Hlavní obsah

Zemanovi obrat nevěřím. Ať se zbaví Nejedlého, říká Pekarová

Hostem Ptám se já byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.Video: Veronika Sedláčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Předsedkyně Sněmovny i předseda Senátu se odmítli zúčastnit předávání státních vyznamenáním prezidentem. Vadí jim Zemanův příklon k Rusku. Ale nejen ten.

Hostem Ptám se já byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

František Chábera, zpěvák Karel Gott, herečka Jiřina Bohdalová nebo generál Heliodor Píka. To jsou jen některé z osobností, které současný prezident v pondělí večer vyznamenal. Celkem jich bylo 66 a pozornost vzbudilo rozhodnutí dekorovat i současného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jak Miloš Zeman vysvětlil ve svém projevu, ocenit tím chce odvahu a statečnost ukrajinského lídra, který navzdory nebezpečí dál zůstává v Kyjevě obléhaném ruskou armádou.

Ceremonie ovšem budila kontroverze ještě před svým začátkem. Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, kritizovaly některé osobnosti Miloše Zemana za jeho dlouhodobé proruské postoje. Skupina disidentů, včetně například Anny Šabatové nebo Petra Pitharta, vyzvala současnou hlavu státu dokonce k abdikaci. A pondělní ceremonie se rozhodli neúčastnit někteří politici a političky – například předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo právě předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Otazníky nad vztahy ústavních činitelů vyvolalo navíc i nedávné prohlášení advokáta prezidenta Miloše Zemana Marka Nespaly, který v pořadu Ptám se já oznámil, že prezident plánuje podat trestní oznámení pro podezření ze sabotáže na ty, kteří hovořili o odebrání prezidentských pravomocí podle článku 66 ústavy.

Co jsou hlavní důvody, proč politici předávání vyznamenání bojkotovali? A je prezidentův názorový obrat ve věci Ruska dostatečně důvěryhodný? A co říká Pekarová na stíhání exposlance TOP 09 Dominika Feriho?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Účast na hradní ceremonii jsem zvažovala společně s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem. Nelituji toho, stojím si za tím. Společně s panem předsedou Senátu jsme prezidentovi poslali dopis s důvodem, proč se ceremonie neúčastníme. Pan prezident totiž tradiční setkání ke koordinaci nejvyšších ústavních činitelů nedělá, respektive mě ani pana Vystrčila na tento formát zvát nechce. Ujistili jsme ho ale, že jsme k takovým schůzkám připraveni.

2:00 - Nevnímám to jako revanš. (…) My nemůžeme opomíjet to, že pan prezident mnoho let proruské postoje zastával. Putinovskému Rusku v ČR i ve světě pomáhal. O jeho podporu se mohl režim v médiích opírat jako o to, že má podporu na Západě. Oceněným ale budeme gratulovat písemně, individuálně.

3:00 - Osobně bych nevnímala za nutné vyznamenávat pana Remka, což je jeden z proponentů bývalého režimu. Nechtěla bych se ale do toho pouštět, ocenění navrhujeme i my poslanci. Můžeme na to mít různé názory, ale většina těch lidí se zasloužila o stát.

4:30 - Řada lidi v minulosti odmítla převzít ocenění. To ale neuděluje sám prezident, je to určitý zprostředkovatel. Vyznamenává celá ČR, celá společnost, ale mám pochopení pro ty, kdo se rozhodnou z rukou současné hlavy státu ocenění nepřijmout.

5:00 - I když došlo k obratu u pana prezidenta po tom, co vypukla válka na Ukrajině. Když tuto otočku udělal, nemůže být ale tím, co smyje mnoho let příchylnosti k Putinovu Rusku, také podrývaní pozice EU například k sankcím po Krymu. Ty výroky byly jasně ve prospěch té anexe, když prezident tvrdil, že sankce nemají vůbec být uvalovány. Je to řada kroků za ta léta. Kdyby to pan prezident myslel vážně, zbavil by se svého spolupracovníka pana Nejedlého. Člověka, který je přímo napojený na ruské vedení a jehož vazby jsou dlouhodobě problematické.

8:00 - Prezident je tím, kdo si své blízké spolupracovníky vybírá. Je to jeho vizitka.

9:00 - Jsou lidé bez bezpečnostní prověrky v prezidentově okolí bezpečnostní ohrožení ČR v současné situaci? Je důležité, co si myslí bezpečnostní složky. BIS to za bezpečnostní rizika označují. V tomhle to není nic tak nového, ale váha toho ohrožení v době ruské agrese na Ukrajině roste. (…) Může docházet k bezpečnostním rizikům a nelze je podceňovat.

11:00 - Je to jedna z věcí, kterou řešit máme. Teď tu probíhá ale řada zásadních věcí, které se týkají tisíců příchozích z Ukrajiny. Tohle je teď na pořadu dne.

12:00 - Prezident Zelenskyj prokazuje obrovskou odvahu a odhodlání. Je to hrdina zejména pro Ukrajince a takovýto člověk si zaslouží naši podporu, i takovéto ocenění. Byť teď ho asi takové věci nezajímají. V tuhle chvíli to vnímám jako takové gesto, to vyznamenání by mu ale uděleno být mělo. Ale je to hořkosladké. Někdo, kdo s Putinem hrdě zápasí, by měl přijmout vyznamenání od někoho, kdo ho dlouhé roky podporoval.

14:30 - Neměli bychom mít krátkou paměť. Přála bych si, aby došlo k úplnému obratu prezidenta, ale muselo by to být doprovázeno řadou dalších činů, to zatím nevidím.

15:30 - Je důležité být v postojích konzistentní. Já je říkala už v době, kdy jsem byla do funkce volena.

16:00 - Advokát prezidenta pan Nespala u vás v pořadu oznámil, že podniká aktivní kroky k žalobě na senátory ve věci sabotáže. A je třeba, aby dolní komora vyjádřila podporu té horní, že činili kroky zcela v souladu se zájmem veřejnosti, takové, které byly nutné. I tenhle akt vnímám jako útok na parlamentarismus.

18:00 - Co říkáte na dnešní zprávu, že policie obvinila ze znásilnění bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho? Dominik Feri už v době, kdy se jeho kauza objevila, se zachoval rozhodně, že se vzdal veřejných funkcí. Skončilo i jeho členství. Mám plnou důvěru v policii a soudy, že bude věc objektivně vyšetřena. Jsem ráda, že se kauza posouvá dál, aby měly oběti jasno. Teď už je to fyzická osoba, která má svůj proces ve své občanské rovině.

20:00 - Když se obvinění objevila, zachovali jsme se rozhodně. Ctili jsme presumpci viny politickou, ta je na místě. Byly to hodiny k našim krokům. Jako u každého jiného občana ale musíme mít na zřeteli, že platí presumpce neviny. V tomhle směru je to už jeho občanská kauza. Platí, že kdybych měla nějaké náznaky, že k něčemu takovému dochází, konala bych. Opravdu jsem ale nic takového nevěděla.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované