Hlavní obsah

Jde o peníze, našli díru na trhu, hodnotí expert hnutí Chcípl PES

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Chcípl PES může vytvořit dalšího Baldu, varuje expert Roman Máca (Ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Novela pandemického zákona dorazila do Senátu a opět vyvolala nevole skupiny protestující proti protiepidemickým opatřením. Ta dorazila do Prahy už ve středu večer. Co je jejím cílem?

Hostem Ptám se já byl analytik Institutu pro politiku a společnost Roman Máca.

Parlamentní komory schvalují novelu pandemického zákona v době, kdy vláda oznámila uvolňování protikoronavirových opatření. A ani rozvolnění platící od čtvrtečního rána neodradilo odpůrce opatření od protestů. Iniciativa Chcípl PES svolala demonstraci na pražský Klárov v blízkosti senátních budov. Konvoj aut z různých koutů republiky dorazil do Prahy už ve středu večer.

Odpůrci přijetí předlohy opakovaně demonstrovali už při jejím sněmovním projednávání. Rozruch vyvolalo především, když vztyčili makety šibenic symbolizujících podle nich pandemický zákon.

Zpočátku se přitom iniciativa Chcípl PES bila za fungování hospod během covidových vln. Přerostla ale ve hnutí, jež organizuje odbory, pořádá demonstrace a mluví i o organizaci generální stávky. V jejím pozadí jsou naštvaní podnikatelé, ale i postavy krajní pravice.

Co mají členové Chcípl PES společného? A jak nebezpečné může být jejich působení pro vnímání společnosti?

Poslechněte si rozhovor v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci:

Hostem Ptám se já byl analytik Roman Máca.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

2:00 - Už to není ani o tom obsahu, je to boj proti něčemu. Dokázali najít díru na trhu. Jen z účtu hnutí Chcípl PES odteklo od začátku roku přes milion korun. Pro mnohé je to výnosný byznys, jak vydělávat na lidech, kteří žijí bojem proti pandemii.

3:00 - U těch částek není zřejmé, na co odcházejí. Prodávají i merchandising. Vydělává se i na občerstvení demonstrantům.

5:50 - Vidíme to u každé krize, objeví se jacísi mesiášové, kteří se snaží z důvěřivců získat peníze.

6:00 - Tyto organizace jsou často tvrdí rivalové, právě proto že vybírají peníze. Když pan Novák pošle peníze Chcípl PES, jednoduše nepošle peníze například do Zdravého fóra. Nikdo nechce předat nikomu komunitu živitelů.

10:00 - Role SPD? Tomio Okamura to nemá jednoduché. Z průzkumu Psychologického ústavu Akademie věd vyšlo, že přesně polovina příznivců SPD je pro očkování a polovina ne. Musel se chovat zdrženlivě, a proto mu bylo vyčítáno, že nosí respirátor a není dostatečně razantní. Teď se právě proto tolik vymezoval proti pandemickému zákonu, aby ukázal aktivitu.

13:00 - Objevují se nové formy extremismu. Ovlivňuje to i online prostředí. Ale často se ukazuje, že je to pouze účelové. Spolky i jednotlivci na tom vydělávají peníze.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované