Hlavní obsah

Češi zneužívají péči? Pojišťovny tady nedělají, co mají, říká Válek

Hostem Ptám se já je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Zdravotnictví se propadá do stále hlubší propasti. Problémy s nedostatky léků, zdravotníků i peněz rostou. Reformní ani koncepční změny ale nepřicházejí a ministr místo toho jen hasí nejpalčivější požáry. Zažene protesty lékařů?

Hostem Ptám se já je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Sloužit přesčasy odmítne od prosince asi pět tisíc lékařů, jak tento týden informovala Sekce mladých lékařů České lékařské komory. Zdravotníci se tím snaží brojit proti novele zákoníku práce, která začala platit od října a která umožňuje, aby lékaři mohli legálně pracovat 832 hodin přesčasů. Dosud to byla jen polovina.

Nejen oni upozorňují, že zákonem navýšené možnosti přesčasů mohou vést k přepracování zdravotníků nebo jejich odlivu do zahraničí. Ministr Válek nejdřív úpravy zákona obhajoval. S rostoucím tlakem lékařů později oznámil, že chce kontroverzní části novely změnit.

Lékaři hrozící výpovědí přesčasů ale nejsou jediným akutním problémem českého zdravotnictví. Válkův resort dlouhodobě čelí také kritice kvůli výpadkům léků. Stále chybí například klíčová antibiotika jako penicilin. Díry v dodávkách by do budoucna mohla podle ministra řešit i obnovená výroba léčiva v tuzemsku. Začít by se mohlo do roka a půl.

Budou v Česku zase dostupné léky? Podaří se ministrovi dohodnout s nespokojenými lékaři? A proč není prostor na skutečné reformy českého zdravotnictví?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 V květnu jste mi v rozhovoru říkal, že pokud na podzim budou problémy s výpadky základních léků, jste připraven za to převzít odpovědnost. Jaká je tedy teď situace? Chystáte rezignaci, nebo je léků dost? - Léků je dost. Pokud se budeme bavit o penicilinu, tak ten je víc než vyřešen. Firmy, se kterými jsme jednali, zvýšily dodávky, jedna z nich až o 500 procent. Léky chybí v celém světě, chybí v celé Evropě, ale nám se v podstatě u většiny těch léků podařilo situaci vyřešit.

2:30 Včera jsem totiž volala do dvou lékáren a ptala se po ospenu. V Postoloprtech v lékárně neměli, ve středočeské Březnici jedno balení. Tohle je stav, se kterým se máme smířit, ty léky prostě nebudou v malých lékárnách? - Dokud nebude zákon, který donutí distributory dodávat lék do všech lékáren, tak bohužel ano, protože moji předchůdci ten zákon nastavili špatně. - A doplácí na to malé lékárny. - Zavolejte si do sítě Dr. Max nebo Benu, tam vám jistě řeknou, že ten lék mají, tak jako ho vždy měli. A nemáte problém.

4:00 Slíbil jste v médiích korejské léky, ty ale nejsou, a jak to vypadá, tak ani nebudou. V čem je problém? - My už jsme dovezli 300 tisíc balení různých léků. Druhý krok je teď zákon o léčivech, který je v Poslanecké sněmovně. Třetí krok byl získat léky od dovozců, ze zemí, kde vyrábí ty aktivní látky a které nejsou zvyklé dodávat ty léky do Evropy nebo České republiky. Což je typicky Japonsko, Korea, některé arabské státy. My s nimi stále jednáme, oni musí požádat o registraci toho léku, musí ho schválit SÚKL. Dál v tom jednání budeme pokračovat. Dalšími kroky je výroba léků v Česku a likvidace monopolů.

5:00 Takže hledat léky ze zemí, které nemají registraci, je v akutních situacích slepá cesta, protože to je na dlouho. - Určitě to není slepá cesta. Vždy musíte hledat několik řešení. Proto máme pětikrokovou strategii. (…) Udělám všechno pro to, aby tady co nejdřív byly léky ze zemí, které v Evropě nejsou. Je to jižní Korea, Japonsko a pak některé arabské země.

6:00 Co výroba penicilinu v Česku, o které jste mluvil? Bude, nebude? - Nebudu spekulovat, protože spekulovat se nemá. Téměř rok pracujeme na tom, abychom zmapovali situaci na českém trhu. Dali jsme podklady Ministerstvu průmyslu a obchodu, které dělá sektorovou analýzu. Ta by měla být hotová do konce roku. My musíme zároveň udělat tři věci: musíme kontaktovat závody, které potenciálně můžou lék vyrábět v České republice, za druhé kontaktovat držitele licencí a za třetí kontaktovat toho, kdo má licenci na výrobu aktivní látky na ten lék. - A to už jste všechno udělali? - To jsme udělali. Během pár týdnů představíme další kroky. Chci, aby část léků, které nejsou v České republice vyráběny, byly v ČR vyráběny do konce volebního období.

8:00 Chci mít pod kontrolou výrobu aktivních látek, aby se mi nestalo, že ty aktivní látky dostane někdo jiný než výrobce v České republice. Chci mít pod kontrolou výrobu těch tablet a jejich balení. A chci mít pod kontrolou i toho výrobce. Není nutné, aby byla výroba aktivních látek u nás, ale bylo by dobré, aby ten, kdo je vyrábí, měl spoluvlastníka z České republiky. Není možné to postavit na výrobě aktivních látek v Asii. - A je tady nějaká česká firma, která má podíl ve společnosti vyrábějící aktivní látky? - Jsem si jistý, že do voleb toto všechno budeme mít. A jsem si jistý, že to bude dřív.

12:00 Mně nejde o krátkodobé řešení, ale já chci dlouhodobou odolnost českého trhu, chci koncepční dlouhodobé řešení. Nejenom proto, že jsem ministr, ale i proto, že jsem doktor a vrátím se do nemocnice, a pak bych musel nadávat sám na sebe, kdyby léky nebyly.

14:00 A co další akutní problém zdravotnictví? A to protesty lékařů proti přemíře přesčasů. Co s tím budete dělat? - My jsme koncepčně chystali a chystáme změnu fungování zdravotního pojištění, předložíme to příští rok Poslanecké sněmovně. Ten problém je tady od revoluce, vždycky se překračovaly přesčasy, systém zdravotnictví je u nás velice komplikovaný. Máme nejvíce nemocnic a urgentních příjmů, nemocnic, které dělají urgentní péči, na počet obyvatel. To je dobře, tím je neskutečná dostupnost akutní péče. Ale má to svou nevýhodu, protože musíte zajistit nepřetržitý provoz. Řešením může být směnný provoz, nebo přesčasy, což je něco, na co si český systém zvykl. Třetí možnost je, že řada lékařů má dohody s různými zdravotnickými organizacemi a tam na dohodu tu činnost dělá, protože přesčasy se sčítají u jednoho zaměstnavatele. To by se mělo změnit, proto jsme chystali systémovou změnu.

16:00 Teď akutně uděláme to, že vrátíme tu legislativu. S panem ministrem Jurečkou jsme dohodnutí, že dostaneme výjimku od Evropské komise, vrátíme 24hodinové směny. Je to rozumný požadavek. A vrátíme tu délku přesčasů na 416 hodin. - Není ten chaos okolo trochu ostuda koalice, která to protlačila Sněmovnou? - Ta diskuze byla ve Sněmovně velmi jednoznačná u koalice i opozice, podívejme se, jak kdo hlasoval. Byl to jasný požadavek celého sociálního výboru. - Takže je všechno v pořádku? - Není, ale bylo to rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Ale musím se zastat poslanců, oni nenařídili přesčasové hodiny, pouze řekli, že je možné odpracovat 832 hodin přesčasů.

17:00 A co lékaři, vezmou ty výpovědi zpět? - Jsem přesvědčený o tom, že všichni zdravotníci, nejen lékaři, mají především zájem o pacienty. Jsem přesvědčený o tom, že je dobře, že tato akce vznikla. Reformy, které připravuji, budou potřebovat širokou podporu, konsenzus koalice s opozicí.

18:30 Pocítí to pacienti, nebo ne? - Nepocítí, stoprocentně ne. Pozval jsem si ředitele fakultních nemocnic a jsem si stoprocentně jistý, že na pacienty nebude žádný dopad. Zájem máme všichni stejný, aby se dodržoval zákoník práce. - Ale jak to chcete zajistit? - Chystáme jasné metodické pokyny organizace, kde jsou ty limity, co lze a co nelze.

21:00 Ať už situaci dojednáte jakkoliv, problém s napjatou personální situací zůstane. Češi mají přitom v rámci EU lehce nadprůměrný počet lékařů na počet obyvatel. Vy i všichni zdravotníci mluvíte o tom, že podstatnou součástí problému je, že lidé české zdravotnictví zneužívají a plýtvají se zdravotnickou péčí. Co s tím budete dělat? Zvýšíte poplatek za pohotovost? - To není řešení. (…) Lékařská péče je hrazena zdravotními pojišťovnami. Pojišťovny jsou tady od toho, aby kontrolovaly, jestli je ta péče efektivní, nebo není. A proto jsme nachystali velkou novelu zákona o zdravotním pojištění, kde se dramaticky zvýší odpovědnost pojišťoven za to,co dlouhodobě mají od revoluce dělat a nedělají. - Co to bude znamenat pro mě jako pacienta? - Pojišťovna bude muset zajistit tu péči, aby byla dostupná, ministerstvo bude hlídat tu kvalitu péče.

30:00 Vy jste u nás v květnu propagoval web nedostupnápéče.cz. Naši kolegové ho zkoušeli, sbírali zkušenosti pacientů a výsledky jsou katastrofální. Pojišťovny měly lidem sehnat lékaře, ale nepodařilo se to. Je ten web funkční? - Ten web funkční je. Když pojišťovna selže, my jako dohledový orgán jednáme s pojišťovnami. Ve většině případů, v 90 procentech případů, jsme úspěšní. Nejčastěji u praktických lékařů pro dospělé. - Takže jsme bohužel narazili na těch 10 procent, co měli smůlu? - Ne, narazili jsme na to, že jsou regiony, kde opravdu nejsou praktičtí lékaři pro děti, nebo na to, že celý systém stomatologické péče je postavený ne úplně šťastně. I to ale se stomatologickou komorou řešíme. Prosím, aby každý využíval tento web. Pokud nedostane od pojišťovny jméno konkrétního lékaře, ať se znovu obrátí na Ministerstvo zdravotnictví, proto je ten web zřízen.

35:00 V srpnu odstoupil ředitel nemocnice IKEM poté, co investigativci Seznam Zpráv odhalili jeho nekalý lichvářský byznys s půjčováním peněz. O tom jste nevěděl? - Pan Stiborek vyhrál za předchozí vlády suverénně konkurz. Já jsem přesto vypsal konkurz na ředitele. V tom zase suverénně zvítězil, těžko ho pak nemůžete jmenovat ředitelem. Neměl jsem žádné důkazy. Do této doby mě policie neinformovala, dodneška nevím, jestli šetření bylo ukončeno. (…) Já jsem nevěděl, že má nějaký lichvářský byznys. Ale to, co je zásadní, je klid pro zaměstnance. Jsem rád, že paní ředitelka Helena Rögnerová je garantem toho, že ty peníze budou účelně využity. Nesmí se opakovat situace, kdy mizí peníze ze zdravotnictví a krade se.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované