Hlavní obsah

Komu umožníme náhradní mateřství? Jsou tři varianty, říká poslankyně

Hostem Ptám se já byla poslankyně ODS Eva Decroix. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

V Česku se chystá legislativní úprava náhradního mateřství. Páry, pro které je náhradní matka jediným způsobem, jak mít dítě, se u nás zatím pohybují v šedé zóně. Jakou regulaci surogátního mateřství stát chystá? A pro koho?

Hostem Ptám se já byla poslankyně ODS Eva Decroix.

Téma náhradního mateřství zaznívá v české společnosti v poslední době stále častěji, hlasití jsou zejména jeho odpůrci z řad konzervativců. Zákonná úprava surogátního mateřství přitom stále chybí. Podle poslankyně Decroix by mohlo jít legislativní znění z Ministerstva spravedlnosti do Sněmovny letos na jaře. „Na konci března bychom měli mít nějakou strukturu, se kterou bude následně poté nutné seznámit opozici a diskutovat i s ní tak, aby tam ten kompromis byl, protože je to celospolečenské téma,“ potvrdila poslankyně.

Kompromisy přitom ostatně Decroix připouští. Otázky jsou podle ní například stále nad tím, v jakých případech by páry na náhradní manželství měly podle nového zákona nárok: „Jsou v zásadě tři varianty. A nad čím je stoprocentní shoda, je varianta, pokud je žena, ta takzvaně zamýšlená matka, neplodná.“

Návrh počítá mimo jiné i s tím, že surogátní mateřství by zákon umožňoval pouze heterosexuálním párům, mezi poslanci se ale vede diskuze nad tím, jestli by šlo jen o manžele, nebo také o nesezdané.

Proč se regulace surogátního mateřství řeší právě teď? Hrozí za případné obcházení chystaného zákona nějaké tresty? A jak chce stát zjednodušit rozvody?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Nejdůležitější je, že se to konečně nějakým způsobem zreguluje, protože my už tady několik desítek let žijeme v takové šedé zóně, kde páry, které jsou neplodné a dřív nebo později se rozhodnou pro tuto formu řešení nebo léčení, tak nemají vůbec žádnou právní jistotu. Důležité je říct, že nadále má být náhradní mateřství především právě řešením té neplodnosti.

2:30 Máte už jasno v tom, jestli se to bude týkat jenom párů, kde je třeba jeden z páru úplně neplodný? Nebo na to dosáhnou i ženy, pro které by těhotenství bylo nějaké riziko? - Jsou v zásadě tři varianty. Toto se vyjednává tak, abychom to byli schopni takzvaně pětikoaličně následně odsouhlasit. A nad čím je stoprocentní shoda, je varianta, pokud je žena, ta takzvaně zamýšlená matka, neplodná. Potom jsou tam ještě další dvě varianty a ta jedna z nich je právě, kdy těhotenství by pro matku bylo příliš nebezpečné, anebo ta poslední, kdy opakovaně těhotenství selhalo. Řešíme, jestli jsme schopni to legislativně a zdravotně napsat tak, aby obavy ze zneužívání byly vyloučeny. Ale v zásadě všechny tyto tři varianty jsou zvažovány. A musím přiznat, že ani zdravotníci na ně nemají úplně jednoznačný názor, kde přesně má být ta hranice.

3:00 Já bych byla asi pro tu širší variantu za podmínky, že budeme to schopni správně nadefinovat. Určitě by nikdy nemělo být náhradní mateřství nějakou cestou – a taky jsem to slyšela, proto to tady zmíním – pro ženy, které si takzvaně nechtějí nechat zničit tělo těhotenstvím. Vždycky tam musí být nějaká ta zdravotní indikace. Ale když si vezmeme tu poslední variantu opakovaných selhání v rámci těhotenství, kolik těch selhání máme nastavit? To je dnes něco, co se diskutuje a tady já se budu plně spoléhat na doporučení zdravotníků.

4:00 Je velká snaha, minimálně má, abychom toto téma nezpolitizovali. Můj kolega řekl, že by to celé téma zarámoval jako právo darovat život, a proto bych k němu přistupovala vážně a seriózně a snažila se ho nerozcupovat nějakou kulturní válkou.

5:00 Ten záměr počítá s tím, že se bude týkat tedy jenom heterosexuálních párů, proč je to takhle omezené? A jestli to správně chápu, mělo by se to týkat jenom manželů. To je tam z jakého důvodu? - Otázku manželů diskutujeme. Jsme na nějaké škále toho, jak moc má být legislativa liberální nebo konzervativní a kolika lidem toto máme umožnit. Jestli se to bude týkat nesezdaných párů i manželů, na to jsou ještě v koalici různé názory. Tady jsme to diskutovali i s akademiky, kteří se spíš přiklání k tomu, abychom to rozšířili.

5:30 Co se týče těch homosexuálních párů, tam se zase vraťme k tomu, že to má být podmínka řešení neplodnosti, která už minimálně u mužských homosexuálních párů nemůže být úplně z principu splněna. U těch ženských homosexuálních párů jsme vycházeli i v rámci zrovna tohoto doporučení z toho, co prozatím kliniky doporučují, aby bylo prováděno. Je snaha, aby ta debata probíhala pokud možno klidně a nepropojila se třeba právě s aktuálním manželstvím pro všechny, protože by to tomu tématu určitě nepomohlo. Pokud se následně společnost, včetně té zdravotnické, vyvine takovým způsobem, že neplodnost lesbického páru je možné řešit i touto cestou, pak už je to politika.

7:00 Ty dvě debaty, náhradní mateřství a manželství pro všechny, propojují především odpůrci manželství pro všechny, kteří straší tím, že pokud manželství homosexuálním párům umožníme, tak díky tomu bude vzkvétat obchod s dětmi. Proč ten návrh přichází teď a není to z vaší strany nebo ze strany Ministerstva spravedlnosti nějaký ústupek odpůrcům manželství pro všechny, jak odblokovat tu debatu? - To není ústupek. Ale je to snaha ujistit ty, kteří by se mohli obávat, že manželství pro všechny přinese nějaké zneužívání moderní medicíny, poukázat na to, že jsme schopni tuto oblast řešit a že s tím vůbec nesouvisí.

9:00 Nebojíte se, že to tedy ve výsledku zhorší trochu postavení homosexuálních párů? - Nezhorší. (…) - A pokud neprojde manželství pro všechny, ale regulace náhradního mateřství? Sama říkáte, že dnes se pohybujeme v šedé zóně. Mohou to využít tedy i homosexuální páry, pokud si to tak nějak „zařídí“.- Dnes etické komise jednotlivých klinik říkají, že k náhradnímu mateřství mají homosexuální páry přístup, pokud si to nějak zařídí. Tak já to asi řešit nebudu. A dokonce si myslím, že pokud bude přijata varianta těch nesezdaných párů v rámci náhradního mateřství, tak ani tam, řekněme si upřímně, zákonodárce nikdy není schopen vyloučit všechny varianty, kdy si to někdo nějak vyřeší.

14:00 Co ale bude s páry, které ta pravidla přesto obejdou? Protože třeba nesplní podmínky, které ten zákon stanoví. Budou tam nějaké tresty? - Pokud budou nastavena pravidla, tak by nemělo být možné vůbec ta pravidla obejít. (…) Budou tam zdravotní, ale taky psychologické podmínky tak, aby bylo zřejmé, že lidé, kteří do toho vstupují, vědí, jak náročný to může být proces. Tak by nemělo být možné je obejít. Pokud je někdo, kdo by byl i v okamžiku regulace náhradního mateřství schopen to obejít, tak to budou právě ty kliniky. A tam se opravdu diskutuje, že v okamžiku, kdyby ten poskytovatel nerespektoval zákonná pravidla, tak by měly být nastaveny tresty. Stejně tak bude snaha zregulovat, omezit nějakou reklamu nebo nabízení nebo zprostředkovávání náhradního mateřství na nějakou humánní formu. - Takže by se to týkalo jen poskytovatelů? - Rozhodně je to něco, co bez pomoci kliniky nezvládnete. A ještě navíc v rámci té naší úpravy.

16:00 Chtěla bych, abychom tam nastavili nějakou právní jistotu a pro všechny zúčastněné, především i s výhledem na práva dítěte. To znamená ještě předtím, než se vůbec vstoupí do toho procesu, tak by to mělo být odsouhlaseno soudem tak, aby bylo zřejmé, že náhradní matka do toho jde s tou plnou vůlí. I třeba kontrola toho, že se nejedná – zase tady zpětně použiju ten termín, který já osobně nemám ráda – o obchodování s dětmi. Protože náhradní mateřství má být vždy altruistickou formou, náhradní matce mají být uhrazeny jenom náklady. - Bude to v tom zákoně vyloženě zmíněno, že to není za úplatu? - Náhradní matce se vždy bude platit, ale musí to být omezeno jenom na náklady, které jí vzniknou v souvislosti s náhradním mateřstvím. Náhradní matka by měla mít také nárok na mateřskou, protože dítě porodila, její tělo bude vyžadovat po porodu nějaký odpočinek.

20:00 Na základě rozhodnutí vlády by měl být věcný návrh tohoto zákona předložen do března tohoto roku. Ministerstvo spravedlnosti dnes by mělo mít minimálně dostatečné informace a výsledky z pracovní skupiny, aby bylo schopno začít tento věcný návrh zákona sepisovat. To znamená, že na konci března bychom měli mít nějakou strukturu, se kterou bude následně poté nutné seznámit opozici a diskutovat i s ní tak, aby ten kompromis tam byl, protože je to celospolečenské téma.

Ptám se já

Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované