Hlavní obsah

Žádnou zásobu léků nejsme schopni udělat, přiznává Válkův náměstek

Hostem Ptám se já je náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

V lékárnách už řadu měsíců chybí mnoho základních léků. Lidé musí často obcházet lékárny a někde místo medikamentů dostávají jen číslo na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Co dělá resort pro zlepšení situace?

Hostem Ptám se já byl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Výpadky léků v Česku pokračují. Týdny chybí penicilin, léky na cholesterol nebo léky proti průjmu. V zimě dlouho nebyly k sehnání například dětské sirupy proti horečce. Lidé při shánění medikamentů obcházejí až desítky lékáren, a jak zjistily Seznam Zprávy, někde místo léků dostávají jen číslo na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Ten uklidňuje, že výrobci dodají do druhé poloviny listopadu do Česka 300 tisíc balení penicilinu v tabletách a suspenzích. Měl by ho tak být dostatek. Už tento týden mělo přijít do tuzemských lékáren 30 tisíc balení penicilinu od společnosti BB Pharma.

Problém podle ministra také není v tom, že by léků nebylo dost, ale že nejsou ve všech lékárnách. Potíže s distribucí i nedostatky léků by měla řešit vládní novela zákona o léčivech, kterou má právě na stole Sněmovna. Část lékárníků ale chystanou úpravu kritizuje, podle nich situaci nevyřeší.

Proč už nefunguje online přehled o zásobách lékáren? Proč nezdraží penicilin, pokud v Česku chybí kvůli nízké ceně? A čekají nás letos v zimě podobné problémy s výpadky léků jako loni?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Já jsem přesvědčen, že situace s penicilinem je dobrá. V tuto chvíli je na českém trhu minimálně 40 tisíc balení, což je spotřeba, která je na více než měsíc. Když se podívám na to, jaké byly předobjednávky, tak by většina lékáren penicilin mít měla.

3:00 Co říkáte na kritiku, že léky mají velké řetězce napojené na distributory a malé lékárny je často nemají a dostávají je v posledním sledu?  Se situací spokojeni nejsme, protože se stává to, že některé lékárny léčivo mají, některé ne. Proto je v běhu novela zákona o léčivech, která má tyto situace řešit. Na druhou stranu je potřeba říct, že tato oblast je oblast tržního hospodářství. (…) Co se týká toho propojení řetězců a distributorů, tak tam Úřad pro ochranu hospodářské soutěže loni neshledal žádný problém. Ale my s tím spokojeni nejsme, protože pak léky někde jsou a někde ne.

5:00 Není problém v tom, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nedodržuje platnou legislativu? Z ohlasů malých lékárníků, se kterými jsem před rozhovorem mluvila, není chráněn tzv. distribuční kanál, na který má dohlížet SÚKL a díky kterému se mají léky distribuovat rovnoměrně, distributoři mají plnit objednávky a nemá být deformován trh.  Mám informaci od distributorů a pravidelně se jich na to ptáme, zda se to snaží rovnoměrně rozkládat.

7:00 A je v souladu se zákonem, že distributoři přednostně zásobují lékárny, které jsou majetkově napojeny na distributora? – To určitě ne. – Proč se to děje? – Já nemám důkaz, že se to děje. – A když o tom malé lékárny hovoří, tak lžou? – Hovoří? Tak mají podat stížnost a obrátit se na SÚKL. My do toho jako ministerstvo nemůžeme vstupovat. – Takže SÚKL to dělá špatně? – My je na to upozorňujeme, že by se to dít nemělo. Ale já nemám informace o tom, že by se to dělo. Informace z distribuce jsou: „My konáme tak, jak ty rezervace přišly, tak je plníme.“

10:00 Jsou podle vás malé lékárny na českém trhu důležité? – Pro nás jsou klíčové, malé lékárny na malých městech jsou těmi, kdo zajišťuje dostupnost léků, ale i určitou poradenskou službu. Takže pro nás je malá lékárna důležitá. Ale opět jsme v tržních podmínkách, nemůžeme ten trh pokřivit.

12:00 Co za léky letos bude nebo nebude? – Pojďme na antibiotika. Když se podívám na oblasti, které spustily celý ten problém, tak třeba s amoxicilinem jsme teď na 500 tisících balení, což je zásoba na tři měsíce. Když se podíváme na další kategorie, tak to vypadá dobře. – A co penicilin, bude? – Bude. – Budou dětské formy, třeba Ospen? – Bude. Nebo budou sirupy z jiných trhů. Dodávky bez problémů pokryjí spotřebu, pokud bude stejná jako loni.

15:00 A kde budou, budou všude? – Nemůžu vám slíbit, že každý lék bude v každé lékárně. To nemůžu ovlivnit. V této chvíli to funguje tak, že každý čtvrtek vydáváme informaci, kterou rozesíláme všem praktickým lékařům a kde dostávají přesnou informaci o tom, který lék je plně dostupný, který má omezenou dostupnost a který lék na trhu není. Lékař tak má informaci o tom, který přípravek může bez problémů předepsat. Není to o tom, že by sám pacient musel běhat po lékárnách a obvolávat.

15:55 Takže obíhání v určité míře se bohužel může stát, protože my opravdu nejsme schopni zajistit to, že všechno je v každé lékárně. – A proč ještě není online systém, který by ukazoval přehled zásob léků v lékárnách? Vím, že se odkazujete na chystanou novelu, ale ono to trvá už rok. Já vím, ale když se podíváte na délku legislativního procesu, nedokážu ho zkrátit tak, aby to bylo vymahatelné a poplatné během pár měsíců. Každá lékárna může dnes informovat na svých stránkách o tom, která léčiva má. To jí nikdo nezakazuje. Jsou lékárny, které to dělají, jsou to třeba řetězce nebo fakultní lékárny. – Ty malé lékárny možná obvolávají distributory a nemají na tohle čas. – To je na každém, jestli to umožní, nebo ne.

18:20 Máte do doby přijetí té novely nějaké krizové plány? Jak byste postupovali, kdyby došlo zase k výpadku klíčových léků? A teď prosím jednoduchou odpověď pro pacienty. – Aktivně sledujeme průběh toho, jak se vyvíjí hladina léčiv, a na základě toho konáme opatření, které to léčivo doplní do těch zásob. – Nezlobte se, ale to je všechno? – Vy jste chtěla krátkou odpověď. – Ne, já jsem chtěla plán. Nějaké krizové scénáře, třeba že chystáte železné zásoby například penicilinu nebo třeba plán, jak zásobovat strategické lékárny.  Máme plán, vychází z podrobného monitoringu, který v minulosti nebyl. Jestli jsme schopni vytvořit nějakou železnou zásobu? Nejsme. Pokud se ptáte třeba na nákup pro Správu státních hmotných rezerv, tak to nelze udělat. Je to veřejná zakázka a my nejsme schopni zajistit, že se nám do ní nehlásí už ti dodavatelé, kteří v České republice jsou. To znamená, že bychom stahovali léčivo z trhu do té zásoby.

24:00 Hrozí, že se ten systém na podzim zase rozsype? - Pokud se stane něco takového, že největší fabrika, výrobce v Evropě přestane vyrábět kvůli závadě v kvalitě, tak ta situace může být složitá. - Jste na to připraveni? - Jsme na to připraveni, víme, že v desítkách lékáren jsme schopni monitorovat kolik toho léčiva a kde je. Jsme na to tedy připraveni. Zatím jsme k tomu nemuseli přistoupit a nic nesignalizuje, že to tak bude. Snažím se, aby ten systém byl připravený na to, že ta situace může nastat. A jsem přesvědčen, že to nebudou antibiotika.

27:00 Nebylo by řešení zdražit léky? Protože kvůli jejich nízké ceně sem výrobci nechtějí dodávat.  Stanovování ceny léčiva u nás má určitý řád. My tedy nemůžeme říct, že pouze v dané skupině ceny navyšujeme. Museli bychom to udělat plošně. Ale co můžeme a co děláme, je na individuální žádost toho výrobce navýšení ceny ve veřejném zájmu. – A zdraží penicilin? – Jsou to řádově stokoruny, takže když dojde k navýšení, tak to bude v řádu desetikorun. – A stane se to? – My nepůjdeme plošnou cestou, my půjdeme cestou individuálního navyšování ceny. To děláme.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované