Hlavní obsah

Kalousek: Pivo s Babišovým synem? Odmítám, že šlo o kampaň

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jak se může budoucí vláda bránit rozhodnutí prezidenta? Odpovídal Miroslav Kalousek.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Prezident jmenuje Fialovu vládu, oznámil Hrad. Ovšem s výjimkou, kterou je kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský. Zástupci koalice se ale mohou bránit pomocí kompetenční žaloby. Je na ni ten správný čas?

Hostem Ptám se já byl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Pátečním setkáním s kandidátem na ministra zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) skončilo prezidentovo kolečko setkání s ministry budoucí vlády. Její představitelé na něj přistoupili i přes fakt, že je prezident kvůli koronaviru v izolaci a už v průběhu setkání vyšlo najevo, že pravděpodobně nesouhlasí se všemi kandidáty, které mu designovaný premiér Petr Fiala (ODS) představil.

Problémovou se pro Zemana stala především osoba kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). To potvrdil i v pátečním prohlášení na stránkách Hradu. Zemanovi prý vadí nízká kvalifikace Lipavského, distancovaný postoj k visegrádské spolupráci nebo vztahu s Izraelem, nebo návrh, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Budoucí premiér Fiala ale už dříve potvrdil, že pokud by prezident nejmenoval celou jím navrženou vládu, podá kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. „Před Petrem Fialou jsou jen dvě řešení a obě jsou špatná. Může buď odmítnout jmenování vlády, která měla vládnout už měsíc. Druhé špatné řešení je akceptovat to, co mu prezident řekl už před třemi týdny, ať vedením Ministerstva zahraničí pověří sebe nebo někoho jiného,“ popsal Kalousek s tím, že pevně doufá, že designovaný premiér žalobu k Ústavnímu soudu podá, ale problém je, že celý proces může trvat i několik měsíců. Podle exšéfa TOP 09 je tak jasné, že až do konce mandátu Miloše Zemana nebude Jan Lipavský jmenován ministrem zahraničí.

„Petr Fiala nikdy neměl souhlasit s tím přezkušováním ministrů. Premiér má v ruce celou řadu možností, ať už je to rozpočet Kanceláře prezidenta republiky, a vzhledem ke zdravotnímu omezení prezidenta byl ve hře i článek 66. Pak by to byl Miloš Zeman, kdo by se musel obrátit na Ústavní soud a nevěřím, že by to pan prezident riskoval,“ kritizoval Kalousek rozhodnutí budoucího premiéra s tím, že Zeman je tím typem člověka, který „rozumí jen síle“.

Kalousek sám nedávno oznámil, že zvažuje kandidaturu na prezidentský post. Rozhodnout se přitom chce do konce zimy, přestože ještě na začátku roku oznámil předčasný konec v poslaneckém křesle. „Když přemýšlíte o tom, jak by se to mělo dělat dobře, a máte pocit, že byste to uměl, tak se ve mně logicky vzedme ta lidská emoce ‚pusť mě k tomu‘,“ komentoval důvody svých úvah.

A jak zpětně vnímá svou letní fotografii se synem premiéra v demisi Andrejem Babišem mladším? „Naprosto odmítám, že bych se zapojil do kampaně proti Andreji Babišovi. Andrej Babiš mladší mě pozval na pivo, já jsem pozvání s potěšením přijal. Bylo to milé setkání s inteligentním mužem, který mluvil naprosto vyrovnaně. Vyfotili jsme se a fotografii jsem dal na sítě. Jestli tady někdo někoho zneužíval, tak zneužil Andrej Babiš svého syna. To považuji za odporné,“ vysvětlil.

Je kompetenční žaloba správná cesta, jak se proti krokům prezidenta bránit? A jak úspěšná byla TOP 09 v povolebním vyjednávání? Je podle Kalouska jasné, kterým směrem se budoucí vláda vydá?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl exministr financí Miroslav Kalousek.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované