Hlavní obsah

Setrváváním v nefunkčním vztahu dětem nepomůžete, říká psychoterapeutka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Děti často vidí a slyší i to, co si dospělí myslí, že jim zůstalo skryto. Nejde jen o slova, ale i o nonverbální komunikaci.

Reklama

Článek

Počet rozvodů v České republice v posledních letech mírně klesá, ovšem stále jimi končí zhruba 20 tisíc manželství ročně. A než k tomu dojde, mnozí si možná kladou otázku, zda by třeba nebylo lepší spolu zůstat kvůli dětem. Tak jak z toho ven?

Rozvést se, nebo spolu zůstat kvůli dětem? Tuhle otázku si někdy dospělí kladou, pokud dojdou do fáze, že nejsou schopni najít jiné společné východisko. Jenže původně zamýšlený dobrý úmysl pro děti vlastně vhodný není.

Když vynecháme patologické vztahy, ve kterých se objevuje násilí, podle Kateřiny Cajthamlové, psychoterapeutky a lékařky, končívají manželství rozvodem proto, že se berou lidé, kteří se k sobě nehodí a kteří se dali dohromady primárně kvůli touze po dítěti, navzájem se ale dostatečně neprověřili.

Host MUDr.ování: Kateřina Cajthamlová

MUDr. Kateřina Cajthamlová vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Věnovala se interní medicíně a léčení cizinců. Objevovala se jako moderátorka a spoluautorka televizních pořadů o hubnutí a zdraví. V současné době se věnuje hlavně psychoterapii, občas poradí lidem s hubnutím. Především ale přednáší pro mnoho odborných i laických subjektů.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

MUDr. Kateřina Cajthamlová.

„Pokud spolu zůstávají přesto, že se k sobě nehodí, děti to vidí. To, co říkáme, je pouze 25 procent sdělení, mimoslovní komunikace pak dělá ten zbytek,“ vysvětluje, proč není dobré setrvávat v nefunkčním vztahu.

Nepodceňujme děti jen proto, že jsou malé a nemají ještě životní zkušenosti – začínají si je totiž utvářet a často vidí i to, co si dospělí myslí, že jim zůstalo skryto. Děti, které vyrůstají v chladném vztahu, se pak budou domnívat, že manželstvím život končí. Navíc jim jako vzor nevědomky můžete podsouvat život ve lži.

V potaz je dobré brát i věk dítěte. V první fázi života, tedy zhruba do tří let, by mělo bezpodmínečně být s maminkou, jsou spolu spojeny, pro miminko je důvěra a vřelost jeho maminky základní. Od tří do šesti let je důležité, aby tam byl vedle maminky i tatínek se svojí podmíněnou láskou.

„Pak mezi šestým a dvanáctým rokem je důležitá autorita učitele. Pokud se rodiče rozvedou v této době, nečekala bych, že to bude tak strašné,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Jaké jsou dva nové typy mateřství a co to znamená? Jak děti ovlivní rozvod rodičů a jejich vztahy do budoucna? Poslechněte si nový díl MUDr.ování s Kateřinou Cajthamlovou v přehrávači v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované