Hlavní obsah

Zeman podá trestní oznámení pro sabotáž. Jen mu přestalo chutnat, říká advokát

Hostem Ptám se já byl advokát Marek Nespala, který zastupuje prezidenta Miloše Zemana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Miloš Zeman se zřejmě bude opět soudit. Podá trestní oznámení pro podezření ze sabotáže na ty, kteří hovořili o odebrání prezidentských pravomocí podle článku 66 ústavy.

Hostem Ptám se já byl advokát Marek Nespala, který zastupuje prezidenta Miloše Zemana.

Prezident Miloš Zeman vnímá okolnosti jeho podzimních zdravotních problémů a s nimi spojené hospitalizace, jež vedly k úvahám o dočasném převodu pravomocí hlavy státu, jako „jistý pokus o puč“. V rozhovoru pro MF Dnes nevyloučil, že si tato věc vyžádá právní řešení.

Jako „pokus o puč proti prezidentovi“ označili už dříve debaty nad možností aktivace článku č. 66 ústavy právě i prezidentův advokát Nespala nebo šéf hradní kanceláře Vratislav Mynář.

Už před časem Zeman kvůli výrokům o stavu jeho zdraví podal žalobu na psychiatričku Džamilu Stehlíkovou. Bývalá ministryně pro lidská práva zveřejnila loni v říjnu v souvislosti se Zemanovým zdravotním stavem mimo jiné to, že abstinence prezidenta v nemocnici vedla k náběhu na delirium tremens.

Není chyba prezidenta, že jeho kancelář o jeho zdravotním stavu dostatečně nekomunikovala? V čem a kde přesně měla být poškozena prezidentova práva?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:10 – Národní centrála proti organizovanému zločinu zjistila, že nikdo z okolí prezidenta Zemana mu neškodil.

1:44 – Je entita, která se snažila zbavit přímo voleného prezidenta republiky jeho pravomocí. A to budeme řešit.

2:40 – Prezidentovi republiky byla poskytována skvělá péče, prezident byl naprosto komfortní. Měl zdravotní problém, ten nějakým způsobem mizí.

3:10 – Co považuji za opravdu přes čáru, je to, že v souvislosti s jeho zdravotním stavem má každý právo zdravotně klopýtnout. Ale zbavovat prezidenta pravomocí? No to snad ne.

3:50 – Podáme trestní oznámení pro zvlášť závažný trestný čin sabotáže. (…) Všichni víme, kdo se k tomu veřejně vyjadřoval.

4:40 – Když vám někdo chce vzít pravomoci, tak to už je hodně přes čáru.

6:50 – Já jsem zmocněn sdělit, že základem problému bylo nechutenství. Prostě mému klientovi přestalo chutnat. Pak se zkoumalo, co mu je, ale v žádném případě to nebyla žádná deliriální demence nebo něco takového, co říkala paní Stehlíková.

8:07 – (Prezident) nezdementněl. To je pomluva. Prostě se mu udělalo špatně, měl metabolické problémy.

13:22 – První slova o aktivaci článku 66 zazněla ze Senátu tuším v červnu nebo červenci. To byl prezident republiky v naprosté pohodě.

21:27 – Pan inženýr Mynář je vynikající obchodník. A když jsme se viděli poprvé, tak mě chytil za krk, přitlačil mě ke zdi a řekl: Nebudou to tři tisíce za hodinu, budou to dva tisíce za hodinu. A já jsem měl zhruba dvě minuty na to, abych se rozhodl. Kdybych měl říct, že je to málo, tak je to urážlivé. V každém případě se jedná o prestižního klienta. Alespoň se jedná o náklady, které jsou spojeny s poskytováním této služby. No není to žádný velký byznys.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované