Hlavní obsah

Šťastný podcast: Branky, body, žaloby. Historky z podsvětí českého sportu

Foto: Michal Šula

Šťastný podcast nejen o Miroslavu Peltovi.

Reklama

Článek

Jak vypadalo v české historii propojení sportu, peněz a politiky a proč se ministr vnitra opřel do Blesku, to řeší dnešní Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a Ondřej Lasák.

Český sport v sobě vždy dokázal propojit vlivné lidi a velké průšvihy, které pořádně zahýbaly byznysem i politikou. Od slavného pomníčku Aleše Hušáka v tehdejší Sazka Areně, dnes O2 Areně, až po neslavné mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci před patnácti lety.

Pusťte si i sportovní Šťastné pondělí

My jsme se tak ve Šťastném podcastu opět vydali proti proudu času a připomínáme několik krásných historek, které vyvstaly z prostředí profesionálního i amatérského sportu. A třeba na příkladu tenisu jsme si ukázali, že sport nemusí nutně být jen o korupci a dotačních podvodech. Může mít i příjemný vliv na český jazyk a kulturu.

„Tenis dal vzniknout mnoha skvělým věcem, mimo jiné nejlepšímu tenistovi Václavu Klausovi – i když v tomto případě dal spíš Václav Klaus vzniknout tenisu. Ale moje nejoblíbenější věc pocházející z tenisového prostředí je nejlepší věta, která kdy v češtině padla, cituji: ‚Jsem na tenise, ty kudrnatá p**o‘,“ říká Konstantin Sulimenko, „jen se na mě občas lidi dívají blbě, pokud jim tuhle větu řeknu a oni nevědí, že to je známá hláška a ne urážka jejich vlasů.“

„Pro tyhle lidi, co by neznali kontext,“ vysvětluje Jindřich Šídlo, „tak se jedná o legendární vzkaz, který poslal dnešní šéfredaktor Mladé fronty DNES Jaroslav Plesl dnešnímu šéfredaktorovi Echa 24, tehdy šéfredaktorovi Lidových novin, Daliboru Balšínkovi. Bylo to tuším v roce 2011.“

Od Horníka k Peltovi

Pokud ovšem diskutujeme o sportovních kauzách, nemohli jsme minout nejoblíbenější hračku českých miliardářů – fotbal. Jak jistě ještě nikdo nestihl zapomenout, i tady se vyskytl výjimečný kulturně obohacující případ – slavná aféra a navazující divadelní představení Ivánku, kamaráde.

I o tom sice ve Šťastném podcastu mluvíme, ale ještě více jsme se zaměřili na, alespoň podle nás, největšího z největších fotbalových velikánů porevoluční doby a nejzábavnějšího žongléra se slovíčky na českých soudních líčeních.

„Miroslav Pelta překonal ve fotbale úplně všechny, včetně Ivana Horníka, i proto, že byl šest let šéfem Fotbalové asociace ČR. Já mám na Peltu několik vlastních vzpomínek, dvakrát jsem s ním dělal rozhovor a měl jsem co dělat, abych se vydržel nesmát, kdykoliv začal mluvit.

Jeden z těch rozhovorů jsem přepisoval v hospodě a přišel za mnou číšník, co se děje, že se směju tak nahlas. Tak jsem mu řekl, ať si to jde poslechnout a za chvíli už se smála celá hospoda. To bylo před Eurem 2012 a Pelta tam říkal fantastické věci, třeba větu ‚když rozhodčí pískne do píšťalky, peníze už nic nezmůžou‘. A na to nemáš jak reagovat,“ vypráví Šídlo.

Na Miroslava Peltu a další jeho slavné hlášky jsme samozřejmě vzpomínali mnohem déle. Připomenout si je můžete i vy – v první části naší zábavné show.

Rakušan vs. Blesk vs. ANO

Jako obvykle jsme neopomněli ani ta nejzajímavější témata ze sociálních sítí. Tentokrát nás nejvíc zaujal spor Víta Rakušana a deníku Blesk.

„Spor nastal ve chvíli, kdy si Rakušan začal na síti X stěžovat na titulek, který odkazuje na článek, který odkazuje na podcast, ve kterém měl Hlubuček něco říct, ale doopravdy to tam neřekl. A aby to bylo ještě komplikovanější, ten podcast ještě do tohoto dne nevyšel a nikdo ho neměl šanci slyšet,“ popisuje zamotanou situaci Tereza Povolná.

„A Blesk se zachoval jako blesk a po Rakušanově stížnosti bleskově vydal omluvu,“ dodává Povolná.

„Já si tedy takhle rychle vydanou omluvu od médií směrem k politikovi nepamatuju,“ doplňuje Sulimenko.

„Mně se na tom celém líbila ještě jedna věc – s jakou rychlostí začali ten článek sdílet poslanci ANO, byl to hotový kobercový nálet,“ poznamenává Šídlo, „což já bych samozřejmě udělal na jejich místě taky. Jen nevím, jestli pak sdíleli i tu omluvu.“

Jak přesně dopadl kobercový nálet poslanců ANO? I to analyzujeme v druhé části Šťastného podcastu. A přihodíme i několik historek z Bruselu – v hlavních rolích Tomáš Zdechovský a Kateřina Konečná. Pustit si nás můžete v přehrávači nahoře, na Podcasty.cz nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované