Hlavní obsah

Šťastný podcast: Nekritizujte vládu. To jen voliči nevědí, co chtějí

Foto: vlada.cz

Šťastný podcast o vládě a médiích.

Reklama

Článek

Podle průzkumu Kantaru z předminulé neděle se vláda Petra Fialy dostává do potíží. Zatímco koalice SPOLU, Piráti a STAN stagnují nebo padají, hnutí ANO se daří vysávat nespokojené voliče, a díky tomu ve zmíněném průzkumu poskočilo na 39 %.

Jiný průzkum, tentokrát od Medianu sice tak velký nárůst nepotvrdil, Fiala má ale důvod být nervózní. Vládě se totiž nikde jinde než v zahraniční politice nedaří a nevypadá to, že by před volbami našli nějaké silné domácí téma, na kterém své politické oponenty ugrilují. Otázka, kterou probíráme ve Šťastném podcastu, ale zní: je to vůbec potřeba?

Jindřich Šídlo má za to, že ne. „Kromě těch dvou průzkumů vyšel ještě třetí, od agentury STEM, který zkoumal, co mají a nemají voliči vlády rádi. A vychází z toho, že vládní voliče nezajímá nějaký Green Deal. Většinu z nich nezajímá ani manželství pro všechny. Zajímá je třeba bezpečnost a prosperita, ale to ti slíbí každá strana,“ říká komentátor Seznam Zpráv.

„Takže nekritizuješ vládu, ale její voliče za to, že nevědí, co chtějí?“ reaguje producent Šťastného pondělí Ondřej Lasák.

„Přesně tak. Ať si nějaká strana zvolí jméno Bída a chudoba a uvidíme, kam to dotáhne. Ale uvidíme, možná se prosperita ještě v příštím roce dostaví. A navíc si voliči představí Babiše jako premiéra a budou zase ochotnější přijít. Vláda tomu už v podstatě žádným tématem nepomůže, protože to prostě nestihne,“ krčí rameny Šídlo.

S tím ovšem nesouhlasí Konstantin Sulimenko, který poukazuje na to, že se nebude jednat jen o souboj vláda versus Babiš. „Já mám pocit, že vláda ani nenabízí žádnou vizi. Jen přešlapuje na místě. A to voliče naštve, když volíš někoho se sloganem ‚Změna!‘ A nezapomeňte, že si vládní strany před volbami budou muset vjet do vlasů, protože se mezi nimi nebude hrát o Babišovy voliče, ale o balíček vládních voličů, které si rozdělí mezi sebe. A tak budou potřebovat aspoň nějaká jiná silná témata než Babiše,“ uvažuje Sulimenko.

V první části jsme probrali i možná témata, která si libovolná strana může vzít v příštím roce a půl jako vlastní. A protože je na stole i varianta jednobarevné vlády Andreje Babiše, neopomněli jsme se podívat na možnosti, jak by taková vláda vypadala.

Milá tvář Marie Bastlové

A protože se naše kolegyně a vedoucí druhé části Šťastného podcastu Tereza Povolná momentálně nachází v Bruselu (ubezpečujeme posluchače, že nikoliv na pozvání Tomáše Zdechovského), pozvali jsme si do podcastu speciální hostku – moderátorku nového podcastu Mediální cirkus Marii Bastlovou.

„Jde o nový podcast o médiích – novinář s novinářem, případně s mediálním manažerem nebo jinými lidmi z mediální branže. Budeme se bavit o věcech, které zajímají vás a především mě a moje editory. Máme v úmyslu nevyhýbat se vůbec žádným tématům, kauzám ani kontroverzím, které na mediální scéně jsou,“ popisuje Bastlová ve zkratce svůj pořad.

Pusťte si první díl Mediálního cirkusu

Pro zkušenou moderátorku půjde už o druhý podcast v barvách Seznam Zpráv. Tím prvním je známý hard talk Ptám se já. A protože Marii známe především pro její schopnosti vyždímat z kohokoliv jakoukoliv informaci, museli jsme se jí zeptat, jak bude její „ne-hard talk“ vypadat a jestli už ji nebaví ho dělat.

„Hlavně chceme, aby někdo přišel,“ směje se moderátorka, „takže všem, koho zvu, říkám, že na ně budu opravdu milá. Jakože jsem to já, Marie Bastlová – ale jiná Marie Bastlová, ta, která nastavuje milou a vlídnou tvář.“

Koho bude mít Marie Bastlová v dalších dílech svého mediálního soft talku, jakou formu spolupráce domluvila s Jindřichem Šídlem a jestli opravdu chceme, aby lidé věděli, co se děje v českých redakcích (protože kdo ví, jestli by pak nás novináře ještě brali vážně), to všechno se dozvíte ve druhé části našeho zábavného podcastu.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované