Hlavní obsah

STAN má větší plán. Došlo jim, že jejich pozice je neudržitelná, říká novinář

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Před vládou a jejími lídry se otevírá volební sezona, která prověří spolupráci v koalici. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Smršť politických událostí zasáhla dosud poklidné vody uvnitř vládní koalice. Šéf STAN Vít Rakušan ve virálním videu už nechce „hrát při zdi“, lídr lidovců Marian Jurečka zase čelí tlaku na složení funkce. Navíc se pětikoalice prokousává obstrukcemi sněmovní opozice při snaze prosadit korespondenční volbu.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že video Víta Rakušana (STAN), ve kterém zaujal kritikou fungování vlády, nepřišlo jako úplné překvapení.
  • Proč se Starostové vydávají na cestu marketingové ofenzivy, která může rozladit partnery z pětikoalice.
  • Jaké šance na setrvání v čele KDU-ČSL i dalších funkcích má vicepremiér Marian Jurečka, který se dostal pod vlnu kritiky.

Chýlí se relativně harmonické doby uvnitř vládní pětikoalice ke svému konci? V prvním měsíci „supervolebního“ roku tomu leccos nasvědčuje. Vnitřní neklid řeší KDU-ČSL, kde část regionů volá po brzkém sjezdu strany a konci předsedy Mariana Jurečky. A šéf hnutí STAN Vít Rakušan zase na začátku tohoto týdne mnohé překvapil videem, ve kterém se otírá o vládu i premiéra Petra Fialu (ODS).

„To video je součástí nějakého širšího plánu hnutí STAN. (…) Došlo jim, že jejich balancování kolem šesti až sedmi procent (voličské podpory) není dlouhodobě udržitelné,“ říká redaktor Deníku N Jan Tvrdoň o spotu, který po zveřejnění na začátku týdne kritizovali především někteří občanští demokraté. Rozpaky ale vyjadřovali i zástupci dalších koaličních stran.

Lídr Starostů Rakušan, který je zároveň ministrem vnitra a vicepremiérem, v ani ne minutovém videu z volejbalové šatny sahá do svědomí očividně nejen sobě: „Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi.“ Na dotaz „spoluhráče“, jestli si už od něj stejný vzkaz vyslechl také „Fiala“, odpovídá odhodlaně: „Řeknu mu to!“

Není to ale poprvé, co přední politici STAN mluví o tom, že je načase skoncovat s kompromisy. Podle redaktora Tvrdoně tento nový přístup začal prosvítat už koncem loňského roku, kdy třeba i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) před novináři zdůrazňoval, že strana potřebuje v koalici vystupovat mnohem asertivněji a začít zvedat svá témata.

„Je to nějaký velký viditelný výkop,“ říká Jan Tvrdoň o Rakušanově aktuálním hereckém výstupu. A upozorňuje, že letos Češi půjdou hned ke trojici voleb - k volbám do Evropského parlamentu, do krajských zastupitelstev a k výběru třetiny Senátu.

Starostové teď přitom nevytáhli z rukávu jen zmiňované video, ale podle novináře je patrný širší rebranding jejich značky včetně pozměněných barev. „Je to něco, s čím Starostové otevírají volební sezonu a letošní politický rok,“ podotýká.

Škádlení, které nepotěšilo

Navíc se nehraje jen o letošek. Příští rok na podzim jsou totiž na programu volby do Poslanecké sněmovny, které jsou v politickém provozu považované za jednoznačně nejdůležitější. A redaktor Deníku N míní, že už případné klopýtnutí v letošních eurovolbách by mohlo uvnitř hnutí STAN vyvolat nervozitu. To vše může být důvodem, proč jeho vedení přichází s aktivitou už nyní.

Jaké následky bude mít video na vztahy v koalici, se zřejmě teprve ukáže. Z pohledu Jana Tvrdoně je ale spíše jen „škádlením“, které by dospělí politici měli ustát. Zároveň je ale jasné, že z něj nebudou nadšení. Jde totiž o hlasy.

„Hnutí STAN nemá tolik jádrových voličů, je to typicky subjekt druhé volby. Ale má poměrně vysoký potenciál, takže by mohlo brát hlasy v zásadě všem v této vládě,“ zamýšlí se redaktor s tím, že pokud bylo cílem spotu upoutat pozornost, tak se to hnutí STAN povedlo.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Redaktor Deníku N Jan Tvrdoň.

Nespokojenost u padajících lidovců

Na nedostatek pozornosti si už od prosince nemůže stěžovat ani předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Vůči vicepremiérovi a ministru práce a sociálních věcí se ale vzedmuly kritické hlasy uvnitř vlastní strany, jež volají po jeho odchodu z funkcí. Poukazují při tom na kauzu vánočního večírku, který Jurečka na svém resortu nechal proběhnout navzdory tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ve stejný den. A vyčítají mu také způsob, jakým o svém pochybení informoval.

Podle Jana Tvrdoně o dalším Jurečkově osudu hodně napoví celostátní konference lidovců, která příští týden rozhodne, jestli se uspíší konání stranického sjezdu. Navíc o potřebě změny v  čele KDU-ČSL mluví i někteří poslanci a další prominentní lidovci, včetně bývalého předsedy Pavla Bělobrádka.

„Ten tlak sílí. V zásadě je jeho konec nevyhnutelný,“ komentuje Jurečkovu pozici novinář Tvrdoň, podle něhož jde jen o otázku času. Přitom také u lidovců se jako jeden z důležitých faktorů nabízejí voličské preference. Ve volebních modelech se totiž KDU-ČSL pohybuje kolem tří až čtyř procent, někdy i méně.

„Naštvání v lidové straně je mnohem větší, než bych čekal. (…) Spousta straníků včetně těch vlivných si říká, že cesta dolů je setrvalá a s Marianem Jurečkou asi nevidí šanci na obrat,“ podotýká redaktor Deníku N. Kauza vánočního večírku tak mohla být pro tyto lidovce pověstnou poslední kapkou. „Ale mohl to být také důvod, jak katalyzovat tu nespokojenost u lidovců a začít volat po přepřahání ve vedení strany a proč přistoupit k nějakým změnám, které by lidovce mohly dostat někam jinam.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaké faktory příspívají k dlouhodobému propadu preferencí KDU-ČSL, nebo jestli je pravděpodobné, že by pětikoaliční strany zvolily pro příští volby jiná spojenectví. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, TV Nova, CNN Prima NEWS, Vláda ČR (vlada.cz), Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR (psp.cz), X - Vít Rakušan (@Vit_Rakusan)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované