Hlavní obsah

Nečekali jsme, že reakce koruny bude tak rychlá, říká viceguvernér ČNB

Hostem Ptám se já byl viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česká národní banka (ČNB) se minulý týden dostala do prekérní situace. Intervenovala ve prospěch české koruny poté, co kurz tuzemské měny prudce srazilo jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla. O čem to svědčí? Kolik intervence stály?

Hostem Ptám se já byl viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký.

Česká národní banka bude mít nové vedení. Současného guvernéra Jiřího Rusnoka vystřídá v jejím čele začátkem července Aleš Michl, kterého minulý týden jmenoval do funkce prezident Miloš Zeman. Michl začínal jako ekonomický novinář. Od roku 2006 do roku 2015 byl ekonomem a investičním stratégem Raiffeisenbank. Obrátky pak jeho kariéra nabrala v letech 2014 až 2018, kdy se stal externím ekonomickým poradcem Ministerstva financí ČR a později i předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Že Michl bude guvernérem, překvapilo nejen veřejnost, ale pravděpodobně i trhy. Po jeho jmenování totiž oslabila koruna tak moc, že ČNB rozhodla o mimořádné intervenci v její prospěch.

A centrální banka bude mít pod vedením Michla ještě dlouhodobější úkol – krotit musí inflaci, která v dubnu vystoupala na 14,1 procenta, tedy nejvýš za 30 let. Banka proto v posledních měsících opakovaně zvyšuje úrokové sazby a podle Rusnoka by bez takových zásahů byla nyní inflace v Česku minimálně mezi 20 až 25 procenty a kurz koruny by byl 30 korun za euro. Právě Michl přitom zastává na zvyšování úrokových sazeb opačný názor než současný guvernér ČNB.

Porostou úroky dál a co by se stalo, pokud se zvyšování sazeb zastaví? Kam až může inflace vystoupat? A byly intervence ČNB správným krokem?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:15 – (Oslabení koruny po jmenování Aleše Michla) Nečekali jsme, že ta reakce bude tak rychlá.

2:50 – Je to mimořádná situace. (…) Kolem jmenování Aleše Michla je spousta emocí. Trh ty emoce nesdílí. Do důvěry koruny promlouvá to tržní prostředí.

9:25 Pokud bude v ČNB více odpůrců zvyšování úrokových sazeb, co to může udělat s korunou? Myslím si, že v případě Aleše Michla to byla taková ochutnávka. Ten trh oceňuje kroky centrální banky. I v okolí řada centrálních bank opustila mantru toho, že inflace je dočasná a zvyšuje úrokové sazby, začíná bojovat s inflací a my jsme v tomhle specifičtí, že najednou říkáme, že tohle tady není ceněno.

12:08 – (Predikce ČNB) počítají s tím, že ještě nejsme na vrcholu inflace. Čeká nás v následujících měsících ještě vyšší inflace, která bude vyžadovat vyšší úrokové sazby.

13:00 – (Reakce koruny na případné jmenování nových členů bankovní rady ČNB blízkých Aleši Michlovi) Nastane to, co nastalo nedávno: koruna oslabí, investoři se jí začnou zbavovat, protože i Evropská centrální banka přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. Budou investovat do amerického dolaru a eura.

14:40 – Budeme zasedat na konci června a já nemám tu odvahu předvídat, co bude na konci června. Situace je dynamická. Počkáme si na politický a geopolitický vývoj.

17:03 – Čeho si velmi vážím, a měli by si toho vážit i všichni občané, to je ta vysoká nezávislost centrální banky. A já tady žádné taktizování nepřipouštím, budu se rozhodovat podle svého nejlepšího svědomí, podle svých zkušeností, co je pro Českou republiku dobře.

18:05 – Oproti jiným zemím máme výhodu, že jsme (se zvyšováním úrokových sazeb) začali brzo, razantně. Pokud přijímám kritiku, tak přijímám kritiku těch, kteří říkají: měli jste začít dříve a razantněji.

19:14 – Pokud by se nic zásadního nestalo, tak si myslíme, že ještě další zvýšení úrokových sazeb na konci června přijde. Uvidíme, v jakém to bude rozsahu. Naším cílem není poslat ekonomiku do recese.

22:15 – Předpokládáme, že někdy ve druhé polovině roku díky působení měnové politiky – ale musí k tomu přispět i fiskální politika a spotřebitelé –, by se inflace měla zlomit a začít klesat. My jsme v lednu nepočítali, že s námi bude dvouprocentní inflace do konce letošního roku. Od příštího roku, kdy na inflaci budou působit ty vyšší sazby, inflaci přitlačí k jednociferným hodnotám a podle naší prognózy by inflace na konci roku 2023 měla směřovat k dvouprocentnímu cíli.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované