Hlavní obsah

Šťastný podcast: Jak se vyhnout armádě? Jezděte naostro a mějte ekzém

Foto: David Neff

Šťastný podcast o bezpečnosti nejen ve vozidlech.

Reklama

Článek

Jak jsme poukázali ve Šťastném pondělí, česká armáda na tom není aktuálně úplně nejlépe. Důvodů to má hned několik – chybí vybudovaná infrastruktura, zdatní lidé a samozřejmě i peníze.

Pozitivní zpráva je, že všechny tyto věci se už aktivně řeší. Třeba zvyšování rozpočtu armády začalo už v roce 2014, jen se o tom moc neví.

Pusťte si Šťastné pondělí o armádě

„V roce 2014, tedy již po ruské anexi Krymu, jsme dávali na armádu ani ne jedno procento HDP, což bylo ostudné. Ale pak se odehrál velmi důležitý summit NATO ve Walesu,“ uvádí do tématu Konstantin Sulimenko.

„Ano, tenkrát nás tam reprezentoval Miloš Zeman a summit se shodl, že je velmi potřeba, aby všechny země dávaly dvě procenta svého HDP na svou obranu. A Česko si to okamžitě vzalo k srdci a ihned začalo přispívat víc. Muselo totiž zaplatit 60 000 korun za deratizaci hotelového pokoje, v němž Miloš Zeman i přes přísný zákaz kouřil. A to byl náš první zvýšený příspěvek Alianci,“ poznamenává Jindřich Šídlo.

Modré knížky na ekzém, platfus a necelou dioptrii

Nábor nových lidí je také v plném proudu, ačkoliv se mnoho lidí službě v armádě zuby nehty vyhýbá. Třeba Jindřich Šídlo vzpomíná, že získal modrou knížku díky tomu, že měl ekzém, Ondřej Lasák svoji absenci svádí na alergie a ploché nohy a Konstantin Sulimenko na 0,75 dioptrie na pravém oku.

Armádní marketéři ale vymysleli hned několik způsobů, jak takové negativní smýšlení změnit. Pomáhá nejen armádní influencerka, ale především benefity, které byste u armády nečekali.

„Já jsem trochu čekal, že při službě v armádě budete mít benefity typu nějakých daňových výhod, ale ne. Při rešerši jsem našel web armádních zvýhodnění a některá jsou úplně skvělá. Tak třeba: desetiprocentní sleva na online lekce jógy s Kleopetrou. A nebo, a tohle vás přesvědčí určitě, dvacetiprocentní sleva na pojištění svého domácího mazlíčka,“ říká Ondřej Lasák.

Ministerská „jízda naostro“

Bezpečnost byla předmětem diskuze i v druhé části našeho podcastu, jejímž hrdinou byl tentokrát ministr vnitra Vít Rakušan. A to především proto, že nerespektoval svou vlastní bezpečnost v autě.

„Čas od času stojí za to si zopakovat pravidla silničního provozu,“ komentuje Tereza Povolná, „a občas se stane to, že nám je připomene nějaký politik tím, že je poruší. A to se minulý týden stalo Vítu Rakušanovi, který jel nepřipoutaný a natočil u toho video, ve kterém reagoval na Babišovo video s kohoutem Silverem.“

„Já trochu rozumím, že Víta Rakušana video Babiše s kohoutem vyvedlo z míry a zapomněl se připásat. Mě taky vykolejilo. A nejvíc asi chudáka kohouta, který si v klidu seděl v drůbežárně ve Vodňanech a najednou ho někdo vytáhl a on teď musí šaškovat ve videích. Jenže bohužel ani tohle ministra vnitra neomlouvá,“ glosuje Sulimenko.

Šéf hnutí STAN samozřejmě nebyl jediný, kdo si silniční „jízdu naostro“ vyzkoušel. Ve Šťastném podcastu vám připomeneme také eskapády Vlastimila Válka, Aleny Schillerové nebo Miloše Zemana. A našli jsme i jedno pozitivum toho, že politici kašlou na pravidla a ještě se u toho točí. Jaké? To se dozvíte ve druhé části naší zábavné talk show.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované