Hlavní obsah

Řadoví lidovci nesouhlasí, že vedení podrželo Jurečku. Chtějí rychle sjezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Celostátní výbor Jurečku podržel, ne všichni lidovci jsou ale se závěry spokojení.

Reklama

Aby se povedlo svolat mimořádný sjezd, musela by se k nespokojeným Jihočechům přidat třetina okresů. Lidovecký sjezd je aktuálně naplánovaný až na říjen.

Článek

Mezi řadovými členy KDU-ČSL to vře kvůli kauze Mariana Jurečky a jeho ministerského večírku v době tragédie na filozofické fakultě. Chtějí co nejrychleji svolat stranický sjezd, kde by předsedu vyměnili. Nespokojenců je ale málo, zatím nemají dostatek hlasů a čekají, kdo se k nim přidá.

Jako první s tím přišli na jihu Čech. Tamní členy nadzvedlo, že širší vedení strany – takzvaný celostátní výbor – Jurečku ve funkci podrželo, i když mu vytklo chyby.

„Okresní výbor KDU-ČSL České Budějovice nesouhlasí s bodem č.4 usnesení Celostátního výboru KDU-ČSL ze dne 9. 1. 2024 a vyzývá ostatní okresní organizace k podpoře co nejrychlejšího svolání sjezdu KDU-ČSL,“ zní usnesení.

Ve zmíněném bodě celostátní vedení uvádí, že „s respektem k dosavadní práci Mariana Jurečky nenavrhuje přistoupit k personální změně ve vládě ani ve vedení strany“. Zároveň mu ale vytýká, že večírek neukončil včas a pak o všem mlžil.

„Vyjasnit si to, vyčistit“

Vzdor vůči vedení nevzešel od mladých buřičů, jak by se dalo čekat, ale překvapivě od klidného důchodce. Usnesení proti Jurečkovi prosadil nečekaně Jaromír Talíř, bývalý ministr kultury a primátor Českých Budějovic. Třiasedmdesátiletý muž je přitom považovaný za umírněného, konsensuálního politika.

„Mě nadzvedl průběh schůze. Všichni v debatě nadávají, říkají, co všechno je špatně, jak máme nízká procenta, jak se zachoval předseda… Ale pak nikdo nic neudělá. Proto jsem navrhl usnesení,“ vysvětluje Jaromír Talíř.

Komentář k tématu:

A co říká rodícímu se vzdoru Marian Jurečka? „Vzdor? Ne, beru to jako svobodné vyjádření názoru,“ odpověděl. Zrovna dnes všem členům KDU-ČSL – tedy sestrám a bratrům, jak si ve straně říkají – poslal omluvný dopis. „Mnoho oprávněné kritiky neberu na lehkou váhu. Chci vám dokázat, že si vaši důvěru stále zasloužím, a jsem připraven si ji tvrdě odpracovat.“

Jihočechy nenadzvedl ani tak večírek jako následné Jurečkovo mlžení. Připomínají mu jeho moralizování ostatních. „Já myslím, že teď je třeba něco udělat, nějakou akci, pohnout stranu, vyjasnit si to, vyčistit. A je to na členské základně, když vedení se k tomu nemá,“ argumentuje Talíř.

Připomíná mu to rok 2006, kdy po sněmovních volbách chtěl tehdejší šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek vytvořit vládu s ČSSD tolerovanou komunisty. „I tehdy mu to vedení posvětilo, ale nakonec ho zastavili až řadoví členové, kteří povstali. Dnes je to stejné. Politika je o symbolech a Marian udělal velkou politickou chybu. Dal tím našim soupeřům do rukou klacek,“ míní Talíř.

Hledání spojenců

Aby se povedlo svolat mimořádný sjezd, musela by se k Jihočechům přidat třetina okresů. Původně měl být v dubnu, ale vedení strany jej odsunulo až na říjen.

Podpora zatím zaznívá třeba z Ostravy nebo z Klatov. „Považuji za nutné, aby to podpořily i další regionální organizace. Po ztrátě důvěry v předsedu je urychlené svolání sjezdu nanejvýš nutné a jediné možné řešení,“ říká šéf KDU-ČSL v Klatovech Jaroslav Orel, někdejší poslanec.

Českobudějovickou iniciativu oslabuje skutečnost, že ostatní lidovci z ní podezírají Jana Bartoška, prvního místopředsedu strany a šéfa jihočeské KDU-ČSL. Ten je tradičním Jurečkovým vnitrostranickým oponentem. Na bouřlivé schůzi přitom vůbec nebyl.

„Já jsem se to usnesení dozvěděl až telefonicky od tajemníka. Překvapilo mě. Rozhodně ale neberu na lehkou váhu, pokud se takto hlasitě ozvou zkušení a jinak umírnění členové. Znamená to, že situace stále rezonuje nejen veřejně, ale i dovnitř strany. Musíme si s Marianem sednout a najít nějaké řešení,“ reaguje Jan Bartošek.

Reklama

Doporučované