Hlavní obsah

Hřib by se měl zamyslet a přijít s návrhem. S uprchlíky se šprajcl, zlobí se hejtman

Hostem Ptám se já je hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

V Praze od dnešní půlnoci nefunguje krajské centrum pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, protože hlavní město situaci nezvládá. Podle Hřiba by měly pomoci další kraje. Je to reálné?

Hostem Ptám se já je hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Od dnešního rána se uprchlíci z Ukrajiny vydávají do pražských Vysočan, kde sídlí krajské asistenční centrum. Ovšem marně. Primátor splnil, co sliboval, a zavřel Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), protože hlavní město podle něj nezvládá příliš velký nápor běženců.

Zdeněk Hřib dlouhodobě upozorňuje, že v metropoli je zhruba čtyřikrát víc lidí z Ukrajiny než v jiných regionech. A žádá od vlády lepší koordinaci. Nejlépe nějaký relokační systém, podle kterého by se uprchlíci rozmístili po republice rovnoměrně.

Teď se ale naopak snáší kritika na hlavu pražského primátora. Řada hejtmanů odsuzuje zmíněné rozhodnutí jako neloajální. A podle premiéra Petra Fialy, s nímž se má Zdeněk Hřib sejít v pátek, je uzavření asistenčního centra neuvážené a nepříliš rozumné.

Přitom zavřením asistenční center vyhrožovali i další hejtmani – podobným postupem jako Praha hrozil před dvěma týdny pardubický hejtman Martin Netolický. Nakonec se ale rozhodl, že „nechce dělat naschvály“.

Jak zareagují na postup hlavního města ostatní kraje? A jsou regiony připravené pomoct přetížené metropoli?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:02 – Ten krok, který jsem avizoval před čtrnácti dny, měl vést k tomu, aby se někdo chytil za nos. Takové „šprajcy“, které mohou ovlivnit další, by se měly konzultovat.

3:20 – Trochu sleduji, co se v Praze teď děje, a situace v pražské politice je velmi nepřehledná… My jsem panem primátorem Hřibem informováni nebyli.

4:20 – Poprvé v historii rušíme v hlavním městě Praze úřad, který funguje všude jinde.

6:00 – Máme třináct krajů s třinácti sídly a Prahu, a pokud je služba poskytována v celé České republice, tak má být poskytována i v Praze.

7:00 – Když vezmu situaci u nás v Pardubicích nebo Chrudimi, tak si taky zrovna nevýskáme.

7:47 – Je potřeba komunikovat a není to fér k ostatním krajům. Věc by měla koordinovat vláda.

9:39 – Pan primátor by se měl zamyslet a přijít s uskutečnitelným návrhem.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované