Hlavní obsah

Je nejvyšší čas zatáhnout ruční brzdu z obou stran, vyzývá partner Čaputové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl partner slovenské prezidentky Juraj Rizman. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Situace na Slovensku je po volbách vyhrocená. Osobní útoky na politiky, voliče i novináře neustaly ani po zvolení nového prezidenta Petera Pellegriniho. Už jen dva měsíce mandátu zbývají prezidentce Zuzaně Čaputové. Co ji čeká?

Hostem Ptám se já byl Juraj Rizman, partner slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, politický poradce a dnes ředitel komunikace slovenské pobočky organizace Post Bellum.

Slovensko si o víkendu zvolilo příštího prezidenta. Současný předseda sněmovny Peter Pellegrini, který ve volbách porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka, ve funkci vystřídá Zuzanu Čaputovou za dva měsíce. Její pětiletý mandát končí 15. června.

„Důležité je, aby od momentu zvolení nový prezident působil tak, aby se žádná část společnosti necítila poražena. Aby radost z vítězství šla ruku v ruce s vědomím služby pro všechny občany Slovenska,“ uvedla slovenská prezidentka, když svému nástupci blahopřála k vítězství.

Sama Čaputová se o úřad znovu neucházela. Veřejnosti své rozhodnutí loni v červnu odůvodnila nedostatkem sil, způsobený mimo jiné obdobím koronavirové pandemie, války na Ukrajině, ekonomické krize a především dlouhodobě nestabilní politické situace na Slovensku. Prezidentka i její rodina je také dlouhodobě terčem mnoha nenávistných útoků na sociálních sítích, ale i některých slovenských politiků včetně Roberta Fica.

Nenávistné vzkazy dostává i partner Čaputové Juraj Rizman, který dlouhodobě pracuje v nevládním sektoru. Po boku prezidentky strávil v neoficiální funkci „prvního gentlemana“ čtyři roky.

Jaká je na Slovensku po volbách atmosféra? Jaké budou poslední dva měsíce Zuzany Čaputové ve funkci? A jak dlouho vydrží mimo politiku?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jaký jste měl pocit, když jste se dozvěděl, že novým prezidentem se stane Peter Pellegrini? - Ten první moment to bylo překvapení, čekali jsme i podle průzkumů těsnější výsledek. A druhá věc, kterou jsem si říkal, byla, že nový prezident to bude mít extrémně těžké, protože očekávání, která vzbudil v prezidentské kampani, byla velká. Trošku se obávám, že ty věci, které Peter Pellegrini nasliboval, jsou z pozice prezidenta těžko naplnitelné.

2:00 A jaká je na Slovensku po prezidentských volbách atmosféra? - Volby velmi vyhrotily situaci, ta kampaň byla v mnohých ohledech útočná, viděli jsme mnoho osobních útoků, země zůstává rozdělená. Jedním z těch slibů nově zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho bylo, že se pokusí situaci uklidnit, že se pokusí stmelit národ, stmelit společnost. A to je jedna z těch věcí, která bude velká výzva pro Slovensko. Každopádně ta povolební situace zůstává stále mimořádně napjatá a ty spory, které jsme viděli v kampani, v podstatě pokračují stále dál.

2:30 Poslední dva dny už více i politici a dnes prezidentka Čaputová znovu apelovali na lidi, aby nešli více do politiky, vyvolávání konfliktů, osobních útoků, protože mají obavy o budoucnost a abychom to jako společnost dokázali ustát.

3:00 V jednom ze svých posledních videí premiér Robert Fico mluví o tom, že frustrace ve slovenské společnosti je extrémní, že je rozdmýchávána Denníkem N, deníkem SME a Aktualitami.sk, což jsou média, na která váš premiér útočí poměrně často, a že se obává, že frustrace ve společnosti by se mohla přetavit do vraždy některého z vrcholných vládních politiků. Mluví vážně? - Vnímám to extrémní pokrytectví pana premiéra, protože pan premiér jen několik dní předtím označil média a mimovládní organizace za prasata. Má tento slovník, takovýto velmi expresivní slovník. Burcuje dále podporovatele na barikády. A potom si velmi stěžuje, když představitele vládní moci teď třeba frustrovaní voliči z tábora Ivana Korčoka nebo slovenské opozice také konfrontují s takovým slovníkem a takovými náladami. Myslím, že je nejvyšší čas z jedné i z druhé strany prostě zatáhnout ruční brzdu.

4:00 Ani tím, že budeme lidem nadávat a mluvit o nich jako o  vlastizrádcích, a ani tím, v čem mnohokrát pokračujeme na straně druhé strany, že z těch druhých lidí budeme dělat dezoláty, anebo nějaké méněcenné, lůzu nebo podobně, tak prostě cesta nevede. A je zodpovědností nejvyšších představitelů státu, aby se pokusili tu situaci uklidnit.

4:30 Já se opravdu obávám o situaci v zemi. Obávám se o to, aby někomu, jak se říká česky, neruply nervy. Musíme udělat něco zásadnějšího, protože toto dále zvyšuje eskalaci, zvyšuje to napětí.

7:00 Nakolik bude náplní práce Zuzany Čaputové do konce mandátu právě to, aby se pokusila utlumit vášně ve společnosti, aby se pokusila přece jenom tu atmosféru zklidnit a oba tábory trochu přiblížit k sobě? - Toto je politika, kterou se Zuzana Čaputová snaží dělat posledních pět let, protože Slovensko už na začátku jejího prezidentského mandátu bylo rozdělenou zemí. Rozdělila ji vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Myslím si, že se o to bude paní prezidentka snažit kontinuálně i v těch posledních měsících. Nakonec, pokud vím, tak právě v těchto chvílích vydávají prohlášení, které se bude snažit apelovat na lidi a i na politické představitele, aby jednoduše tyto vášně ztlumili.

8:00 Vy jste s paní prezidentkou a její rodinou čelili mnoha výhrůžkám a atakům ve veřejném prostoru, pociťovali jste, že se to s prezidentskou kampaní nějak změnilo? - My jsme vystavováni útokům, jsou poměrně známé některé případy, kdy nám byly zaslané výhrůžky smrtí. Známý je případ, kdy jsme dostali jako výhrůžku ostré náboje. Byly tady výhrůžky dcerám prezidentky. Takže my jsme zvyklí v tom žít. Co se týká období prezidentské kampaně, tak tam je známý bezpečnostní incident, že se nám do domu pokusila vzniknout osoba, kterou zneškodnila ochranka. Ale že by se to nějak zhoršovalo, nebo zlepšovalo, pocit nemám. Jsme na to za poslední roky bohužel zyvklí.

11:00 Jakou politiku na Slovensku máme dále očekávat? - Já pracuji pro organizaci Post Bellum, takže se věnuji historii dvacátého století a příběhům lidí, kteří prožili totalitu. My máme po letech poprvé vládu, která se nepřihlásila k otevřenému vládnutí v programovém prohlášení, my máme poprvé vládu, která nedeklarovala občanskou společnost jako jeden z piliřů demokratického systému. Na Slovensku máme představitele vládní koalice, kteří velmi otevřeně hovoří, že se chtějí vypořádat s nezávislými médii a nezávislou občanskou společností.

11:30 Máme nakonec už přímo zkušenost s tím, že z některých klíčových dokumentů byly vyhozené pasáže, které se týkají občanské participace. Máme první zkušenost s tím, že byly zastavené některé podpůrné grantové mechanismy a podpůrná schémata pro občanskou společnost. A docházíme do fáze, kdy nám předseda vlády velmi jednoznačně odkazuje, že do léta se chce vyspořádat s veřejnoprávní televizí a právě s kritickou občanskou společností. Čili nebereme to na lehkou váhu a cítíme zvýšený tlak. Ale jsme připravení se s tou situací argumentačně vypořádat.

13:00 My jsme měli těžké devadesáté roky. Byl tu pokus autokratické vlády Vladimíra Mečiara posununout Slovensko někam jinam z civilizované části Evropy a jedna z prvních věcí byla, že Vladimír Mečiar se chtěl vyspořádat s občanským sektorem. (…) Nemáme se tedy bát bez ohledu na to, co na nás chystá vládní moc. Měli bychom jít do tohoto zápasu o svobodu a demokracii s tím, že víme, že v minulosti naši předkové a naši předchůdci tyto zápasy s totalitní mocí nebo s nějakými autokratickými tendencemi ustáli.

17:30 Jaké klíčové momenty paní prezidentku a vás po jejím boku ještě do konce mandátu čekají? - Klíčový moment z hlediska domácí politiky je v uvozovlách odevzdání moci. Navzdory tomu, že ta situace je na Slovensku vyhrocená, pevně věřím, že to všechno proběhne jednak v souladu se zákonem, ale i na vysoké politické úrovni, s politickou kulturou. To považuji za velmi důležité.

19:00 Už začaly její rozlučkové návštěvy, které jsou také tradiční. Takže paní prezidentka už například navštívila Berlín, Brusel a postupně bude pokračovat po dalších klíčových partnerech. Program teď na ty poslední měsíce ještě bude poměrně hektický.

22:00 Ještě k tomu zklidňování atmosféry - když se vy jako partner prezidentky přidáváte k některým protestním akcím, teď například na podporu veřejnoprávních médií, neprovokujete tím také část společnosti? - Samozřejmě pro část společnosti to může být provokativní, ale svoboda slova a ochrana veřejnoprávních médií stojí hodnotou nad tím, jestli se to někomu líbí nebo ne.

32:00 Bude se vám stýskat poté roli „first gentleman“, nebo se těšíte, až to bude za vámi? - Bylo tam mnoho věcí, množství highlightů, kde byla obrovská čest s paní prezidentkou reprezentovat Slovensko v zahraničí. Toto je věc, kde jsme opravdu s velkou hrdostí, s velkou vděčností mohli být součástí dějin. Co mi nebude chybět vůbec, jsou kýble hejtů a toho, jak se to dotýkalo našich soukromých životů, našich dětí, našich rodin.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované