Hlavní obsah

Lidovci tlačí na konec Jurečky. Strana je prý v krizi, rozhodne konference

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

„Ke změně musí dojít nejen kvůli aféře předsedy, ale i kvůli dlouhodobě špatným výsledkům strany,“ napsal bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek spolustraníkům.

Článek

Pozice Mariana Jurečky v čele KDU-ČSL je čím dál slabší. Na uzavřeném stranickém fóru ho tvrdě zkritizoval bývalý předseda strany a poslanec Pavel Bělobrádek. Roste také tlak na Jurečku z regionů. 

Předsednictvo lidovců se na úterním zasedání shodlo na svolání takzvané celostátní konference. To je nejvyšší orgán strany mezi sjezdy, který může svolat mimořádný sjezd.

Dufek: Ocitli jsme se v krizi

Řádný sjezd strany se má konat na podzim, část strany ale volá po tom, aby se straníci sešli co nejdřív.

„Zasedne celostátní konference. Uvažuje se řádově v termínech 14 dní až měsíc,“ uvedl v úterý šéf lidoveckého poslaneckého klubu Aleš Dufek. Pozdě odpoledne se pak lidovci dohodli i na konkrétním datu - konference bude 26. ledna.

„Ocitli jsme se v nějaké krizi. Neříkám, že je hluboká, ale ani to nemíním bagatelizovat. Je to příležitost ke katarzi a nějaké očistě,“ dodal Dufek. On sám prý však dřívější sjezd nepodporuje.

Ve hře je podle informací Seznam Zpráv z širšího vedení lidovců i možnost, že by Jurečka složil funkci předsedy strany sám.

Pro co nejrychlejší svolání sjezdu je naopak poslanec Šimon Heller. „K výzvě se přidává řada okresních a místních organizací, členská základna vysílá jasný signál. Pevně věřím, že svoláme sjezd na jarní měsíce,“ uvedl Heller.

O Jurečkově rezignaci se jednalo už minulý týden, celostátní výbor strany ho ale podržel. Část kritiků ve straně přesto očekávala, že Jurečka nakonec rezignuje sám.

Když se tak nestalo, tlak z regionů o víkendu výrazně zesílil. K jihočeské organizaci, která se veřejně ozvala jako první, se postupně přidávaly další silné regiony. Už v pondělí večer začalo zákulisím strany prosakovat, že Jurečka zvažuje odchod z funkcí, především z čela partaje.

Jurečka na dotazy Seznam Zpráv uvedl, že detaily svolání celostátní konference se ladí. Znovu se podle něj otevřela otázka, na kdy svolat sjezd. Ohledně případné rezignace nechtěl spekulovat s tím, že o svých úvahách chce nejdříve informovat spolustraníky.

„Musí dojít ke změně“

Jurečku na uzavřeném vnitrostranickém fóru o víkendu ostře kritizoval bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek.

„Ke změně musí dojít nejen kvůli aféře předsedy, ale i kvůli dlouhodobě špatným výsledkům strany,“ napsal Bělobrádek spolustraníkům. Seznam Zprávy mají jeho komentář k dispozici.

Někdejší předseda lidovců ale varoval před prudkými pohyby. „Změna musí být promyšlená a vydiskutovaná, aby byla ve prospěch strany,“ dodal Bělobrádek.

Později pak Seznam Zprávám řekl, že změny v předsednictvu by se podle něj měly odehrát na řádném sjezdu strany. „Přednost dávám schválenému termínu na podzim,“ uvedl Bělobrádek.

Odpoledne se sejdou předsedové vládních stran. Podle zdrojů Seznam Zpráv z prostředí koalice premiér Petr Fiala není zastáncem radikálních pohybů v koaličních stranách. Situaci chce spíše uklidnit.

Straníkům vadí aféra kolem vánočního večírku na Ministerstvu práce a sociálních věcí, který se odehrál v den vraždění na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Kritizují ale také dlouhodobě nízké preference i to, že se Jurečka dostatečně nevěnuje straně.

Pokud by Jurečka v čele strany skončil, dočasně by ji vedl 1. místopředseda Jan Bartošek. Ten by mohl být i jedním z kandidátů na nového předsedu. V úvahu přichází i ministr zemědělství Marek Výborný, který stranu již krátce vedl, nebo ministr životního prostředí Petr Hladík.

Doplnili jsme stanovisko Aleše Dufka, Šimona Hellera a Mariana Jurečky.

Reklama

Doporučované