Hlavní obsah

ODS popudilo Rakušanovo video. Padlo i varování před rozpadem koalice

Foto: X.com/Vít Rakušan

Vít Rakušan jako trenér ve svém videu.

Reklama

aktualizováno •

Občanští demokraté kritizují novou kampaň a video hnutí STAN. Jeho předseda Vít Rakušan se v něm otírá o vládu a konkrétně i o premiéra Petra Fialu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí tomu, co děláme. Zbytečně taktizujeme, hrajeme při zdi.“ S takovým proslovem se vicepremiér a šéf hnutí STAN Vít Rakušan opřel v novém videu do vládní komunikace.

„Řekls mu to?“ „Komu?“ „No Fialovi.“ „Řeknu mu to!“

Ve videu sice mluví k fiktivním spoluhráčům, vzkaz však jasně míří ke koaličním partnerům. A ti na to také patřičně reagují.

„Škoda, že 1. místopředseda vlády dřív nemluvil s premiérem, než začal dělat protivládní videa,“ odpálila to na sociální síti X europoslankyně a členka předsednictva ODS Veronika Vrecionová.

Že Rakušanovo trenérské video občanské demokraty naštvalo, potvrzují i reakce dalších členů předsednictva, které Seznam Zprávy oslovily.

„Ta kampaň by byla super, pokud by jí předcházela výpověď koaliční smlouvy,“ uvedl senátor Zdeněk Nytra. Dodal, že se o tom ve straně budou dnes večer bavit. „Ale podle mě je to cesta do pekla, respektive k rozpadu koalice,“ dodal.

Anketa

Líbí se vám video Víta Rakušana?
Ano
28,8 %
Ne
65,3 %
Nic moc, ale průšvih to není
5,9 %
Celkem hlasovalo 22152 čtenářů.

Šéf ODS a premiér Petr Fiala reagoval zdrženlivěji než jeho spolustraníci.

„Pan premiér považuje po letech koaličních válek, které k ničemu nevedly, cestu kompromisu a vzájemné dohody jako jedinou možnou. Zároveň je přesvědčen, že pokud má kdokoliv z koaličních partnerů potřebu řešit výhrady ke společné práci, má k tomu dostatek příležitostí na koaličních jednáních,“ vzkázal za premiéra Petra Fialu (ODS) jeho mluvčí Václav Smolka.

Vondra: Chce Rakušan říct, že doteď pracoval špatně?

Lídr kandidátky Spolu do Evropského parlamentu Alexandr Vondra označil Rakušanovu kampaň za legrační. „Chce tím říct, že všechno, co doteď dělal, správně nebylo? A že by za to měl skládat účty? Jasně, je to politický marketing na začátku volebního roku. STAN ho začal tím, že se vymezil vůči koaličním partnerům posíláním vzkazů přes média,“ napsal Seznam Zprávám Vondra. Dodal, že Vít Rakušan se pak nemůže divit, když ostatní budou reagovat stejnou mincí.

Místopředseda ODS Martin Kupka pak uvedl, že je to kampaň STAN a nemá potřebu to víc komentovat. Další hlavní představitelé strany zatím na žádost o komentář nereagovali.

Redakce oslovila s žádostí o reakci i zástupce dalších koaličních stran. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že je věcí hnutí STAN, jakým způsobem komunikuje se svými voliči.

„Zaznamenala jsem k videu dost kritických reakcí a sami si budou muset vyhodnotit, jestli jim zrovna tohle přináší úspěch,“ řekla. „Co však zejména vnímám kriticky, je vyznění, že kompromisy a dohody jsou v politice něco špatného a neměli bychom je nikdy dělat. Známe mnoho příkladů z minulosti i současnosti, jak to dopadá, když lidé domluvy nejsou schopni a místo toho nastupuje politika osočování, sporů a v tom nejhorším případě urážek.“ Na Slovensku podle ní právě toto vedlo k rozpadu demokratické koalice a pomohlo k návratu problematických osob k moci. „Domnívám se proto, že tento styl komunikace není v zájmu občanů, protože by z ní těžili zejména populisté a extremisté,“ podotkla.

Vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny novinářům k videu řekl, že mu možná dávají větší důležitost, než má. Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek pak video vnímá spíš jako sebekritiku. „Mně to přišlo tak, že si trochu tím videem sypou popel na hlavu, že mohli být aktivnější,“ uvedl.

Rakušanovo video je součástí větší kampaně, se kterou teď Starostové a nezávislí vlétli do veřejného prostoru. A to včetně nového vizuálu, který upozadil umírněné čtyřbarevné logo na úkor výrazné fuchsiovo-malinové barvy doplněné výrazně žlutými nápisy.

„Reakce jsou různé, ale jsem rád, že málokdo polemizuje s hlavním sdělením toho videa, tedy že jako vláda musíme pořádně zabrat,“ vyjádřil se k reakcím na svůj počin vicepremiér Rakušan.

V rámci nové kampaně se chystá i na diskuzní turné, kam zve především své odpůrce. Šňůru nazval Debaty bez cenzury a vyrazí na ni do osmi měst, v nichž současná pětikoaliční vláda nemívá úplně nejlepší výsledky a které se dlouhodobě potýkají s různými problémy - Karviná, Sokolov, Most, Česká Lípa, Vyškov, Přerov, Ústí nad Labem a Havířov.

Doplnili jsme stanovisko Markéty Pekarové Adamové.

Reklama

Doporučované