Hlavní obsah

Kdo selhal, když Jurečka o střelbě dlouho nevěděl? Máme své postupy, říká vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

Ministr práce tvrdí, že o střelbě na fakultě dlouho nevěděl, proto vánoční večírek jeho resortu nezrušil. Zjišťovali jsme, zda vláda neselhává, když nemá systém, který by ministry na tak závažnou věc včas upozornil.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) je už od prosince pod palbou kritiky za pokračování večírku MPSV v den tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jurečka tvrdí, že se o rozsahu hrůzného činu dozvěděl až skoro hodinu a půl poté, co mu přišla na mobil zpráva o svolání mimořádného jednání vlády. Dříve se na něj nepodíval.

Nepochybně mohou nastat situace, kdy ministr na mobilu není, nesleduje zprávy, které mu chodí. Co když se ale v tu chvíli děje něco závažného? Neměl by ministra v takové chvíli upozornit jeho tým?

Seznam Zprávy zjišťovaly, jak to ve vládě funguje. Komu zprávy svolávající ministry na mimořádná jednání vlády nebo bezpečnostní rady státu ministrům chodí a kdo všechno k nim má přístup.

Podle neformálních rozhovorů s lidmi z ministerstev má běžně přístup k těmto zprávám určitý okruh spolupracovníků ministrů, kteří jsou schopni v případě, že ministr není u telefonu nebo ho nesleduje, mu informaci předat.

„Mimořádné jednání vlády se svolává několika kanály. Jde to ministrovi v SMS v rámci komunikační skupiny členů vlády. Dále informace samozřejmě jde i přes ředitele kabinetu a dále se to dozvídáme i my v rámci skupiny mluvčích. A většinou to jde i přes sekretariáty ministrů,“ popsala Seznam Zprávám způsob předávání takových informací mluvčí Ministerstva financí Michaela Lagronová.

„K informačnímu servisu mají přístup všichni moji nejbližší spolupracovníci, to znamená logicky celé vedení Ministerstva vnitra, to znamená političtí náměstci a podobně,“ popsal Seznam Zprávám praxi ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Dodal, že on, na rozdíl od ostatních vládních kolegů, dostává z podstaty svého rezortu nadstandardní informace.

Jurečkův večírek řešili i spolustraníci

Ministr Marian Jurečka politicky přežil jednání stranického vedení. Žádná selanka to ale podle přítomných nebyla. Aféra s večírkem jen posílila dlouhodobé kritické hlasy mezi lidovci. A objevilo se i volání po novém předsedovi. Kauzu rozebírají političtí komentátoři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší ve svém podcastu Vlevo dole.

Podle informací Seznam Zpráv textovku o svolání mimořádné vlády zaslala 21. prosince vedoucí premiérova kabinetu na mobil pouze ministrům, kteří mají spolu s několika dalšími vysokými úředníky samostatnou skupinu na jedné ze zabezpečených komunikačních platforem.

O zhruba 20 minut později však na ministerstva přišlo avízo v rámci servisu České tiskové kanceláře, jehož příjemcem je už širší okruh spolupracovníků, kteří už mohli ministry případně upozornit.

Jurečkův tým mlčí

Seznam Zprávy se ptaly i přímo tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí, jehož šéfa se kauza týká, jak mají systém nastavený. Resort však ani po třech dnech přes několikanásobnou urgenci na oficiální dotazy redakce neodpověděl.

Ministr vnitra Rakušan (STAN) ještě upřesnil, že dostává 24 hodin denně na svůj mobil upozornění o zásadních událostech, které se v Česku odehrají. Upozorňuje, že jiná ministerstva mají informování nastaveno jinak. „Toto je dáno z povahy rezortu, drtivá většina těch informací je pro ostatní vládní kolegy zbytná,“ vysvětluje rozdíl.

K informacím o závažných kriminálních činech, požárech, povodních a dalších zásadních situacích, které vyžadují jeho reakci, mají přístup i jeho nejbližší kolegové, kteří i musí zajistit, aby ministr informaci opravdu dostal. Třeba v případě, kdy se nachází na jednání, na němž z povahy jeho utajení u sebe nemůže mít zapnutý mobilní telefon.

„Pokud dojde k závažné události, tak máme okamžitě prověřováno, zda jsem tu informaci opravdu dostal,“ dodává Rakušan.

Kdo je Marian Jurečka

Marian Jurečka je opravdu typický lidovec. Splňuje skoro všechno, co členové a voliči KDU-ČSL od svého lídra žádají. Má pět dětí, hájí tradiční manželství, pravidelně chodí do kostela, bojuje za nezdaněné víno, hospodaří jako soukromý farmář. Dalším nezanedbatelným lidoveckým bonusem je umění zpívat a hrát , takže na každém setkání je to právě Jurečka, kdo se stará o zábavu a vydrží nejdéle. Právě tahle vlastnost ho teď dohnala. Více o šéfovi lidovců v jeho profilu od Václava Dolejšího.

Komunikace 21. prosince, kdy k tragické střelbě došlo, nebyla formou svolání bezpečnostní rady státu, ale formou svolání mimořádné schůze vlády. Komunikoval ji tedy přímo Úřad vlády. „Premiér Petr Fiala svolal jednání vlády na základě informace od prvního místopředsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana a policejního prezidenta Martina Vondráška,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí vlády Václav Smolka.

Odmítl však specifikovat, jak se informace dostávají k ministrům a jejich spolupracovníkům a jak je zajišťováno, aby se informace k ministrovi, který v tu chvíli není u svého telefonu, dostala.

„Úřad vlády má nastavena přesná pravidla a postupy při vzniku mimořádné události a krizové situace. Tato pravidla jsou interními postupy, které úzce souvisí se zajišťováním vnitřní bezpečnosti státu a nelze je v požadované šíři a v míře podrobnosti poskytnout, neboť se jedná o informace citlivé povahy, jež rozkrývají interní postupy BRS v krizových situacích a situacích ohrožení státu. Poskytnutí takových informací by mohlo vést k riziku jejich zneužití a ohrožení funkčnosti BRS, v okamžiku vzniku krizové situace,“ dodal mluvčí vlády.

Na otázku, zda tedy tento systém „pravidel a postupů“ selhal, když ministr Jurečka o střelbě dlouho nevěděl, už neodpověděl.

Tomáš Pojar, premiérův poradce pro národní bezpečnost, se domnívá, že komunikace proběhla v pořádku. „Všichni dostali pozvánku na jednání vlády a všichni se včas dozvěděli, co vědět měli. Tak, jak to má být.“

Reklama

Doporučované