Hlavní obsah

Glosa: Rakušan najel na model Zemana a Babiše

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vít Rakušan v pondělí večer v Karviné.

Reklama

Lidé na Rakušana střídavě křičeli cosi o nadržování Ukrajincům, drahé elektřině, nízkých důchodech. Nechyběla sprostá slůvka a urážky. To vše je vedlejší. Byli jsme svědky politického marketingového školení.

Článek

Vít Rakušan v pondělí večer předstoupil před pivem rozjařené publikum v Karviné v mikině s kapucí, v džínech a s pivem v ruce. Lidově oděn si sem přijel údajně popovídat s místními lidmi, jakkoliv bylo předem zřejmé, že to nepůjde. Ostatně, skandované pokřiky „Demisi!“, případně „Fašisto!“, kterým čelil, napověděly mnohé o dalším dění.

Na věcnou diskuzi až na výjimky nedošlo. Lidé na Rakušana střídavě hulákali cosi o nadržování Ukrajincům, drahé elektřině, nízkých důchodech. Pelmel hořkosti. Do jisté míry je to pochopitelné. Nechyběla sprostá slůvka a urážky. I když, buďme spravedliví, padlo i několik racionálních dotazů.

Lekce z politického marketingu

Celé je to úplně vedlejší. O diskusi, jež by cokoliv věcně řešila, tady nejde, a ani jít nemůže.

Jsme svědky marketingového školení.

Předseda STAN a jeho poradci pochopili sílu politiky dělané tváří v tvář takzvaně obyčejnému lidu. Přičemž vůbec nešlo o těch pár desítek obyvatel Karviné, kteří přišli Rakušanovi nadávat.

Hrálo se o publikum daleko početnější. Čítající vysoké tisíce diváků na sociálních sítích, kam Rakušanův tým show snímanou několika kamerami živě přenášel.

Reportáž z karvinského kotle

Šéf Starostů získal cennou lekci. V praxi si osahal, jak by také mohly vypadat kampaně před volbami v tomto a nadcházejícím roce, kdy se bude volit do Poslanecké sněmovny, zhodnotil z místa reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník.

O účastníky a tiché konzumenty následných svárů na těch samých platformách. Debat zčásti orchestrovaných Rakušanovým PR týmem, který vypouštěl mezi online lid krátká ostrá videa s virálním potenciálem. O reportáže, mediální ohlasy, polemiky, komentáře a glosy, mezi něž se, ano, řadí i tento text.

Vít Rakušan turné po městech, kde ho, souzeno dle volebních výsledků, nemají rádi, nazval Debaty bez cenzury. Je to sice absurdní a nepravdivé, protože v České republice cenzura neexistuje, leč jistě chytlavé. Lidé jsou zvědaví a nabydou-li dojmu, že se dozví cosi tajného, co je před nimi skrýváno, čili cenzurováno, lačnost jen roste.

Po Rakušanově výjezdu do Karviné je zřejmé, že zůstane neukojena. Nic cenzurovaného ministr vnitra nevyřkl, neboť ani nemohl (zopakujme, cenzura v Česku neexistuje).

Co si z toho všeho odnést? Vít Rakušan se evidentně vydal krkolomnou, troufalou, avšak potenciálně úspěšnou cestou, po níž kráčeli kromě jiných i Miloš Zeman nebo Andrej Babiš.

Na rozdíl od nich ale šéf STAN udělal riskantní krok navíc. Zvolil obtížnější terén. Zeman a Babiš obvykle putovali do míst, kde se dalo očekávat, že se jim dostane vlídného přijetí. Rakušan – vědom si, že nemá co ztratit – kráčí opačným směrem.

Kdyby mu dnes večer ujely nervy, kdyby se začal s lidmi přít, kdyby neudržel zenovou tvář, kdyby po většinu času neodpovídal jen na to, co se mu hodilo (byť, pravda, v případě Ukrajiny hájil bez kompromisu nepopulární názor), mohla jeho tour Bez cenzury skončit fiaskem hned po premiéře v Karviné.

Vlně negativní energie, jež jej zalila, protentokrát dokázal čelit. A pozorný divák si mohl všimnout, že s přibývajícím časem agrese davu slábla.

V samotné Karviné dnes asi mnoho nových voličů nezískal. Což ho nemusí trápit. Předvedl se jako lídr, který se nebojí mezních situací a postaví se i nelásce mas.

Protentokrát Vítu Rakušanovi jeho výsostně pragmatický tah vyšel. Uvidíme, zda mu nedojdou síly za týden v Sokolově.

Fotogalerie z Rakušanova mítinku v Karviné:

+6

Reklama

Doporučované