Hlavní obsah

Sejdeme se na pláži. Jak si koupit nemovitost v zahraničí?

Foto: Shutterstock.com

Přemýšlíte o koupi nemovitosti třeba ve Španělsku? Poslechněte si tento podcast.

Článek

Inflace a astronomické ceny českých nemovitostí Češky a Čechy často nutí být kreativní a porozhlédnout se po investiční nemovitosti v cizině. Na konci může být splněný sen (o kterém jste možná nevěděli, že ho máte) o apartmánu u moře třeba na španělské Costa Bravě.

Hypoteční specialistka, investorka a odbornice na investování do nemovitostí ve Španělsku Lenka Rosochová v podcastu O penězích se (ne)mluví přiznává, že často se člověk do nějaké lokality zamiluje, protože tam prožije hezkou dovolenou, a sní o tom, že si tam jednou koupí dům s výhledem na moře.

„V případě Španělska se ale tohle fantazírování může rychle stát skutečností. Jednoduché podmínky pro rezidenty EU, ceny, místní klima i přátelská mezinárodní komunita je něco, co si investoři na Španělsku obzvlášť pochvalují,“ říká Rosochová.

A kolik tedy byt či dům na pobřeží na Pyrenejském poloostrově vlastně stojí? „Krásný starší apartmán dva kilometry od moře, ihned připravený k nastěhování, vás vyjde třeba na dva miliony korun. Apartmán v luxusní novostavbě okolo sedmi milionů, za osm už se dá sehnat celý dům na pobřeží. Což jsou ceny, za něž toho v Česku moc nepořídíte,“ vysvětluje odbornice, která se pravidelně pohybuje na trase Pardubice a Alicante. I proto podle ní počet investorů ze střední Evropy opravdu roste a ceny žene lehce nahoru.

Češi si často nemovitosti ve Španělsku kupují jako letní byt, po zbytek roku ji pronajímají. Dá se ale pořídit i jako čistě investiční, jen je dobré počítat s tím, že Španělsko je sezónní záležitost.

Foto: Proženy.cz

Lenka Rosochová (vpravo) s moderátorkou podcastu Míšou Rakovou.

„Když mě klienti kontaktují, bavíme se o představách, cílech a budgetu. Pak jim podle preferencí pár nemovitostí předvyberu a oni se na ně přiletí podívat,“ říká odbornice. Na dálku se nemovitosti podle ní spíš vybírat nedají, protože Španělé si nepotrpí tolik na prezentaci a apartmán často na fotkách vypadá hůř než ve skutečnosti.

Zvládne si člověk koupit nemovitost v zahraničí sám? „Určitě ano. Jen ho může překvapit míra byrokracie, která je v zemi tak desetinásobná. Proto je ideální nechat to na někom, kdo dobře zná místní prostředí a vyřídí za vás všechny záležitosti, daně a podobně,“ přibližuje Rosochová.

Španělské nemovitosti se dokonce dají financovat českou hypotékou. Banky se této možnosti čím dál více otevírají. „Jen bývá potřeba ručit nemovitostí v Česku. Španělská hypotéka je o poznání složitější, tím spíš pro cizince, takže hypotéka doma v Česku bývá přesně ta varianta, kterou moji klienti volí,“ říká. A odměnou je jim pak druhý domov v prosluněné zemi.

Celý rozhovor se ženou, která plní Češkám a Čechům sny o bydlení u moře, si poslechněte v podcastu O penězích se (ne)mluví v úvodu článku. Dozvíte se třeba také, jaké další radosti na vás ve Španělsku čekají.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované