všude tajní. Asi se bojí, že ho uneseme,“ pochechtávají se před hospodou ministrově ochrance další muži a vyfukují cigaretový dým.

Zaplněná sídlištní hospoda, žádná „vyvoněná“ kavárna v centru města. Šéf hnutí STAN sem přichází půl hodiny před oficiálním začátkem a než si objedná pivo, je mu pravděpodobně jasné, že takový kotel nepříjemných dotazů a osobních urážek napřímo ještě nezažil.

Decibely nelásky

„Kdy rezignuješ,“ zní první dotaz. „Zklamu vás, ale nechystám se rezignovat,“ opáčí Rakušan a hospoda ho vypíská. O chvíli později lidé sborově skandují „Demise, demise“, jeden z tázajících Rakušana označí za fašistu, často si vyslechne, že je lhář.

Rozzlobený muž se s nataženým ukazováčkem ze zhruba metrové vzdálenosti domáhá od Rakušana odpovědi, proč ministr nechává účelově vyšetřovat Čechy, kteří se stali obětí ukrajinských výtržníků.

„Proč máme dvě jaderné elektrárny a přitom máme tak drahou elektřinu, kurva?“ ptá se rozčíleně mladý muž. Rakušan vysvětlí složitost českého energetickou mixu a propojenost s evropskou energetikou, sálem hučí nespokojený povzdech.

Fotogalerie z Rakušanovy akce

Vít Rakušan zakusil, jaké to je čelit mase nepřátelsky laděných spoluobčanů daleko od Prahy. Podívejte se na emocemi nabité snímky fotografa Seznam Zpráv Michala Turka ze zaplněného sálu karvinské putyky:

+6

Část obecenstva si na chvíli získá, když přizná, že plachta s Putinem v pytli na mrtvoly na budově Ministerstva vnitra nebyl nejlepší nápad. „Zpytuji svědomí, přemýšlím nad tím, kde je hranice toho, co si mohu dovolit jako občan a co jako ministr,“ přiznává vicepremiér.

Dominantními tématy jsou podpora Ukrajiny, drahé potraviny a nákupy v Polsku, nedostatečná podpora důchodců a rodin s dětmi, rezonují otázky na situaci v ocelárnách Liberty a pod palbu se dostává záměr vlády na schválení korespondenčního hlasování.

Asi nejvíc se Rakušan s publikem rozcházejí v názoru na Ukrajinu, kde si Rakušan vyslechne mimo jiné to, že kvůli podpoře ukrajinských běženců a ukrajinské armády je vlastizrádce. „Putin je vrah malých dětí a vraždí na Ukrajině. Pokud tohle budeme popírat, neshodneme se,“ trvá na svém Rakušan, který z jasně deklarované podpory Ruskem napadané Ukrajiny neuhne během debaty ani o milimetr.

Lekce před volbami

Decibely a jadrnost některých tázajících sílily úměrně s množstvím vypitých piv. Rakušan se ale nenechal rozhodit a celé dvě hodiny odpovídal na velice kritické otázky, které mu místní vlepovali za celou vládu Petra Fialy.

Šéf Starostů získal cennou lekci. V praxi si osahal, jak by také mohly vypadat kampaně před volbami v tomto a nadcházejícím roce, kdy se bude volit do Poslanecké sněmovny.

Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vedení hnutí STAN se současná kampaň upírá směrem, jehož cílem je zkusit oslovit mimo jiné nerozhodné a voliče hnutí ANO, kteří jako svou druhou volbu v průzkumech uvádějí právě Starosty. Mimo jiné proto, že podobně jako ANO nejsou Starostové ideologicky „zaškatulkovaní“.

O co vlastně Rakušanovi jde?

Víta Rakušana nemusí trápit, že v karvinské hospodě asi nezískal mnoho nových voličů. Předvedl se jako lídr, který se nebojí mezních situací a postaví se i nelásce mas, komentuje editor Seznam Zpráv Jan Stránský.

Podobným uvažováním se před rokem v prezidentské kampani prezentoval tým Petra Pavla, který se před druhým kolem v souboji s Andrejem Babišem zaměřil na místa, kde v prvním kole pohořel. Touto taktikou Pavel určitě nic nepokazil, protože v Ostravě i v Ústí nad Labem jej podpořily davy lidí, čímž vznikl psychologicky dojem, že Pavel táhne voliče i v krajích, ve kterých se předpokládala mnohem větší síla jeho soupeře.

Že nejde nyní o náhodu, svědčí například fakt, že stratégem tehdejší Pavlovy kampaně a té současné STAN je stejný člověk – slovenský expert Michal Repa, který s hnutím STAN spolupracuje.

„Je jasné, že z tábora posluchačů nikoho nezíská, je to určeno výhradně pro vlažné příznivce STAN a voliče, kteří váhají mezi STAN a dalšími subjekty,“ řekl Seznam Zprávám politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Repův rukopis je podle něho viditelný. „Určitě je to srovnatelné s kampaní prezidenta. Strategie je jistě jednodušší v případě jedince než celé politické strany, navíc ve 2. kole proti stáli dva vyprofilovaní kandidáti, takže cíl byl naprosto zřejmý. Bohužel začíná STAN komunikovat s voliči až po více než dvou letech po volbách, navíc ve volebním roce. Z toho pramení podezření, kalkul,“ míní Šaradín.

Podle něho je však pro STAN výhodné, že z vládních stran začali Starostové jako první. „Je obtížné říci, zda takový přístup hnutí STAN pomůže, ale výhodou je, že z vládních stran jsou v debatách první, ostatní, pokud se také rozhodnou pro podobnou cestu, už budou jen jakási kopie. Záležet bude rovněž na tom, zda budou následovat i další kroky,“ dodal politolog.

Potlesk a co dál?

Aby lidi v problematických regionech vláda přesvědčila či alespoň zmírnila odpor vůči kabinetu, musí zabrat i konkrétními kroky. Alespoň to doporučuje předseda odborové organizace ostravské ocelárny Liberty Ostrava Roman Bečica, jehož podnik představuje v moravskoslezském regionu tikající bombu.

„Z mého pohledu by bylo lepší věnovat se problematice Moravskoslezského kraje systematicky. Vzhledem k tomu, jak to tu vypadá s podniky Liberty, Třinecké železárny a dalšími, je to bída. Je potřeba ucelenější strategie pro náš kraj,“ dodal pro Seznam Zprávy Bečica.

„Vyostřené atmosféry se nebojím, pokud bude pořád ochota diskutovat. Z osobní zkušenosti vím, že debata z očí do očí, i s nejzarytějším oponentem, je přínosnější než jakékoliv vypisování na sociálních sítích,“ řekl Rakušan Seznam Zprávám před zahájením pondělní debaty v Karviné.

Stál si za tím i po ukončení debaty, po které mu sál nakonec zatleskal. Hlouček dam, který Rakušana během debaty častoval nevybíravou kritikou, po skončení akce uznal, že i když Rakušanovi nadále nevěří a nemá jejich podporu, ocenily, že se odvážil před rozbouřený dav postavit a dvě hodiny s nimi rozprávět. „Byl vlastně milý,“ dodala jedna z žen.

Reklama

Doporučované