Hlavní obsah

Ještě neuschnul inkoust a je tu další balíček, kritizuje Farský Stanjuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl místopředseda STAN Jan Farský. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Politické špičky vládního hnutí STAN se pustily do ostré kritiky ministra financí. Ten podle nich přichází s jedním úsporným balíčkem za druhým, schodek rozpočtu ale přesto vypadá stále hrozivěji. Co s tím?

Hostem Ptám se já byl místopředseda Starostů a nezávislých a bývalý poslanec Jan Farský.

Vláda minulý týden schválila předběžný návrh státního rozpočtu na rok 2024, který počítá se schodkem 235 miliard korun. Návrh už zohledňuje dopady balíčku ke konsolidaci veřejných financí, na jehož podobě se kabinet dohodl v květnu. Premiér Petr Fiala (ODS) ale upozornil, že dohodnutá výše schodku ještě není konečná.

Pro letošní rok je schválený deficit rozpočtu 295 miliard korun. Národní rozpočtová rada už ale vyjádřila pochybnosti o jeho udržení v této výši. Stejně jako ekonomičtí analytici nebo opozice. Minulý týden se na adresu šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS) začali kriticky ozývat i koaliční partneři.

„Je to zoufalý pohled. Kam se to žene, bylo jasné už před koncem roku. Pořád jsme ale slyšeli, že se nic neděje a není potřeba nic moc připravovat. A když už, tak hledat sedmdesát miliard,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Farský.

Jak stabilizovat veřejné finance? Kde dělá ministr financí v tuto chvíli chybu? A jak se ve vládě daří hnutí STAN?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Platí vaše kritika pořád, nebo už vám ministr financí vysvětlil, že ví, co dělá? - Moje kritika platí stále, protože to, jakým způsobem byl dlouho dojednáván konsolidační balíček… Je nezbytný a myslím, že je dobře, že se na něm pětikoalice dokázala shodnout. Ale ještě ani neuschnul inkoust a už se objevil v systému další balíček pro příští rok spojený s rozpočtem roku 2024, který ale nebyl s nikým projednán, a vzápětí se objevil třetí balíček, který říkal, že už je potřeba zatáhnout teď za brzdu.

2:00 Konsolidační balíček jednoznačně musí být, ale nebudí ve mně úplně důvěru, když po schválení konsolidačního balíčku a dlouhém hledání shody v rámci koalice vzápětí vystartuje další a vzápětí další balíček. Jako kdyby neplatilo to, co bylo před 14 dny dojednáno.

4:00 Je ještě prostor čekat? - Způsob toho, že vyhlásím, slyším reakci, tak řeknu, že to vlastně ještě není potřeba, je, myslím, nejhorší z těch možných. Kdybych byl v čele ministerstva, což nejsem a nechci být, tak když hospodařím co možná nejfunkčněji, tak ty volné investiční prostředky už v červnu musím mít nějakým způsobem připravené, musím vědět, kde je utratím, možná je mít i z větší části utracené nebo je mít připravené na to, že budeme nakupovat. Takže souhlasím s tím, že může být pozdě. Naprosto souzním s tím, že ten rozpočet je v obrovském problému a že to musíme řešit, ale nejvíc mě na tom vlastně bolí komunikace a vlastně mi ani nesedí k panu ministrovi, protože já ho historicky znám jako velice svědomitého, nesmírně pracovitého člověka s obrovským přehledem a vizí.

6:00 A kde je tedy chyba? - Chyba je v komunikaci. Podle mě to nejde takto komunikovat, protože to způsobuje nejistotu ve společnosti, která se může hned druhotně projevit třeba v tom, že se omezí spotřeba a ta táhne českou ekonomiku. A ve chvíli, kdy vystraším lidi víc, než je nutné, tak to může ve druhém sledu způsobit ještě větší škody.

8:30 Konsolidace nemůže být cílem, cílem má být, že nastartujeme růst, bude fungovat ekonomika, budeme mít pracovní místa, dokážeme držet dividendy i zisk společnosti v České republice. Ale já nic takového neslyším, slyším jenom, že taháme za záchrannou brzdu, což je nezbytné, ale tím se nerozjedeme.

9:30 Jsem přesvědčený o tom, že koalice musí držet pohromadě. A aby držela pohromadě, tak se nesmí překvapovat a návrhy musí být projednány. Ta kritika už byl takový výkřik ze zoufalství, protože jsem viděl, jak to chodí, jakým způsobem to tam přichází. Pan ministr Stanjura vloží do veřejného systému návrhy dalších úspor na příští rok, které nebyly s nikým z koalice projednány a najednou jsou moji kolegové ve složité situaci, kdy mají touhu vysvětlit něco, o čem vlastně nic nevědí, a tím se dostávají do velice nekomfortní situace. Takže to nebylo proti balíčku, to bylo proti způsobu fungování.

10:50 Byl to povzdech bývalého poslance, někoho, kdo to vidí trochu zevnitř, trochu zvenčí. A už úplně nedokáže vysvětlit všechny kroky, které vláda činí. - A máte pocit, že lidé přestávají vládě rozumět? - Ano. Připravenost na to dát dohromady rozpočet tady je. Ta vyplývá z toho, že na předchozí čtyři roky nabral státní rozpočet schodek jako za předchozích 27 let. To tempo je prostě vražedné. A je potřeba zatáhnout za tu záchrannou brzdu, ale musí to být pochopitelné. Ve chvíli, kdy neumíte vysvětlit, proč se vyhnulo zdanění tiché víno, to prostě nechápete. Ale i nulová sazba DPH na knihy, přestože k ní mám blízko, prostě není nutná. Když říkáme, že rušíme výjimky, a pak tam nějakou takovou vložíme a naopak zdaníme denní tisk 21procentní sazbou, tak je to něco, co skřípe. Jsou to relativně drobné, ale když to neumíte vysvětlit, tak to tomu ubližuje. Nevidím jinou lepší alternativu, než je součásná vláda, ale v tomhle by měla zabrat.

13:42 Chybí mi směr, vize, kde budeme za 10 let. (…) Je těžké někoho následovat, když nevíte, kam jde. Pak to působí až hokynářsky. Měli bychom co nejdříve formulovat ten směr, protože pak se konsolidační balíček i lépe chápe. - Co pro tu vizi dělá STAN? - Já se tomu (i pozice v iStaru, Institutu moderní politiky, který mám na starosti) věnuji a děláme vizi České republiky.

18:00 Ještě v únoru jsme to nechávali na resortech, viděli jsme, že se to nehýbe, tak jsme začali pracovat na vlastním návrhu konsolidačního balíčku. V této chvíli je čas na tu vizi. Přišel jsem s tím na naše vedení, je to pro mě úkol na příští měsíc dva. Pak ten materiál předložím vedení STAN a pak bychom ho rádi představili veřejnosti a řekli lidem, že to zatažení záchranné brzdy se dá zase do pohybu, a to dobrým směrem. - A to mluvíte o vizi pro vládu, nebo pro hnutí STAN a tím pádem začátek předvolební kampaně? - Je to pracovní návrh, na kterém budeme v koalici pracovat. - A řekl jste jim to? - Řekl jsem to našemu předsednictvu. Věřím, že vize mají i další členové koalice a že tato aktivita bude začátkem toho, že si k té prorůstové vizi sedneme.

28:00 Netajíte se tím, že chcete do politiky zpátky, jaká cesta je pro vás nejatraktivnější? - Dostal jsem v rámci STAN za úkol přípravu evropských voleb. Zároveň jsem byl osloven, že bych byl lídrem kandidátky, to bych byl rád. Primární jsou pro mě evropské volby. Jsem jedním z kandidátů na eurokomisaře, ale myslím, že kandidát by měl nejdřív projít volbami.

31:00 Mluví se také o Danuši Nerudové. - Mně by přišla jako skvělá kandidátka, každý, kdo se s ní dohodne, bude rád, že by za ně kandidovala. Z pozice vedení ještě neproběhlo jednání, ale já jsem se s ní několikrát setkal a bavil jsem se s ní. Nic není ještě uzavřené.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované