Hlavní obsah

„Přestáváme věřit, že ví, co se děje.“ STAN ostře kritizuje Stanjuru

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura dnes bude na vládě vysvětlovat zamýšlené úspory v rozpočtu.

Reklama

Zoufalý pohled. Hrozivá spirála. Nedůvěryhodná čísla. Těmito výrazy hodnotí vládní partneři výkon ministra financí. A to dnes vláda projednává rozpočet na příští rok a výhled na další dva.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS čelí velké kritice vládních partnerů. Nevyčítají mu snahu šetřit. Vadí jim jeho styl: Vytýkají mu, že jim jednou dá nepřesná čísla, jindy něco zatají a příště je pro změnu na poslední chvíli postaví před hotovou věc.

Nejhlasitější a nejtvrdší kritika jde od Starostů, kteří přestávají věřit, že ministr financí Stanjura má vývoj pod kontrolou. A že krizové období zvládne. Nespokojenost dávají najevo také Piráti a TOP 09. Došla jim trpělivost s chlácholením ve stylu „klid, ono to nějak dopadne“.

To vše v situaci, kdy plánovaný schodek státního rozpočtu 295 miliard korun je vyčerpaný už teď v polovině roku.

„Je to zoufalý pohled. Kam se to žene, bylo jasné už před koncem roku. Pořád jsme ale slyšeli, že se nic neděje a není potřeba nic moc připravovat. A když už, tak hledat sedmdesát miliard,“ zlobí se místopředseda STAN Jan Farský, který není členem vlády a může si dovolit být ostřejší než předseda hnutí Vít Rakušan.

I z dalších vyjádření Starostů vyplývá, jak Zbyněk Stanjura ztratil jejich důvěru, že je kompetentním ministrem financí. „Ukazuje se, že ani navržená opatření nebudou stačit. Ta spirála je hrozivá. A když slyším o balíčku dvě, o balíčku tři, tak přestávám věřit, že to má Ministerstvo financí promyšlené a ví, co se děje,“ dodává Farský.

Bernard: V experty na financích nemám důvěru

Pětikoaliční vláda dlouho držela jednotu a navenek se nehádala. Mnozí se už ale neudrželi právě před dnešní schůzí kabinetu, kde se má probírat příprava státního rozpočtu na rok 2024 a výhled na léta 2025 a 2026. Starostové dávají najevo, že úplně nevěří číslům, která jim ministr Stanjura předkládá.

„Pan Stanjura to má jistě těžké, ale já už se rozhodnul, že nebudeme spoléhat na expertní aparát Ministerstva financí, v nějž nemám důvěru,“ říká poslanec STAN Josef Bernard, který je šéfem sněmovního rozpočtového výboru.

„Dohodl jsem se proto Mojmírem Hamplem, šéfem Národní rozpočtové rady, že si od nich vždy nechám vyhodnotit rizika na příjmech a výdajích, než uděláme jakékoliv závazné hlasování.“

Bernard naráží na to, že v letošním rozpočtu jsou nafouknuté očekávané příjmy a naopak podceněné výdaje.

INFOGRAFIKA: Schodek dosáhl koncem května historických 271 miliard korun. Bylo to o 16 miliard víc než v květnu 2021, tedy v době, kdy vrcholila pandemické krize. Více čtěte zde.

Rozčílení svých stranických kolegů se snaží mírnit šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. I on má výhrady, volí ale smířlivější tón.

„Já věřím, že pan ministr Stanjura si dobře uvědomuje, že k seriózní debatě o vývoji státního rozpočtu je potřeba dát na stůl jasná čísla. Pak se může koalice rozhodnout co dál a předložit konsolidační balíček, který bude vydiskutovaný do posledního detailu,“ říká Rakušan.

Ministr financí Stanjura se kritice brání –⁠ vládní partnery například pořád ujišťuje, že rozpočtový deficit je pořád možné udržet pod hranicí 300 miliard korun. „Debatujeme o tom s kolegy často, není to jednoduché, ale panika je zbytečná. Ted v červnu přiteče do rozpočtu výběr z firemních daní a další jednorázové příjmy,“ reaguje Stajnura.

Na tom jsme se nedohodli

Kritika ministra financí se ale týká i rozpočtových výhledů do dalších let. V návrzích jsou daleko větší úspory, než na kterých se pětikoalice shodla v konsolidačním balíčku.

„To je překvapivé, pokud Ministerstvo financí jen měsíc po uzavření dohody změnilo názor a předkládá veřejně návrh rozpočtu, který není nijak projednaný a odsouhlasený. Dané domluvy nereflektuje či jde dokonce v řadě věcí proti nim,“ zlobí se předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Považujeme za neprůchozí, abychom schválili takový do velké míry fiktivní návrh, který obsahuje chyby a musí doznat řady změn.“

Konsolidační balíček přehledně

„Nečekáme slova chvály a v první chvíli nečekáme ani masivní pochopení,“ nechal se slyšet premiér Petr Fiala. V přehledném souhrnu vám přinášíme informace o tom nejdůležitějším, co se má od příštího roku změnit.

Aby té kritiky nebylo málo, ozývá se i TOP 09, součást koalice Spolu. Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová burcuje, aby se celá vláda probudila k aktivitě. A ještě v tomto roce začala spořit.

„Není přijatelné, abychom nedodrželi schodek. Vývoj letošního rozpočtu je natolik znepokojivý, že je nutné, aby již nyní Ministerstvo financí představilo návrh konkrétních opatření a řešení. Není na co čekat,“ říká.

Do naštvání na Zbyňka Stanjuru se promítá i zrušení superhrubé mzdy, tedy snížení daně z příjmů zaměstnanců, které ODS prosadila na konci roku 2020 ještě jako opoziční strana společně s hnutími ANO a SPD. Rozčílení vládní partneři dnes občanských demokratům s chutí připomínají slib, jak snadno chybějících sto miliard dokážou ve výdajích státu najít a uspořit.

Reklama

Doporučované