Hlavní obsah

Stopáž: Dopady války zvládneme. Stát ale musí pomoci lidem na hranici chudoby

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Hostem podcastu Stopáž je komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

Reklama

Článek

Uprchlická vlna vyvolaná invazí na Ukrajinu, zdražující pohonné hmoty a všeobecně stoupající nejistota. Jak si vede česká společnost a politická scéna v další nečekané krizi? „Zatím velmi dobře,“ hodnotí komentátor Martin Čaban.

„Společnost je solidární, jen ve sbírce Člověka v tísni se vybralo rekordních 1,5 miliardy korun. A spousta lidí šla dál než jen k bankovnímu příkazu, což obdivuji. Lidé jezdí na hranice pro uprchlíky, organizují sbírky, nabízejí bydlení. Tady není co vytknout a je potřeba si jenom přát, až to začne opadat, aby to opadalo pomalu,“ dodává komentátor Seznam Zpráv v podcastu Stopáž.

I na stát podle něj můžeme být celkem hrdí. „Politická scéna vystupuje v rámci možností jednotně a je poměrně akční na všech úrovních a pomoc uprchlíkům nikdo relevantní nezpochybňuje,“ říká Čaban. A vyzdvihuje také jestřábí postoj, který česká vláda zaujala hned ze začátku krize.

„Společně s Polskem a Pobaltím se podařilo dotlačit váhavce typu Německa a Francie k ostřejším reakcím typu odstřižení Ruska od SWIFTu až po dodávky zbraní. Myslím si, že kdyby o to česká vláda a sousední země tolik neusilovaly, tak mohl být konflikt na Ukrajině už ‚hotový,“ podotýká komentátor.

Česká republika usiluje o co nejdůstojnější přijímání ukrajinských uprchlíků, ale zejména ubytovací kapacity mohou být brzy napjaté.

„Tady se jako největší problém ukáže bydlení. V tuhle chvíli si zakládáme na tom – a je to správně –, že tu nevznikají velké uprchlické tábory, jako známe z Řecka nebo z Itálie. Je dobře, že se nám to daří držet a stíháme lidi ubytovávat v tom, co mají města a stát, a v tom, co nabídnou dobrovolníci, což je skvělé. Pokud by měla vlna dál sílit, měl by stát začít řešit nějaké krizové scénáře,“ říká Čaban.

Válka má také spoustu vedlejších ekonomických dopadů, které vláda bude muset řešit. Nejviditelnější jsou zatím stoupající ceny pohonných hmot na totemech u čerpacích stanic, únorová inflace navíc přesáhla 11 %. Podle Čabana je teď důležité, aby vláda měla připravenou cílenou pomoc pro lidi, které tyto vedlejší dopady války mohou poslat do pasti chudoby.

„Fialova vláda musí zabrat hlavně v sociální oblasti. Ti z nás, kteří mají nějakou rezervu a mohou si dovolit osekat výdaje, jako je dražší dovolená na horách, to zvládnou. Ale mnoho lidí v Česku žilo po covidové pandemii na hranici chudoby a je logické, že po skokovém růstu cen o 10, 15 až 20 % je to do chudoby srazí. Musí je zachytit sociální systém, který na to podle mě teď není úplně dobře připraven. Což se musí změnit i proto, aby vláda v zemi udržela sociální smír a zároveň podporu pro svůj solidární postoj s ukrajinskou komunitou,“ myslí si komentátor Seznam Zpráv.

Jaké nálady by to v české společnosti mohlo rozdmýchat? Kdo by z nich mohl politicky profitovat? A jak pomoci uprchlíkům, aby se mohli zapojit do českého pracovního trhu bez zbytečné byrokracie? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované