Hlavní obsah

Práci dnes najde každý. Kdo ne, je to i jeho problém, tvrdí ombudsman Křeček

Foto: Nikol Mudrová

Hostem Ptám se já byl ombudsman Stanislav Křeček.

Reklama

Článek

Veřejný ochránce lidských práv Stanislav Křeček čelí opět kritice kvůli výrokům o lidech žijících ve vyloučených lokalitách. Vnímá svoje slova jako chybu?

Hostem Ptám se já byl ombudsman Stanislav Křeček.

Ombudsman Stanislav Křeček se znovu dostal do sporu se zástupci romské komunity. Tentokrát kvůli své reakci na aktuální zprávu o situaci v takzvaných vyloučených lokalitách. Agentura pro sociální začleňování informuje, že z výsledků dvou rozsáhlých šetření se jako největší problémy jeví chudoba, exekuce, vysoká nezaměstnanost a taky diskriminace.

Podle veřejného ochránce práv je příčinou malá ochota obyvatel vyloučených oblastí změnit svůj život k lepšímu. Za neutěšené životní podmínky si, jak píše Stanislav Křeček ve svém blogu, můžou tito lidé v první řadě sami. Tvrdí navíc, že příslušníci romské menšiny nemají snahu cokoliv změnit ani u sebe, ani u svých dětí.

Proti těmto názorům se hlasitě ozvala nezisková organizace Romodrom, která působí ve vyloučených lokalitách. Její ředitel Nikola Taragoš chce dokonce usilovat o změnu na postu ombudsmana.

Není to přitom poprvé, kdy se ombudsman vyjadřoval kontroverzně o Romech. Po svém nástupu do úřadu předloni řekl, že nechce problematiku diskriminace preferovat na úkor jiných oblastí.

Uvažuje Křeček o rezignaci? A nelituje zpětně svých slov?

Sledujte rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

O Romech jsem neřekl ani slovo. To je efekt potrefené husy, brání se ombudsman Křeček kritice vyjádření o obyvatelích vyloučených lokalit.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:10 - (v příspěvku na blogu) Není tam ani slovo o Romech. To, že se k tomu přihlásili, je ten efekt potrefené husy. Já jsem nikdy neřekl, že to jsou Romové. Ze své třicetileté zkušenosti, kdy se bytovou problematikou zabývám, vím, že to nejsou jenom Romové.

1:45 - Já jsem tím myslel lidi, kteří vytvářejí vyloučené lokality, devastují bytový fond a využívají místnosti k něčemu jinému než jsou určeny, ruší ostatní obyvatele.

2:05 - To, že se (Romové) k tomu takto přihlásili, je taková zábavná hříčka, která svědčí o tom, jak ta diskuze vypadá. A že oni sami nejsou ochotni přispět k tomu, aby se ta situace zlepšila.

2:35 - (Romské neziskové organizace) by mohly Romy přimět, aby se chovali jiným způsobem, aby ten bytový fond nebyl devastován. Tady zase ale o Romech mluvíte… Teď ano. Protože oni se ozvali, tak mi nezbývá než o nich mluvit.

3:00 - Co by Romové měli dělat, když říkáte, že nedělají dost, aby se jejich životní podmínky zlepšily? To je jeden z největších problémů, Romové pro to prostě dělají málo. Ty organizace nejsou zaměřeny k tomu, aby se odstranily ty zkušenosti, které s nimi neromští občané mají. A to je, myslím, jeden z velkých problémů naší společnosti. Že nejsme ochotni si tom přiznat. A jakmile někdo řekne něco jako já, tak okamžitě si stěžují.

5:12 - Kde máte potvrzené, že pan Taragoš získal na dotacích přes 200 milionů? To stačí nahlédnout do seznamu firem, do katastru nemovitostí a další věci. To je z veřejných zdrojů, samozřejmě.

12:02 - Jestliže dneska každý, kdo chce práci najít, tak ji najde. Jestli ji někdo nenajde, tak je to i jeho problém, ne té většinové společnosti.

12:55 - (Obchodníci s chudobou) jsou jediní, kteří těmto lidem nabídnou byty. Nikdo jiný není ochoten ty lidi ubytovat. Ano obce, ani stát, ani soukromí vlastníci jim je nedají. Dají jim je jenom obchodníci s chudobou. Takže oni tady plní tu sociální funkci, kterou by měl převzít stát.

13:50 - My (úřad ombudsmana) žádné byty nemáme. My se samozřejmě snažíme o tom, aby tady nebyla diskriminace. Aby pronajímatelé nepostupovali jenom podle nějakých obecných zkušeností, (…) ale je věcí těch, kteří vlastní ty byty. Ptejte se, proč starostové nechtějí dát byty, nejenom soukromníci.

16:36 - Lidé se ve svém jednání řídí zkušenostmi. Jestliže je zkušenost taková, jaké je v České republice a nejen v České republice, tak je prostě taková. S tím prostě nemůžete nic dělat. A svádět to na diskriminaci je hloupé, když komukoliv jinému se byty pronajímají zcela bez problémů bez jakékoliv diskriminace.

19:40 - Omluvíte se panu Taragošovi? Proboha, za co bych se měl omluvit panu Taragošovi, kterého vůbec neznám? Za to, že jsem řekl, že ve vyloučených lokalitách žijí lidé, kteří ničí své byty? To přeci všichni vědí.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované