Hlavní obsah

S postcovidovým syndromem často nevydržíte fungovat déle než hodinu

Foto: Shutterstock.com

O postcovidovém syndromu můžeme hovořit ve chvíli, kdy problémy u pacienta přetrvávají déle než tři měsíce (ilustrační foto).

Reklama

Článek

Covid-19 je taková jiná chřipka, zlehčují občas lidé, včetně některých odborníků, toto koronavirové onemocnění. Jenže to je chyba. Zatímco u chřipky nehrozí dlouhodobé následky, u covidu ano. Jedná se o postcovidový syndrom a postihuje častěji lidi, kteří neměli vážný průběh onemocnění.

Rozdíl mezi chřipkou a covidem je, že zatímco chřipka je sezonní respirační onemocnění, covid můžete chytit celý rok. Spousta lidí se nakazí asymptomaticky, nebo jsou jen přenašeči a mají tak mírné příznaky, že onemocněním projdou bez povšimnutí.

Jenže pak je tu skupina lidí, kteří mohou mít slabší imunitní systém, a to může být problém. V případě covidu dochází ke vniku viru do buňky a k jeho přetrvávání uvnitř, což může v dlouhodobějším důsledku tkáň více poškodit a spustit celou řadu imunitních kaskád, které se projeví jako postcovidový syndrom.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Marie Irová a Lucie Šilhová zpovídají lékaře a další odborníky.

Hovořit o něm můžeme ve chvíli, kdy problémy u pacienta přetrvávají déle než tři měsíce. V současné době je zapsáno asi 203 příznaků, o kterých lze hovořit jako o postcovidovém syndromu. Postihnout může jakýkoli orgán v těle.

A zatímco v první vlně se jednalo často o respirační obtíže, ty už dnes díky proměně viru a očkování nejsou příliš časté. „Je to postižení nervů a svalů, pacienti jsou unavení a oslabení, nejsou schopni vstát, mají poruchy soustředění a paměti, unaví je obyčejná procházka,“ vyjmenovává pouze část z nejčastějších příznaků Michal Kopecký, vedoucí Postcovidového centra ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Foto: Proženy.cz

Michal Kopecký, vedoucí Centra postcovidové péče ve FN Hradec Králové.

V tomto zařízení, které spolupracuje s mnoha obory, mají zkušenosti i s pacienty, kterým je několik let už tak špatně, že potřebují dlouhodobou péči. „Většina z nich ztratila práci, nemohou fungovat déle než hodinu, protože je to unaví,“ varuje Kopecký.

Nejvíce postiženi bývají pacienti, kteří měli mírný průběh, protože ti s těžkým, kteří se léčili v nemocnici, dostali léčbu ovlivňující imunitní systém, tělo se tedy s virem lépe popralo.

Snížit riziko postcovidového syndromu lze očkováním, pacient by měl prodělat alespoň dvě dávky. Dále to je samozřejmě ochrana pomocí roušek a budování silného imunitního systému.

Jaké další nemoci může covid spustit a jak stát přistupuje k lidem s postcovidovým syndromem? Poslechněte si nejnovější díl podcastu MUDr.ování, kde byl hostem Michal Kopecký, vedoucí Centra postcovidové péče ve FN Hradec Králové.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované